Notar Public Diaconescu

Societatea Profesionala Notariala „Diaconescu Adina si Diaconescu Remus-Stefan”


Contact: Tel: 0314248098

Web: http://www.bnpadiaconescu.ro/


Adresa:
Bd. Pache Protopopescu nr. 31, parter

Program:
Luni - Vineri 9:00 - 18:00, Sambata cu programare


[Calculator taxe notariale]

Bucuresti - PACHE PROTOPOPESCU
Sector 2


Pag 1 / 1:  1



0 caractere introduse - 1000 caractere disponibile

Categorie:




bogdan a intrebat:
Buna ziua , vreau sa vund o casa la care am certificat de mostenitor in urma decesului tatalui .In momentul de fata nu am cadastru facut . Se poate face un act de vinzare care sa fie finalizat dupa obtinerea cadastrului si primirea ultimei transe de bani !


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua. In lipsa cadastrului puteti face doar un antecontract de vanzare, urmand sa incheiati vanzarea dupa intocmirea cadastrului si inscrierea imobilului in Cartea Funciara.


doina a intrebat:
Am facut rezervarea unui apartament nou care este constructie si care in 2 luni s-ar finaliza constructia. Urmeaza sa fac antecontractul si m-ar interesa ce acte ar trebui sa contina dosarul vanzatorului ? pentru siguranta mea. Vanzatorul imi impune sa fac tranzactia la notarul propus de el, ca altfel el renunta si nu mai vinde apartamentul. Ce spuneti de aceasta situatie. Ce pot face ? Multumesc frumos.


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, vanzatorul nu va poate impune la ce notar sa mergeti. Va poate recomanda sa mergeti acolo, in ideea ca poate de-a lungul timpului a incheiat o serie de documente gen vanzari, dezmembrari, alipiri privind imobilul in care se afla apartamentul, acte care se afla deja in arhiva notarului si evident, acestuia ii va fi mai usor sa trateze speta, cunoscand tot istoricul, fata de un alt notar caruia i s-ar prezenta acum un dosar nou, cel mai probabil voluminos. Dar de aici pana la a refuza sa semneze la un notar agreat si de dvs, este cale lunga. Mai ales ca dumneavoastra veti achita toate cheltuielile pentru semnarea contractului, implicit si onorariul notarial. Dosarul vanzatorului poate cuprinde mai multe sau mai putine documente, in functie de tipicul proprietatii, de istoricul dreptului de proprietate. Iar cuprinsul acestuia este in responsabilitatea notarului care autentifica actul. Cele bune.


Erhan Eugenia a intrebat:
In actul de succeiune finalizat acum o saptamana , notarul a supraevaluat valoarea apartamentului. Mi s-a spus ca este minimum grilei notariale. Apartamentul valoreaza 35-40000 euro si in act a trectut 56000 . Am platit 4000 lei. In plus s-ar putea sa creasca si impozitul la stat pe acest apartament. Se poate modifica acum pretul apartamentului din Certificatul de mostenitor legatar?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, notarul este obligat sa calculeze taxele succesorale la o valoare ce nu poate fi mai mica decat valoarea din expertizele notariale. Aceasta nu este intodeauna conforma cu pretul de circulatie. Daca valoarea a fost stabilită corect, conform expertizelor, nu este posibila o rectificare. Rectificarea este posibila doar daca valoarea a fost stabilita in mod eronat, de exemplu s-a incadrat apartamentul la o categorie gresita (an constructie mai nou, alt etaj, alt confort etc.) Cele bune.


Gabriela D a intrebat:
Buna ziua, voi achizitiona un apartament nou pe numele unuia din parinti intrucat eu am mai achizitionat acum 3 ani un apartament in imobil nou (cu TVA 5%). as dori sa stiu care este cea mai buna modalitate de a trece locuinta pe numele meu, prin donatie? am inteles ca mai exista si optiunea semnarii unui contract de imprumut prin care eu le imprumut suma necesara achizitiei, iar apoi sa imi fie transferata proprietatea prin darea in plata in schimbul imprumutului, dar nu stiu care ar fi costurile notariale aferente unui astfel de imprumut, in ce interval de timp se poate efectua transferul proprietatii si/ sau alte implicatii. multumesc!


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, cea mai buna modalitate este cea care reflecta realitatea. Daca parintii va transfera apartamentul, fara a primi in schimb o suma de bani sau alta prestatie, natura actului juridic este aceea de donatie. Daca nu mai aveti frati/surori, donatia nu este pusa sub semnul intrebarii la data decesului donatorului. In cazul in care alegeti sa incheiati un alt act, care nu reflecta realitatea, desi atrage diverse consecinte favorabile, el este vulnerabil, persoanele interesate avand posibilitatea de a pretinde, in justitie, ca operatiunea reala a fost alta, desfiintand actul aparent.


Dumitru Lavinia a intrebat:
Buna ziua, anul acesta am cumparat un apartament prin programul "prima casa" impreuna cu iubitul meu. Contractul de vanzare cumparare este pe numele amandurora acesta a fost facut in martie 2016. Ce posibilitati am sa pot ramane unicul proprietar? In urma despartirii el renunta de buna voie la apartament. Care sunt pasii de urmat si ce taxe trebuiesc achitate si ce valoare au aceste taxe? Apartamentul este localizat in Popesti Leordeni, iar valoarea lui este de 51.000 euro. Va multumesc anticipat


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, solutia este sa incheiati un contract de partaj, prin care dvs preluati cota celuilalt coproprietar, cu achitarea unei sulte stabilite la libera dvs apreciere. Aveti in vedere insa ca acest contract se poate incheia numai cu acordul prealabil al bancii si al Fondului de Garantare si numai daca dvs indepliniti conditiile de preluare a creditului in exclusivitate (motiv pentru care se va depune un nou dosar de creditare si se va face o noua analiza de eligibilitate). Cu alte cuvinte, ar trebui sa va adresati intai bancii si sa vedeti daca puteti indeplini aceste conditii.


Doina Stoenescu a intrebat:
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca la vanzarea unei case de la tara este necesar certificatul de performanta energetic va multumesc


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua. Certificatul nu este necesar daca locuinta are o suprafata utila mai mica de 50 mp, indiferent unde este situata.


Nadia Plesa a intrebat:
Buna ziua ,vreau sa-mi vind casa cumparata cu legea 112 .in actul de vinzare cumparare de la icral sunt doar eu trecuta ptr ca doar eu eram trecuta in acte ca chirias ptr ca am preluat contractul de la icral cind a decedat mama mea .Desi eram casatorita sotul meu nu a fost trecut decit ca girant .Intre timp sotul m-a parasit ,e pe undeva pe la tara .Toate chitantele sunt pe numele meu .Intrbarea mea este daca pot vinde casa fara ca el sa fie prezent. Multumesc


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, daca erati casatorita la data incheierii contractului, bunul este comun, chiar daca nu sunteti decat dvs. trecuta pe contract. Din pacate nu puteti vinde decat impreuna cu sotul.


Bucsa Vera a intrebat:
Vreau sa cumpar o garsoniera pt. fiica mea care este plecata in California. Ea nu mai are acte de identitate romanesti valabile(i-au expirat CI si pasaportul; are ID american si urmeaza in 2-3 saptamani sa primeasca si pasaport american).Proprietara elibereaza locuinta in luna septembrie 2016. Fiica mea vine in luna august in tara, sa-si actualizeze actele romanesti expirate. Intrebare: Am conditii legale sa inchei un Precontract pe numele meu si sa dau un avans, iar Contractul de vanzare -cumparare sa-l încheiem in luna septembrie pe numele fiicei mele ?(atunci vanzatoarea va elibera garsoniera si vom achita diferenta.) Avansul solicitat fiind destul de mare , ce masuri de siguranta se impun? Multumesc pt. un raspuns


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, puteti semna un antecontract in care se precizeaza ca dvs, in calitate de promitent-cumparator, aveti dreptul sa cedati drepturile si obligatiile din antecontract. Iar la momentul semnarii vanzarii, veti semna in prealabil o cesiune a antecontractului catre fiica. Sau fiica va poate face in S.U.A. o procura de cumparare (ca tot timp e destul), pe care sa o folositi inca de la antecontract, deci sa contractati de la inceput in numele ei. Atentie insa ca procura sa fie facuta la consulatul/ambasada Romaniei (avand si avantajul ca nu mai e nevoie de traducere si apostilare), nu la un notar american, aceasta din urma nu va fi de folos. In legatura cu masurile de siguranta, notarea antecontractului in cartea funciara a apartamentului va ofera garantia ca in termenul de valabilitate a antecontractului, nu se poate face vanzarea catre o terta persoana. Toate cele bune.


zamfir irina a intrebat:
in anul 2005 am cumparat un apartament cu credit ipotecar ,creditul l-am achitat si am devenit proprietara. Acum doresc sa cumpar un alt apartament dar tot cu credit ipotecar . Pentru al doilea imobil ipotecat care sunt taxele notariale ?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, taxele se vor calcula raportat la pretul apartamentului/valoarea acestuia din expertizele notariale (in privinta contractului de vanzare), respectiv la valoarea creditului primit (in privinta contractului de ipoteca), fara a avea relevanta faptul ca in trecut ati mai achizitionat alte imobile prin credit.


Alina a intrebat:
Buna ziua, In 2006 dupa decesul tatalui am facut succesiunea,mostenitori sunt doar eu, fiu, si mama, am renuntat la mostenire in favoarea mamei mele la notar.Mostenirea se compunea din 2 apartamente, insa pe certificatul de mostenitor apare succesiunea facuta doar pe un apartament, cu toate ca atunci notarul ne-a precizat ca mostenirea se poate face doar pe toata masa sucesorala. Acum dupa 10 ani am scos un extras de carte funciara pe un apartament ( al doilea s-a vandut) si apare proprietar mama si tata. Acelasi notar imi spune acum ca succesiunea s-a facut doar pe un apartament. Cum este corect, ce sa mai cred? Va rog sa ma lamuriti dvs. Multumesc.


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Notarul va spus ca succesiunea priveste toata masa succesorala, in sensul ca acceptarea si renuntarea se face la totalitatea bunurilor, declarate sau nu, cotele stabilite si mostenitorii se aplica la totalitatea bunurilor, declarate sau nu. Dezbaterea insa, nu e obligatoriu sa se faca pe toata bunurile odată. Cu alte cuvinte, din ce spuneti, pare ca al doilea apartament, nu a fost cuprins in masa succesorala declarata la prima dezbattere, din diverse motive, (nu au existat toate actele de proprietate, nu a avut mama resurse financiare sa achite succesiunea pentru ambele etc.). Masa succesorala se poate completa oricand, prin eliberarea unui certificat de mostenitor suplimentar. Acest certificat va pastra insa mostenitorii si cotele stabilite cu ocazia primei dezbateri, tocmai pentru ca acestia sunt stabiliti, de la inceput pe toata masa succesorala. Acest certificat nu adauga decat bunuri care nu au fost declarate initial. Cu alte cuvinte, renuntarea dvs se refera la toate bunurile tatalui, indiferent de momentul cand acestea sunt cuprinse intr-un certificat de mostenitor.


Iuliana a intrebat:
Calitatea de mostenitor, a unei fiice, se pierde daca aceasta a fost executata silit, cu evacuare din apartament, de catre mama,(decedata)in momentul vietii acesteia,pentru agresiuni fizice si verbale?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
E posibil ca dreptul de a mosteni sa fie înlăturat, daca se constata ca un mostenitor este nedemn. Nedemnitatea poate fi declarata de instanta judecatoreasca, printre altele, si pentru cazul in care mostenitorul este condamnat penal pentru săvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasă moştenirea a unor fapte grave de violenţă, fizică sau morală, ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei. Pentru asta trebuie sa luati legatura cu un avocat si sa vedeti daca sunt indeplinite conditiile declararii nedemnitatii, daca nu a expirat termenul de introducere a actiunii etc. Pentru fapte mai grave, nedemnitatea opereaza de drept, insa instanta constata ca aceasta a operat, asadar tot la un avocat trebuie sa apelati pentru introducerea unei actiuni in constatare.


Popa Maria a intrebat:
Daca inainte de casatorie am detinut o garsoniera iar dupa un an si jumatate de la casatorie am facut un schimb cu un apartament cu doua camere(fara a da nici o diferenta de bani la schimb)iar apartamentul este trecut doar pe numele meu(la indicatia notarului)acesta este bun propriu in caz de un eventual partaj?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua. Daca garsoniera a fost cumparata de dumneavoastră inainte de casatorie si dupa casatorie nu ati incheiat o conventie matrimoniala prin care sa decideti ca aceasta devine bun comun, inseamna ca regimul juridic al garsonierei este de bun propriu. Ca atare, apartamentul pe care l-ati primit in schimbul garsonierei va avea acelasi regim juridic, de bun propriu, chiar daca ati semnat contractul de schimb dupa incheierea casatoriei. In aceste conditii, garsoniera nu are de ce sa faca obiectul unui partaj intre soti.


Frandes Aurel a intrebat:
Buna ziua. Vreau sa vand un apartament dintr-o casa.Am deja cumparator la pretul de 540000RON. Va intreb cat trebuie si ce trebuie sa platesc ca vanzator? Mentionez ca apartamentul l-am cumparat in rate in 2004 si am achitat integral la data de 2006 noiembrie 12 , am avut interdictie de vanzare timp de 10 ani fiindca l-am cumparat pe baza legii 112/1995. Va multumesc anticipat.


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
7.400 RON dacă este un singur vânzător.


Elisabeta a intrebat:
Buna ziua. Am mostenit de la parintii mei, in anul 2003, un teren si acum doresc sa-l vand. Fiind terenul mostenit eu trebuie sa platesc impozit catre stat? In baza carei legi trebuie platit sau nu acest impozit. Mentionez ca succesiune s-a facut in termen de un an. Va multumesc anticipat!


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
ART. 111 - Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal Cod fiscal, la vânzare trebuie achitat impozit.


Paul a intrebat:
Buna ziua, Vreau sa cumpar un teren in Mogosoaia , 500m2, intravilan. Ce taxe notariale plateste cumparatorul? Multumesc


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, cumpărătorul achită onorariul și taxa de întabulare.


Sorin N. a intrebat:
Buna ziua , doresc sa achizitionez un apartament in valoare de 52500 euro prin programul prima casa , as dori sa stiu cat sunt taxele notariale la antecontract si la contractul de vanzare-cumparare care trebuie sa le achit ? Multumesc .


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, totalul ar fi undeva la 2.907 RON (antecontract și contract de vânzare, inclusiv declarația de eligibilitate). Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa office@bnpadiaconescu.ro sau vizitați www.spnd.ro


FLOREA CORNEL a intrebat:
Va rog sa-mi spuneti care sunt cheltuielile notariale pentru o donatie facuta fiicei mele. Donatia consta intr-un imobil (casa+teren), a carui valoare calculata este de 70.560 euro. Multumesc, cu stima Cornel Florea


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, la un calcul rapid, fără a analiza documentele, toate taxele ar fi în jurul sumei de 4.600 lei. Toate cele bune.


sonia iordache a intrebat:
Eu si sotul meu dorim sa ne schimbam regimul comunitatii de bunuri si sa trecem de la cel legal la cel conventional (practic o separatie de bunuri); avem mai mult de un an de la casatorie, avem si bunuri proprii si bunuri comune, imobile, mobile, firme. Din cauza ca avem si copii minori nu dorim sa divortam , insa dorim sa impartim in mod civilizat, la notar respectivele bunuri. Dorim sa stim care este procedura, cam cat dureaza, care sunt taxele (onorariu si impozite), care sunt actele necesare de intocmit, actele necesare de prezentat la notar, etc. Aceste acte se pot incheia si prin procura speciala? locuim in Bucuresti, doresc urgent o intalnire cu un notar pentru mai multe informatii. Multumesc!


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, va asteptam luni, 22.06, incepand cu orele 10.30, la sediul nostru din Bd. Pache Protopopescu nr. 31, sector 2, pentru a discuta pe larg situatia si a va da toate informatiile necesare. Daca doriti sa discutam telefonic pana atunci, puteti suna la 0726785795 sau 0723663300. Toate cele bune.


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Buna ziua, As vrea sa stiu, in calitate de persoana interesata ( ruda de gradul 1),cum pot afla de existenta unui testament efectuat inainte de 2007, pentru ca la RNELL am facut interogarea respectiva. Mentionez existenta si nu continut. Cu multa stima,


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, din păcate nu există o evidență a testamentelor anterior anului 2007. Dacă știți însă biroul notarial unde s-a autentificat acest testament și dacă testatorul a decedat, puteți cere o copie din arhiva notarului, făcând dovada cu certificatul de naștere al dvs. și certificatul de deces al testatorului că sunteți persoană interesată.


Florentina a intrebat:
In urma unei hotariri judecatore;ti de ieșire din indiviziune am de platit o sultă in valoare de 12.519 lei.Eu locuiesc in Arad iar creditorul în Braila.procesul s/a desfașurat in Tecuci.Eu ce trebuie să fac pentru ca totul să fie în regulă? Ce taxe notariale am de platit și care este valoarea( cu aproximație) a acestora. Ce dovadă primesc în urma plații sultei și ce trebuie să fac cu ea?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, trebuie sa luati legatura cu creditorul pentru ca acesta sa confirme printr-o declaratie notariala primirea sultei, pe care o achitati asa cum stabiliti impreună cu acesta (numerar/transfer bancar). Veti primi un exemplar al acestei declaratii pe care o pastrati impreuna cu sentinta, pentru ca face dovada ca bunul pe care l-ati primit in proprietate exclusiva prin partaj nu mai este grevat de sarcina sultei. In momentul in care doriti sa realizati documentatia cadastrala pentru acest imobil, de exemplu in vederea unei vanzari, veti avea nevoie de aceasta declaratie in original, altfel, in cartea funciara se va nota ca sarcina obligatia de a achita sulta. Costul minim al acestei declaratii, conform Normelor de Onorarii Notariale, este de 100 lei + tva 24%.


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
As vrea sa detaliez problema cu un caz concret. La data de 24.08.2011 un mostenitor vinde prin CVC o cota indiviza de 10% din dreptul de proprietate asupra unui teren, unui cumparator pentru suma de 120.000 EURO, fara TVA. Impozitul si onorariul notarial au fost percepute la nivelul sumei de 175000 EURO.(probabil grila notariala). Dupa 3 saptamani, mai exact 14.09.2012, pentru ca nu le convenea starea asta amestecata au intocmit un contract de partaj voluntar in care mostenitorul dadea si cele 90% ramase aceluiasi cumparator contra unei sulte de 500.000 EURO.Partajul a fost evaluat in vederea taxarii notariale la suma de 1575000 EURO,bineinteles tot fara TVA.Ulterior cumparatorul a facut demersuri pentru aprobarea unui PUZ prin care vrea sa construiasca blocuri de cite 10 etaje.Deci rezulta foarte clar ca terenul este construibil in sensul CODULUI FISCAL. La ART 141,(2), f, acesta precizeaza: prin exceptie scutirea de plata TVA nu se aplica pentru livrarea de terenuri construibile.


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Vă rog să-mi trimiteți un email pe adresa office@bnpadiaconescu.ro / remus@bnpadiaconescu.ro sau să-mi trimiteți adresa dvs. de email pentru a coresponda direct.


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Multumesc de raspuns. In cazul de fata vanzatorul este un mostenitor celebru care la o varsta foarte inaintata (94 ani) nu are alta bucurie in viata decit sa vanda terenuri pe care le recupereaza de la stat. Lamuriti-ma va rog ce inseamna plafonul de TVA, ca la repetitivitate sta bine.


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua din nou, vă atașez extras din Codul fiscal: ART. 127 Persoane impozabile şi activitatea economică (1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi. (2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate. ART. 152 Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici (1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Daca o persoana fizica vinde alteia un teren construibil se aplica TVA pe liga celelalte impozite, taxe si comisioane?.


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, de principiu nu, dar pot exista situații în care vânzării să-i fie aplicabilă T.V.A. (spre exemplu vânzătorul înstrăinează mai multe terenuri construibile/apartamente noi, într-o perioadă de timp și depășește plafonul de T.V.A. - caracter de repetitivitate).


Marta a intrebat:
Buna ziua! Tatal meu detine o locuinta si doreste sa o treaca pe numele meu, care sunt fiica lui. As dori sa stiu care este varianta prin care actele ies cel mai ieftin? Va multumesc!


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, contractul de donație este cel care reflectă raportul juridic indicat de dvs. Pentru detalii și costuri fidele avem nevoie să ne uităm pe acte și să evaluăm proprietatea. Dacă doriți ne puteți contacta prin intermediul rubricii contact de la adresa www.bnpadiaconescu.ro sau www.spnd.ro. O zi minunată în continuare


Cristina a intrebat:
Buna ziua, certificatul de deces al sotului meu este eliberat de autoritatile italiene. Ce trebuie facut pentru a fi valabil la notar si in Romania?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, trebuie să urmați procedura transcrierii actelor de stare civilă, urmărind link-ul: http://www.starecivila1.ro/transcriere-acte/


MarianaI a intrebat:
Buna ziua, sunt unica proprietara a unei locuinte, doresc sa fac un contract de uzufruct cu fiul meu. Doresc sa stiu in cat timp se poate efectua acest lucru, documentele necesare pentru intocmurea contractului si durata maxima a acestuia daca exista. Cum se stabileste valoarea locuintei cumparata in 1997 si cine efectueaza evaluarea acesteia .


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, pentru efectuarea acestui act avem nevoie ca apartamentul să aibă documentație cadastrală și înscrierea în Cartea Funciară întocmite. Aceasta este o operațiune ce durează în mod normal 21 zile lucrătoare, iar la urgență 7 zile. După deschiderea cărții funciare (sau dacă aceasta este deja întocmită) procedura notarială durează aproximativ 3 zile. Referitor la actele necesare este nevoie de actele de proprietate ale locuinței, certificatul de naștere al fiului și cărțile de identitate ale părților. Valoarea se va calcula la nivelul anului 2015, conform grilelor întocmite de experți ANEVAR. Toate cele bune, Notar Public Remus Diaconescu


Dana a intrebat:
Vreau sa vand apartamentul, cumparatorul are posibilitatea de a obtine o parte din valoarea convenit de parti prin programul "Prima Casa". Cum procedam cu diferenta de achitat de catre cumparator. Se poate face un act separat?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna dimineata. Nu se face un act separat. In contractul de vanzare se va preciza cum se achita pretul: o parte, din credit acordat cumparatorului, o parte din surse proprii ale acestuia.


Nick a intrebat:
Buna ziua Mama mea, 80 ani vrea sami lase apartamentul dansii prin mostenire. Cum se poate face, prin testament sau sucesiune? va multumesc pt raspuns


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, răspunsul este prin testament, succesiunea se deschide odată cu decesul persoanei.


marian a intrebat:
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un testament scris de mana pentru a fi valabil?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Scris, datat și semnat de mâna testatorului. De asemenea trebuie să cuprindă datele de identificare ale testatorului, ale beneficiarului/lor, precum și dispozițiile testamentare efective.


Alina.Daniela a intrebat:
Buna ziua! Doresc sa cumpar un apartament in Bucuresti impreuna cu prietenul meu. Intrebarea mea este daca e posibil ca tatal prietenului meu sa fie imputernicit pentru amandoi, astfel sa fie nevoie doar de o singura procura? Va multumesc anticipat pentru raspuns!


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, răspunsul este afirmativ!


Gabriela a intrebat:
Cat este taxa notariala pentru donatie de la tata catre fiu de 17 ani, a jumatate de proprietate ce-i revine dintr-o proprietate evaluata la 35000 de euro in nomenclator , detinuta impreuna cu mama


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Bună ziua, onorariul minim este de 1.150 RON + TVA, la care se adaugă taxele de publicitate imobiliară, undeva în jurul sumei de 120 RON și taxa de înregistrare a contractului de donație în R.N.N.E.L. în sumă de 6,2 RON.

Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Totuși, pentru un calcul real, este nevoie de analiza actelor de proprietate!


Iulian a intrebat:
Este posibila vanzarea unui apartament in conditiile in care prorietarul are doar nuda proprietate?


Notar Public Diaconescu (birou notarial in zona PACHE PROTOPOPESCU):
Buna ziua, este posibila instrainarea nudei proprietati asupra apartamentului, cu mentinerea uzufructului/abitatiei viagere, fara a fi nevoie de acordul uzufructuarului/pers. care beneficiaza de dr. de abitatie. In cazul in care se doreste instrainarea apartamentului nuda propr. + uzufruct, atunci este nevoie de acordul ambilor titulari.