Pentru a limita pierderile, prin recuperarea unei părţi din sumele datorate, bancherii ar putea porni o adevărată campanie de executări silite anul viitor.

Persoanele fizice ar putea scăpa pentru că “băncile nu se pot transforma în agenţii imobiliare”, după cum susţin economiştii

Anul viitor, băncile vor fi tentate să accelereze ritmul executărilor silite, pentru a recupera măcar o parte din banii neachitaţi de clienţi prin valorificarea garanţiilor imobiliare depuse de aceştia.

Valul îi va lovi însă, cel mai probabil, doar pe clienţii persoane jurdice, clienţii “simpli”, persoane fizice, urmând să scape în marea lor parte de executarea silită.

Băncile au declarat, de altfel, în mod public, în repetate rânduri, că executarea silită a unui client persoană fizică este o soluţie de ultimă instanţă.

Băncile, nevoite să îşi ajute clienţii să-şi plătească ratele

“Nu vor executa pe nimeni. Cu săracii nu te poţi lupta, pentru că nu ai ce să le iei. Nu vor executa nimic. Ele nu se pot transforma în agenţii imobiliare şi, mai important, nu au cui să vândă ceea ce execută.

Dacă vor face acest lucru, îl vor face doar dacă se pregătesc să plece de la noi. Ele nu pot pierde clienţi. Ba din contră, cel mai probabil îi vor ajuta să îşi plătească ratele”, a declarat pentru gândul Ilie Şerbănescu, analist economic.

La începutul lui septembrie, băncile aveau în derulare circa 180.000 de credite ipotecare, valoarea totală de rambursat fiind de 48 de miliarde de lei, respectiv de aproximativ 11,4 miliarde de euro.

La acestea se adaugă însă şi aproape jumătate dintre cele patru milioane de credite de consum, care au fost garantate cu ipotecă.

Creditele imobiliare sunt cele mai “sănătoase”

În ciuda condiţiilor potrivnice, respectiv mărirea dobânzilor şi la creditele în derulare, dar şi scăderile salariale sau pierderea locului de muncă, la mijlocul acestui an împrumuturile cu garanţie ipotecară şi cele imobiliare sunt cele care înregistrează cele mai mici rate ale restanţelor, conform Raportului asupra stabilităţii financiare, prezentat de BNR în această vară.

Astfel, în iunie rata restanţelor la creditele de consum garantate ipotecar era doar de 6%, faţă de 11% în cazul celor negarantate. În ceea ce priveşte creditele imobiliare, statisticile sunt şi mai bune. În aceeaşi lună, rata restanţelor era doar de 3%.

Majoritatea băncilor, printre care BCR, BRD, Raiffeisen, ING, Alpha Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank, au declarat în mod public, prin oficialii lor, că în ceea ce priveşte persoanele fizice care au restanţe la creditele ipotecare executarea silită este soluţia de ultimă instanţă, fiind de preferat, de cele mai multe ori, restructurarea creditului, respectiv adoptarea unor măsuri, printre care majorarea scadenţei sau anumite reduceri temporare, astfel încât clientul să poată plăti ratele.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, în primele trei luni, băncile au executat, în medie, circa 50 de proprietăţi pe zi.

Mai mult decât atât, din ce în ce mai multe bănci au început să îşi promoveze pe site-urile oficiale anunţurile privind scoaterea la licitaţie a bunurilor executate silit.

“Victimele sigure” sunt proiectele nerentabile

În ceea ce priveşte executările silite care ar putea fi operate în cazul persoanelor juridice situaţia este cu totul alta.

“Anul acesta, băncile au recurs la măsuri mai ferme şi mai drastice, lichidând proprietăţi. Câteva dintre exemplele cele mai elocvente sunt Tiago Oradea şi City Mall, în curs de lichidare”, susţine Cristian Ustinescu, director în cadrul DTZ Echinox, într-un raport privind piaţa investiţiilor imobiliare.

Cele mai mari probleme în acest sens le vor avea, susţin experţii companiei de consultanţă imobiliară, proiectele “secundare”, care, dincolo de scăderea valorii de piaţă, înregistrată datorită căderii pieţei imobiliare, au probleme şi cu fluxul de numerar.

“Se regăsesc aici centrele comerciale secundare, care nu sunt ancorate de retaileri puternici, sau clădirile de birouri care, datorită locaţiei descentralizate sau a calităţii finisajelor şi a dotărilor tehnice, nu au atins un grad satisfăcător de închiriere. Cred că în 2011 vor continua lichidările, cu precădere în această categorie”, a adăugat Ustinescu.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...