Utilitatile, taxele si impozitele aferente proiectului de 1.400 de apartamente ce urmeaza sa fie construite de ANL in Sectorul 2 al Capitalei reprezinta apro­ximativ 40% din valoarea totala estimativa a an­sam­blului, potrivit unui drept la replica solicitat de Minis­terul Dezvoltarii, urmare a articolului „Lo­cu­inte ANL la pret de dezvoltator, dublu fata de stan­dardul de cost”, publicat de „Fin.ro”.

Astfel, asa cum explica oficialii MDRT, suma de 290 de milioane de lei aprobata pentru construirea proiectului de 1.400 de locuinte pentru tineri reprezinta o suma esti­mativa globala alocata intregului proiect.

Aceasta nu include doar suma destinata constructiei, ci si costul utilitatilor si al altor taxe si impozite aferente proiectului.

Hard costuri

Valoarea pentru construirea locuintelor (cons­tructii, instalatii, utilaje) este de 175,3 mil. lei (fara TVA), ceea ce inseamna ca cea estimativa pe mp este de  408,54 euro/mp, potrivit MDRT.

Pe cale de con­secinta, diferenta de 115 mil. lei, alocata asa-ziselor soft costuri (proiectare, avize, taxe), viabilizarii tere­nului si realizarea utilitatilor, reprezinta aproximativ 40% din costul total al proiectului.

Se pare insa ca, in cazul ANL, unele cheltuieli, considerate soft costuri, sunt de fapt hard costuri. Potrivit constructorilor consultati de „Fin.ro”, procentul de 40% din valoarea investitiei alocat pentru utilitati si soft costuri depa­seste de trei pana la patru ori sumele necesare cu aceasta destinatie in mod normal intr-un proiect de dezvoltare rezidentiala si care nu depasesc 10%-15% din totalul investitiei.

Prin urmare, daca aductiunile edilitare nu sunt realizate din acelasi material cu bijuteriile, ramane un mare semn de intrebare privind oportunitatea unui proiect de dezvoltare urbana in care tevile de apa, gaze sau canalizarea au o pondere de 40% din valoarea totala a investitiei.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...