Baza de date cu toate proprietăţile din ţară şi contractul de reasigurare, principalele dificultăţi ale sistemului de asigurare obligatorie.

Pentru 10 euro sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul de construcţie al locuinţei, toţi românii proprietari vor fi nevoiţi să îşi asigure casa, cel mai probabil începând din luna iulie, după ce în ultimii ani au fost avansate mai multe termene, nici unul nefiind respectat. Valoarea asigurată a unei locuinţe va fi de 10.000 euro, respectiv 20.000 de euro.

În sistemul asigurărilor obligatorii a locuinţelor sunt preconizaţi să între, până la finele acestui an, 20-25% din cei aproximativ 8 milioane de români proprietari de locuinţe. Cei care au deja o asigurare facultativă pentru locuinţă nu vor fi scutiţi de această obligaţie  Cu toate acestea, până la aplicarea legii privind asigurarea obligatorie, adică până când românii îşi vor putea cumpăra primele poliţe obligatorii, mai sunt de rezolvat multe probleme, după cum au recunoscut oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

“Primele vânzări de poliţe vor fi făcute cât de repede. Mai există două probleme care trebuie rezolvate şi anume baza de date - cu toate locuinţele din ţară -, pentru care Ministerul de Interne trebuie să emită norme, iar o altă problemă de rezolvat este cea privind contractul de reasigurare”, a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.

În schimb, reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societate care va emite şi va gestiona poliţele obligatorii pentru locuinţe, susţin că cei care se vor asigura în acest an vor trebui să achite integral suma de 10 sau 20 de euro pentru a-şi asigura casa împotriva cutremurului, inundaţiilor sau alunecărilor de teren printr-o asigurare obligatorie.

Primarii se tem că trebuie să amendeze 6 mil. de oameni

Cei care nu îşi asigură astfel casa riscă amenzi cuprinse între 100 la 500 lei, primarii fiind cei care vor trebui să dea amenzi.

Cu toate acestea, reprezentanţii edililor spun că legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor are o serie de lacune, legate de persoanele sărace, care nu îşi pot plăti prima de asigurare de 10 euro sau 20 de euro.

“Legea spune că primăria trebuie să achite cei 10 sau 20 de euro pentru “asistaţii social”, fără a specifica exact ce categorii sunt incluse aici, şomerii, veteranii de război, persoanele fără venituri. Cheltuielile pe care va trebui să le suportăm de la bugetele locale vor fi importante”, a declarat pentru Gândul Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al Asociaţiei oraşelor din România.

În plus, primarii, adică cei care vor alimenta baza de date ce va sta la “temelia” funcţionării întregului sistem, au şi alte nedumeriri: “Având în vedere că se estimează că în acest an numai 25% dintre proprietari se vor asigura, noi primarii va trebui să îi amendăm pe restul de 75% (6 milioane locuinţe-n.red.)?”, au întrebat edilii, fără să primească prea multe explicaţii de la oficialii PAID şi CSA.

În Turcia, unde funcţionează un sistem similar de mai bine de cinci ani, gradul de acoperire cu asigurări obligatorii a locuinţelor nu a trecut de 17%. Un număr de 13 companii de asigurări vor vinde poliţele de asigurare obligatorie.

INFO PLUS

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, pe scurt

• “Preţul” asigurării obligatorii a locuinţelor: 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de materialul de construcţie

• Circa 8 milioane case vor trebui asigurate, inclusiv cele cu bulină roşie
În 2010 se estimează că îşi vor asigura casele 20-25% din cei 8 milioane proprietari

• Despăgubirile vor fi acordate în funcţie de valoarea pagubei, în limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro pe locuinţă în caz de daună totală

• Riscurile acoperite sunt cutremurul, alunecările de teren şi inundaţiile
În prezent, o asigurare facultativă antiseismică costă aproximativ 0,2% din valoarea de asigurare a locuinţei

• Bunurile din locuinţă nu vor fi asigurate

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...