Conferinta „Prima casa 4”, cea care a deschis a doua Zi Imobiliara de la tIMOn organizata de ABI, a aprins spiritele participantilor inca de la prima ora a diminetii. Statisticile furnizate de Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) arata ca din cele 40.000 de tranzactii operate in cele trei etape ale programului peste 30% au fost concentrate in Bucuresti, urmate ca numar de Cluj si de Timis.

Majoritatea tranzactiilor (51%) au fost reprezentate de apartamentele cu doua camere. „Raportul foarte bun dintre veniturile eligibile pe clasa medie si nevoile de achizitie a condus la facilitarea acordarii de locuinte de doua camere, 27% din locuintele finantate aflandu-se in cladiri de imobile noi”, a spus Anca Bidian, vicepresedinte Kiwi Finance.

Cu toate acestea, 50% dintre aplicantii eligibili pentru credit au renuntat pentru ca nu au gasit imobilul potrivit. Motivul principal pentru care cererea si oferta nu coincid a fost acela ca, in ultimii doi ani, dezvoltatorii nu au construit locuinte potrivite profilului de client al programului Prima casa, ci locuinte in imobile noi, spatioase si amplasate in zone bune ale orasului.

Principalul repros adus de Vlad Vlasceanu, organizatorul tIMOn, programului este „nevoia de o noua politica de distribuire a garantiilor astfel incat sa nu mai existe un dezechilibru de acordare intre Bucuresti si celelalte regiuni ale tarii.”. De fapt, „pe o piata functionala, programul Prima casa nici nu ar trebui sa existe”, l-a completat Dan Flesariu, CEO Volumetric.

„Standardizarea contractelor imobiliare” a fost workshop-ul in care s-a deschis din nou discutia profesionalizarii brokerilor imobiliari. „Un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a dezbatut impreuna cu brokerii ABI problema standardizarii si optimizarii relatiei pe principii de legalitate dintre brokeri si clienti (cumparatori sau vanzatori). Astfel, am ajuns impreuna la concluzia ca sunt necesare contractele imobiliare standardizate pe care ABI le va implementa”, a explicat după conferinta Iulian Niculae, broker ABI.

Cat de pregatiti sunt jurnalistii sa scrie pe domeniul real-estate si cat de constienti sunt jucatorii de pe piata imobiliara de importanta comunicarii? Sunt cele doua mari intrebari la care speakerii din panelul „Marketing si comunicare in real-estate” au incercat sa gaseasca raspunsuri.

Punctul de diferentiere care a individualizat domeniul imobiliar din Romania in materie de comunicare este aparitia unor asa-zisi lideri de opinie ale caror pareri sunt mediatizate fara ca acestia sa detina afaceri in domeniu sau sa aiba o imagine de ansamblu asupra pietei.

Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), a subliniat si importanta comunicarii cu un alt target – brokerii imobiliari. Prin proiecte pe termen-lung, cum sunt Scoala ABI, contractele standardizate sau asigurarea profesionala a brokerilor, bransa se educa si se profesionalizeaza treptat.

Conferinta care a suscitat cel mai mare interes din partea brokerilor a fost cea de lansare a asigurarii profesionale. Polita de asigurare profesionala a aparut din nevoia de a proteja brokerii imobiliari, acoperind faptele culpabile sau prejudiciile care pot fi aduse clientilor - erori, neglijente, omisiuni provocate in timpul activitatii profesionale.

Dan Stoian de la Platinum: „Exista produse similare pe piata, insa niciunul nu se ridica la nivelul politei create special pentru brokerii ABI.”.

Zilele Imobiliare vor continua sambata, 16 aprilie 2011, si duminica, 17 aprilie 2011, cu Salonul de Joburi Imobiliare din cadrul Targului Imobiliar National tIMOn. Cei interesati de o viitoare cariera in real-estate sunt asteptati la targul din Piata Constitutiei incepand cu orele 10:00.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...