A platit Elena Udrea TVA pentru terenul de pe malul lacului Grivita? Este foarte interesanta in continuare afacerea imobiliară a Elenei Udrea cu terenul de pe malul lacului Grivița, vândut unui om de afaceri cu peste trei milioane de euro.

Contractul de vânzare cumpărare ar fi ajutat-o pe Udrea să lichideze un credit de la bancă.

Prețul de vânzare a fost unul foarte bun, a vândut mai scump decât în centrul Capitalei, cu toate că prețurile în zonă sunt acum de maximum 300 de euro pe mp.

Iar Udrea a vândut 6000 mp, pe care ar fi trebuit să ia o sumă cuprinsă între 1,8-2,2 milioane de euro, iar creditul la bancă a fost de 3,29 milioane de euro, fix cu cât a vândut și ministrul Turismului.

Din cele ce se înțeleg din declarațiile sale. Nu și din cea de avere, unde tranzacția a fost escamotată. De aceea se pune întrebarea: a plătit Udrea TVA pe tranzactie? Adică undeva peste 700.000 de euro? Se pare că nu. Dacă n-a plătit, e vorba de o evaziune fiscală gravă, care, ca și în cazul lui Robert Negoiță ar trebui sa-i aducă cel puțin sechestru pe avere până la plată, plus amenzi fiscale.

Conform „Gândul” din 2010, când s-a pus problema unor tranzacții imobiliare dintr-un bloc de locuințe, Elena Udrea a menționat: „Când am mers la notar, la vânzarea primului apartament din acest bloc, notăriţa a fost foarte mirată pentru că eram primul caz de persoană fizică ce se declară plătitoare de TVA.”

Ministrul Elena Udrea este, ca atare, inregistrata ca platitoare de TVA pentru tranzacțiile imobiliare. Mergem mai departe. Terenul vandut de Elena Udrea în 2010 pe malul lacului Grivița este in intravilan si conform codului fiscal vanzarea se face cu TVA.

Daca pretul de vanzare a fost de 3.297.000 Udrea trebuia sa achite TVA de cca 791.000 euro, ceea ce face ca restul de pret să nu acopere creditul de la banca. Elena Udrea a declarat că nu avea alți bani ca să suplimenteze pretul de vânzare, deci să completeze suma datorată la bancă.

Pentru a putea sa achite creditul (incluzand TVA si impozitul), pretul de vanzare trebuia sa fie peste 4 milioane euro, foarte putin probabil tinand cont, cum spuneam, de preturile de tranzactionare din zona (2-300 euro/mp).

Deci, se pun două întrebări. Una ar fi de unde a avut Udrea bani pentru diferență în caz că ar fi vândut la prețul pieței și, doi, a plătit ea TVA pentru această tranzacție imobiliară?

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a vândut terenul de pe malul lacului Griviţa din Bucureşti, omului de afaceri Alexandru Faur, cunoscut ca intermediar pe piaţa imobiliară.

Pe terenul de 6.000 de metri pătraţi, pe care Elena Udrea l-a cumpărat în 2007, ar fi trebuit să treacă la vremea respectivă bulevardul care unea Capitala de autostrada Bucureşti-Braşov. Consiliul Municipiului  Bucureşti a decis însă ca viitorul bulevard spre autostradă să treacă peste lac şi cimitir.

În această situaţie s-au putut evita exproprierile, inclusiv pentru terenul Elenei Udrea. Ea nu a putut să construiască nimic pe terenul de 6.000 de metri pătraţi pe care îl deţinea încă din 2007 pentru că proprietatea era traversată de terenul pentru viitoarea autostradă Bucureşti-Braşov.

Ministrul Turismului a anunţat in iunie 2011, pe blogul personal, că a vândut terenul respectiv. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat cu Alexandru Faur în data de 20 septembrie 2010, exact cu o săptămână după completarea ultimei declaraţii de avere.

Pe 5 octombrie 2010 banca a radiat şi ipoteca existentă pe acest teren, dovadă că împrumutul în valoare de 3,29 milioane euro, care îi provoca insomnii ministrului, a fost achitat.

În urma tranzacţiei, Elena Udrea a declarat într-un interviu că a vândut terenul primului client care s-a interesat după ce presa a făcut tam-tam de creditul ei şi că nu cunoaşte cumpărătorul.

Sursa: Agentia.org

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...