gadgeturi-brokeri-imobiliariCu ce trebuie să fie dotat din punct de vedere tehnic un broker imobiliar astfel încât să-și facă treaba cât mai bine? Ce mașină, telefon, calculator, soft sau alte gadget-uri trebuie să aibă acesta pentru a fi mai productiv? Acestea au fost întrebările care ne-au „mânat” în luptă. Așa că am făcut un mic studiu printre brokeri imobiliari pentru a afla care este dotarea lor și a compara cu starea normală a lucrurilor. Ca să o luăm în ordine să vorbim mai întâi despre autoturismul agentului imobiliar.

Mașină din clasa medie

renault-clioEl ar trebui să fie unul din clasa medie (Opel, Fiat, VW, Renault etc.), dar și modelele alese ar trebui să fie tot medii. Una este să alegi VW Golf și alta VW Touareg. De ce mediu? Pentru că nu trebuie nici să complexeze clienții, dar nici să le provoace milă. În plus, mașina agentului transmite un mesaj clientului, prima impresie fiind importantă:

- una scumpă spune despre agent că a obținut câștiguri mari prin tot felul de tertipuri (obținerea unui comision mare, evitarea agenției prin înțelegeri cu clientul, cumpărăr chilipirurile și le vinde scump etc.), că și-a luat mașina pentru a epata sau că face meseria de plictiseală pentru că are bani destui;

- una ieftină spune despre agent că nu prea câștigă, deci nu prea știe să-și facă meseria bine și atunci nu are rost să lucrezi cu el.

Dacă ne uităm în studiul realizat de noi observăm contraste puternice la mașinile brokerilor imobiliari: de la Matiz și Renault Clio, până la Kia Cerato și BMW. Un exemplu bun este Mihai Urluescu, broker imobiliar la Mars Golden, care folosește un Renault Clio pentru că „are un consum decent, este fiabilă, potrivită pentru oraș sau în afară și poți găsi ușor un loc de parcare pentru ea”.

Telefon performant cu conexiune Internet

blackberry-9800Dacă vobim despre telefonul ideal pentru un agent imobiliar, trebuie să spunem că el ar trebui să fie modern și, neapărat, conectat la Internet. În plus, acumulatorul trebuie să fie cât mai bun și să țină cât mai mult pentru că vorbitul la telefon este principala activitate în acest domeniu. Conexiunea Internet este obligatorie pentru că atunci când ești pe teren trebuie să ai acces e-mail, Google Maps, agendă, soft imobiliar și orice mai este nevoie. Din acest punct de vedere, brokerii noștri imobiliari stau bine: 60% dintre cei intervievați dețin BlackBerry sau Smartphone, chiar dacă mai sunt unii care folosesc și acum Nokia 1208 pentru că ține foarte mult bateria. Din prima categorie face parte și David Grigorescu, broker imobiliar la Zoom City, care deține un BlackBerry 9800 „din mai multe motive: acces e-mail, acces Internet, agendă sincronizată cu calendarul Google etc.”.

Calculator mediu, chiar laptop

Businesswoman using laptopCalculatorul unui broker imobiliar nu trebuie să fie de ultimă generație. El trebuie să poată naviga pe Internet, să poată citi e-mail-urile, să editeze documente word și să prelucreze primar imagini. De aceea nu este necesară o investiție importantă în acest sens. Ba chiar este recomandată utilizarea unui laptop care, la nevoie, poate fi luat și pe teren. Important este ca acesta să fie mai mic și să țină cât mai mult acumulatorul. Așa au înțeles și brokerii noștri că trebuie să facă: toți cei intervievați lucrează cu un laptop. Unii au ales ceva mai scump și mai performant, alții ceva mediu. „Am un laptop Asus destul de performant pentru că îl folosesc și la editarea fotografiilor. Însă un broker imobiliar nu are nevoie de unul performant pentru navigare Internet, e-mail, editare foto basic, editare documente etc.”, afirmă Gabriel Dragomir, Managing Partner la DPA Estate.

Softul Pitagora este lider de piață

pitagoraAm ajuns și la softul ideal pe care ar trebui să-l folosească un broker imobiliar. Aici totul este foarte simplu: este nevoie de un soft CRM pe care să-l poți lua cu tine oriunde. Asta înseamnă că trebuie să fie unul online, care nu necesită resurse ale calculatorului și care poate fi utilizat chiar și pe telefon. În plus, el trebuie să ofere posibilitatea publicării anunțurilor imobiliare pe toate website-urile importante din domeniu. Dacă mai are și tot felul de instrumente și funcții utile unui broker imobiliar profesionist (prietenii, dar și dușmanii, știu despre ce vorbim), totul este perfect. Pitagora, liderul softurilor imobiliare din România, care include toate aceste caracteristici, este cel mai folosit de brokeri. Acesta este și cazul lui Nistor Bocăneală, broker imobiliar la Metropolitan Business, care a ales Pitagora pentru că „este un soft care conține toate instrumentele utile unui agent”. Din studiul nostru a reieșit că 60% folosesc Pitagora, 20% folosesc mai multe softuri, iar 20% utilizează softuri dedicate firmei.

Tableta este un gadget util

samsung-galaxy-tabCu toate acestea, un broker imobiliar profesionist mai are nevoie și de tot felul de alte gadget-uri. Unul dintre ele este tableta. Ea este mai utilă pe teren decât un telefon sau un laptop când ai nevoie de imagini, documente sau Internet, fiind mai mare decât primul și mai mic decât al doilea. Din păcate, doar 20% dintre brokerii intervievați dețin și folosesc o tabletă în activitatea lor, unul dintre ei fiind Iulian Niculae, consultant imobiliar la Victoria Consult: „Am un Samsung Galaxy Tab care mă ajută mult pe teren când am nevoie de poze, hărți, Pitagora etc.”.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...