O sancţiune similară va fi aplicată şi funcţionarului public care emite o autorizaţie de construire sau desfiinţare ilegală
Inspectoratul de Stat în Construcţii va putea suspenda o lucrare nelegală fără a aştepta decizia instanţei de judecată
Propunerile sunt incluse într-un proiect de lege iniţiat de Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”

Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul” împreună cu 50 de ONG-uri din “Platforma pentru Bucureşti” au demarat, încă de anul trecut, măsurile de stopare a iniţiativei legislative pentru acordul tacit în construcţii, care prevedea emiterea automată a autorizaţiei în cazul în care primăria nu rezolva cererea în 30 de zile, lucru care, aşa cum s-a dovedit, a dus la numeroase abuzuri.
Potrivit sintezei Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, pusă la dispoziţia Curierului Naţional, printre modificările cerute se numără transparenţa emiterii autorizaţiilor de construcţie şi a celor de desfiinţare, precum şi corectarea sistemului de sancţiuni.

“De exemplu, în momentul de faţă, o clădire intră în legalitate numai dacă nimeni nu îi contestă legalitatea timp de doi ani”, se arată în documentul remis redacţiei.

“Va fi introdusă sancţiunea penală pentru funcţionarii publici care emit autorizaţii fără a avea toate avizele necesare, precum şi pentru responsabilii din cadrul autorităţii locale care nu pun în aplicare decizia de demolare sau de oprire a lucrărilor emisă de instanţa de judecată.

De asemenea, va fi explicitată procedura automată de demolare a construcţiilor ilegale, în regim de urgenţă, şi va fi interzisă procedura intrării în legalitate ulterioare pentru construcţiile ilegale”, au declarat pentru Curierul Naţional reprezentanţii asociaţiei.

Amintind că prescrierea după doi ani a sancţiunilor pentru construcţiile ilegale va fi eliminată în noua formă a legii construcţiilor, reprezentanţii ONG-ului au precizat că valoarea amenzilor pentru construcţii ilegale va fi majorată la 3.000 lei pe metru pătrat, o amendă similară urmând să fie aplicată şi funcţionarului public care va emite o autorizaţie de construire sau desfiinţare ilegală.

Consiliile Judeţene vor avea atribuţii de control, alături de primării

În ceea ce priveşte controlul asupra construcţiilor ilegale, acesta va putea fi exercitat şi de Direcţia de Control a Consiliului Judeţean sau Primăria Municipiului Bucureşti, nu doar de către primăria care a emis autorizaţia de construcţie, urmând să fie înlăturate toate ambiguităţile şi suprapunerile de competenţe în exercitarea controlului în construcţii şi urbanism.

“În particular, Inspectoratul de Stat în Construcţii va avea dreptul şi obligaţia de a suspenda o lucrare de construcţie sau de desfiinţare pentru care constată încălcarea procedurilor legale, fără a aştepta decizia instanţei de judecată”, se mai arată în documentul remis redacţiei.

Totodată, se propune ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să fie obligat prin lege să afişeze pe site o situaţie a sesizărilor şi a măsurilor luate, precum şi una a controalelor efectuate şi a neregulilor descoperite în urma controalelor.

“Se doreşte o transparenţă totală, prin afişarea pe site a tuturor certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire sau desfiinţare emise de primării”, au mai spus sursele citate, precizând că se va introduce şi un sistem de dezbatere publică pentru autorizaţiile de construire şi desfiinţare.

Înălţimea maximă, exprimată exclusiv în metri, nu în etaje

Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul” a propus şi reintroducerea suspendării automate a lucrărilor în cazul absenţei panoului sau a unui panou incomplet, urmând ca legiuitorii să desemneze şi instituţia care va suspenda lucrările în urma sesizărilor primite.

“Înălţimea maximă a construcţiilor va fi exprimată exclusiv în metri, nu în număr de etaje”, au mai explicat reprezentanţii “Salvaţi Bucureştiul” menţionând că se impune şi implementarea sancţiunii de a se construi după planul clădirii vechi în cazul în care s-a demolat ilegal.

Alte propuneri de modificare a Legii construcţiilor privesc obligativitatea prezentării certificatului de urbanism în momentul vânzării unui teren sau imobil, precum şi readucerea la starea iniţială, pe cheltuiala primăriei, în cazul emiterii unei autorizaţii de construire ilegală de către primărie.

- Obligativitatea certificatului de urbanism în momentul vânzării unui teren/imobil;
- Sancţiunea cu readucerea la starea iniţială, pe cheltuiala primăriei, în cazul emiterii unei autorizaţii de construire ilegale de către primărie.

Grup de lucru pentru reformarea legislaţiei

La data de 5 mai, Guvernul a aprobat înfiinţarea unui comitet interministerial şi a unui grup de lucru format din reprezentanţii mai multor instituţii pentru modificarea legislaţiei şi procedurilor din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, arhitecturii şi construcţiilor.

Comitetul va fi format din secretari de stat din ministerele Dezvoltării Regionale şi Turismului, Administraţiei şi Internelor, Culturii şi Patrimoniului Naţional, Mediului şi Pădurilor, Finanţelor Publice, Transporturilor şi Infrastructurii, Justiţiei.

Din viitoarea structură va face parte şi un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului. Membrii grupului de lucru interinstituţional vor fi reprezentanţi ai ministerelor menţionate, ai Administraţiei Publice, Registrului Urbaniştilor, Ordinului Arhitecţilor şi altor corpuri profesionale. La şedinţele grupului de lucru vor participa şi reprezentanţi ai Parlamentului.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...