Analisti: Economia Romaniei va creste mai solid in lipsa speculatiilor imobiliareCresterea economica a Romaniei din anii premergatori crizei s-a bazat prea mult si in mod eronat pe o dezvoltare speculativa a sectorului imobiliar, si cum piata imobiliara va fi printre ultimele domenii care vor iesi din criza, cresterea economica din anii urmatori va fi una solida, potrivit analistilor X-Trade Brokers.

In anii premergatori crizei economice, Romania si-a datorat avansul Produsului Intern Brut intr-o prea mare masura serviciilor si constructiilor, iar domeniul imobiliar a cunoscut cresteri care au fost total defazate fata de restul economiei.

“A incerca o stimulare a acestui sector in scopul retransformarii sale intr-un fals motor de crestere economica ar fi o totala eroare, lasand economia romaneasca sa ramana vulnerabila si lipsita de substanta”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

“Programul Prima Casa nu va avea rezultate spectaculoase intrucat va fi ’subminat’ de rata ridicata a somajului si de temerile populatiei privind siguranta locului de munca. In mod paradoxal pentru unii, acest lucru este folositor economiei romanesti care va trebui sa isi diversifice cresterea economica viitoare si sa isi sustina cu mult mai mult industria si agricultura”, a precizat Victor Safta.

El considera ca in ceea ce priveste industriile conexe sectorului imobiliar, in special cea a constructiilor, acestea pot fi stimulate prin proiectele de dezvoltare a infrastructurii extrem de deficitare, una dintre conditiile de baza fiind accesarea si utilizarea fondurilor europene disponibile in acest scop.

Somajul descurajeaza programe de stimulare a tranzactiilor imobiliare si in alte tari ale lumii. In SUA, de exemplu, in ultimele perioade analizate, tranzactiile au scazut atat pe segmentul imobilelor vechi, cat si pe cel al locuintelor noi, desi economia americana a marcat o crestere spectaculoasa in ultimul trimestru al anului trecut (5,9%).

Spania si Tarile Baltice resimt de asemenea socul, dupa ce au avut parte de un ‘boom’ imobiliar cativa ani la rand, care le-a sustinut puternic cresterile si care acum actioneaza exponential in sens invers. “Spre deosebire de acestea insa, economia SUA se bazeaza pe o industrie si o agricultura foarte dezvoltate, asa incat poate privi spre sectorul de real estate ca spre un barometru al redresarii, si nu ca spre un motor important al iesirii din criza”, sustin analistii X-Trade Brokers.

La polul opus se afla Germania, care nu a inregistrat un boom imobiliar si, in consecinta, nu a avut parte nici de caderi dramatice ale acestui sector.

“Cresterea economica a Romaniei dupa criza va fi, cel putin in primii ani, cu mult mai solida decat in anii premergatori crizei, chiar daca va fi mai redusa”, a precizat Victor Safta.

In trimestrul al treilea al anului trecut, agricultura a fost singurul domeniu care a crescut, cu 2,4%, comparativ cu aceeasi perioada din 2008 si “ar fi foarte bine ca acesta sa fie un prim semnal privind fundamentele cresterii economice viitoare a Romaniei, iar industria sa urmeze cat de curand un parcurs similar”, spun analistii X-Trade Brokers.

“Cu sustinerea guvernului, evident, lucrurile pot avansa mult mai repede decat o va face oricum sectorul privat, in mod natural si cu conditia ca macar sa nu fie impiedicat… O analiza ca in marketing ar evidentia atuurile romanilor si oportunitatile care se ivesc la nivel local si global si care pot fi exploatate”, a mai spus Victor Safta.

“In plus, apartenenta la UE, dar neaderarea- inca- la moneda euro, alaturi de dezavantaje, are si avantaje: Banca Nationala poate actiona- la vedere sau nu- in vederea devalorizarii leului pentru a stimula exporturile, poate decide rata dobanzii, poate controla tiparirea de moneda. In conjunctura mondiala actuala, Romania trece printr-o perioada in care poate influenta semnificativ modul si ritmul in care va iesi din criza si va creste pe termen mediu”, a conchis Victor Safta.

Sursa: Dailybusiness

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...