studiu-asociatiiSfârșitul anului este cel mai bun moment pentru bilanțuri. Această ocazie te ajută să ai o vedere de ansamblu asupra activităților tale din anul care a trecut. Despre ce se întâmplă în piața imobiliară scrie mai toată lumea, dar despre activitatea asociațiilor profesionale din domeniu nu prea se știe nimic. Asta în condițiile în care ele ar trebui să fie cel mai bun indicator al modului în care se mișcă piața. Hai să vedem ce au făcut în 2011 asociațiile profesionale imobiliare din țara noastră, conform informațiilor de pe website-urile proprii, cele mai autorizate în acest sens! Încerc să fac un top în funcție de numărul, complexitatea și relevanța activităților, pe care vi-l prezint începând cu locul întâi.

logo-abiFără dubii și fără concurență, chiar dacă a fost înființată în 2010, ABI conduce acest clasament. Pentru a-mi argumenta alegerea este de ajuns să înșir toate activitățile anunțate și realizate anul trecut de Asociația Brokerilor Imobiliari, comentariile fiind de prisos. Noutățile sunt: lansarea asigurării profesionale a brokerului imobiliar, primirea avizului ANPC pentru contractele standardizate de prestări servicii imobiliare, editarea primelor două ediții ale catalogului oficial al brokerilor imobiliari distribuit în 10.000 de exemplare cu revista Capital, lansarea campaniei Tu cu cine faci imobiliare?, coorganizarea împreună cu tIMOn a Zilelor Imobiliare, lansarea motorului de căutare a brokerului imobiliar și petrecerea de Crăciun pentru membrii săi și copiii lor.

În afară de aceste premiere, ABI a continuat activitățile lansate anul trecut: cursurile școlii de brokeri imobiliari acreditate de Ministerul Învățământului și de Ministerul Muncii, 11 traininguri, trei seminarii, două conferințe, două workshop-uri și participarea la cele două ediții ale târgului tIMOn. În plus, numărul membrilor ABI a crescut până la 215, ajungând astfel cea mai mare asociație din domeniu și apropiindu-se de o cotă de 10% din piața bucureșteană a brokerilor imobiliari (estimați la 3.000).

Restul asociațiilor nu fac aproape nimic altceva decât să se laude cu ceea ce nu au realizat

În continuare lupta este strânsă între APAIR și ARAI care nu au făcut aproape nimic, dar cu un avantaj pentru ultima care își tot dă singură în cap, dar măcar ne asigură buna dispoziție cu gafele pe care le face. Un alt lucru care le caracterizează pe amândouă este acela că au anunțat cu surle și trâmbițe că au „făcut legea agentului imobiliar”, dar de fapt doar au participat, la fel ca toate celelalte asociații profesionale din domeniu, la prima discuție despre Legea industriei imobiliare organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT). Mai mult decât atât, între timp, această comisie din care au făcut parte s-a și desființat fără să reușească realizarea unui proiect de lege. Așadar, chiar dacă toate asociațiile au fost prezente la discuții, doar acestea două s-au lăudat că au făcut o lege care nu există.

arai_logoAsociația Română a Agențiilor Imobiliare (ARAI), în afară că nu mai are un sediu propriu și nici membrii, așa cum este și cazul celorlate asociații în afară de ABI, nu a reușit anul trecut decât să fie coorganizator al Zilei Agentului Imobiliar. În rest doar se laudă cu evenimente pe care a vrut să le organizeze, dar nu a mai reușit să o facă. Astfel, ARAI a anunțat că a fost coorganizator, împreună cu AAEC, a mesei rotunde cu tema Certificatul Energetic, între obligativitate și necesitate, dar „a uitat” să menționeze că aceasta nu s-a mai ținut; că a fost organizator al workshop-ului Deprinderea tehnicilor de fotografiere și de copywriting la care nu a venit nimeni în afară de organizatori. În plus, celor de la ARAI le-a mai reușit gafa monumentală de a convoca Adunarea Generală cu o zi înainte ca aceasta să aibă loc.

logo-apairÎn schimb, Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România (APAIR) a reușit anul trecut doar să semneze un parteneriat cu NAR prin care membrii săi „au obținut” drepturi pe care le are orice broker imobiliar din lume fără să semneze nimic cu NAR. Ce a mai făcut APAIR în 2011? A convocat Adunarea Generală.

Înființată anul trecut, Asociația Imobiliară Română (AIR) a încercat câte ceva, dar nu i-a ieșit mai nimic. Doar așa-zisa conferință Business imobiliar 2011 din martie care de fapt a fost o întâlnire la care au venit câțiva să bea o bere și să mai bârfească. În rest, celor de la AIR nu le-au ieșit nici Cursul de calificare pentru profesia de agent imobiliar, nici cele două traininguri anunțate pe site.

În ceea ce privește Uniunea Națională Imobiliară (UNIM) cred că putem spune că nu mai există din moment ce pe website-ul oficial este promovat un târg din 2008 care nu se mai desfășoară și chiar un convocator la Adunarea Generală a Filialei București a… UNAI din 2009. Uniunea Națională a Agențiilor Imobiliare care a și dispărut de pe piață, nemaiavând nici măcar pagină web.

Așa arată piața imobiliară privită dinspre asociațiile care ar trebui să lupte pentru profesionalizarea și educarea brokerilor, dar și pentru îmbunătățirea imaginii acestora în fața opiniei publice. Și atunci mă întreb: dacă asociațiile inventează activități doar pentru a-și justifica existența, cum ar putea piața imobiliară să se însănătoșească? Totuși, mai am speranța că vor renunța la mândrii contra-productive și vor găsi înțelepciunea de a strânge rândurile pentru a trece de perioada grea în care ne aflăm.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...