ANL a primit aprobare pentru construirea de locuinte cu capital privatExecutivul a modificat joi legea de infiintare si functionare a Agentiei Nationale pentru Locuinte, pentru a permite ANL sa atraga capital privat, in vederea construirii de locuinte destinate inchirierii.

“ANL va construi locuinte cu chirie, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice”, informeaza Guvernul intr-un comunicat dat publicitatii.

Tot joi a fost aprobat si Programul “Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”.

“Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a ANL pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program. In program vor putea fi preluate si constructiile nefinalizate, aflate in diferite stadii de executie, pentru includerea lor in circuitul public”, informeaza sursa citata.

Contractul de concesiune lucrari publice se atribuie conform prevederilor legale in vigoare, pe o durata “in general, de circa 20 de ani”.

“In cadrul contractului de concesiune, finantarea obiectivului de investitie se asigura de catre investitorii privati. Acestia urmeaza a primi, in contrapartida locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plati unitare periodice, care urmeaza a fi rambursate, de catre ANL, din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Locuintele vor fi exploatate de catre agentii economici, conform contractelor de concesiune incheiate”, explica Executivul.

Repartitia locuintelor se va face la nivel local, contractele de inchiriere urmand a fi incheiate de catre ANL. Beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, iar criteriile de ierarhizare a cererilor sunt cele folosite si in prezent in programul ANL de constructie de locuinte pentru tineri.

Chiria practicata pentru locuinte va fi calculata in functie de urmatoarele elemente: amortizare imobil pe o perioada de 60 de ani, administrare imobil, impozit cladire si asigurare locuinta.

Sursa: Business24

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...