Aproape 300.000 de romani au intrat in vizorul Agentiei Nationala de Administrare FiscalaCei care au vandut imobile inainte de 2008 nu sunt de acord sa plateasca TVA

Persoanele fizice care trebuie sa plateasca TVA pentru imobilele vandute inainte de 2008 acuza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca le-a impus abuziv plata taxei. In aceasta situatie se afla aproape 300.000 de persoane, care au de platit aproximativ 84 de miliarde de lei. Nemultumitii au format o asociatie si au anuntat ca vor depune plangere la Parchetul General impotriva ANAF.

Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) a acuzat ieri ANAF ca pretinde abuziv plata TVA persoanelor fizice care au vandut imobile inainte de anul 2008. ANAF imputa unui numar de 278.188 de persoane o suma de aproximativ 84 de miliarde de lei, care reprezinta taxele neachitate in perioada 2006-2007, si a pus sechestru asigurator pe bunurile multora dintre cei aflati intr-o asemenea situatie.

„Datoriile” persoanelor care au facut cel putin cinci tranzactii insumeaza 14 miliarde de lei, majoritatea vanzatorilor fiind formata din persoane care au vandut doua sau trei imobile. „Urmeaza sa explicam autoritatilor ca o lege, fie ea clara sau neclara, nu poate fi aplicata dupa 10 ani, folosind portita ca tranzactiile au depasit plafonul de 35.000 de euro. Nu poti sa ceri taxe cand si cum ai chef si cu cati ani in urma vrei tu”, a declarat Vincentiu Garbis Kehaian, presedintele APAF.

Cei mai multi dintre vanzatorii de cladiri si terenuri s-au inscris in anul 2008 ca platitori de TVA, deoarece li s-a cerut acest lucru, insa sustin ca nu li s-a spus ca ar fi trebuit sa se inregistreze inca din 2006. Pe de alta parte, a declarat Vincentiu Garbis Kehaian, daca se presupune ca pozitia ANAF este corecta, atunci ar fi trebuit incasata TVA si pentru perioada de dinainte de 2005, numai ca plata sumelor respective s-a prescris. Or, in aceasta situatie, inspectorii fiscali ar trebui sa raspunda pentru abuz in serviciu sau neglijenta pentru neincasarea taxelor.

„Cum pot veni dupa opt ani sa ceara sa inregistrezi retroactiv anii 2006-2007 pentru ca depasesti plafonul de 35.000 de euro, cand stiau foarte bine in anul 2008, atunci cand te-au inregistrat, ca ai depasit plafonul, insa nu au spus nimic. Cand au gresit? Atunci sau acum?”, a spus Vincentiu Garbis Kehaian.

Impunerile ANAF ii pot afecta si pe cumparatori

Potrivit APAF, prin OUG 17/2000, per­soanelor fizice li s-a instituit obligatia sa plateasca TVA. Aceasta ordonanta a fost abro­gata in anul 2002 de Legea 345, in care s-a precizat ca in cadrul activitatilor economice „nu regasim nici constructorii, nici dezvoltatorii imobiliari, nici transferul proprietatii imo­biliare”. Membrii APAF sustin ca abia de la 1 ianuarie 2008 autoritatile fiscale le-au cerut explicit sa plateasca TVA.

De asemenea, pentru anii 2006 si 2007 ANAF avea posibilitatea de a declara din oficiu platitori de TVA persoanele care efectuau tranzactii mai importante, intrucat detinea evidenta acestora din de­claratiile date notarilor. APAF contesta si interpretarea data de finantisti legii, sustinand ca „exploatarea bunurilor corporale sau necor­porale” nu inseamna vanzarea de bunuri imobile, ci doar veniturile obtinute din in­chirierea acestora. Nemul­tumitii sustin ca nu au inclus TVA in tran­zactiile efectuate pana in 2008 si ca acum, ca urmare a masurilor luate ANAF, ar trebui sa ceara bani in plus de la cum­paratorii imobilelor.

Prac­tic, pentru o tran­zactie de 100.000 de euro mai trebuie platita inca o suma de 19.000 de euro, plus penalitatile pentru intarziere. La randul sau, expertul contabil Daniel Udrescu a acuzat ANAF ca nu respecta pasii procedurali inainte de a pune sechestru asigurator si nu da posibilitatea celor acuzati sa conteste deciziile luate.

APAF face plangere la Parchetul General impotriva ANAF

Presedintele APAF a anuntat ca saptamana viitoare intentioneaza sa depuna plangere la Parchetul General. De asemenea, reprezentantii asociatiei au discutat cu parlamentarii din Comisia juridica, carora urmeaza sa le prezinte propunerile lor pentru rezolvarea situatiei. Vincentiu Garbis Kehaian a sustinut ca ANAF si-a pus propriii inspectori intr-o situatie delicata si ca unii dintre acestia s-au adresat Agentiei Nationale a Functionarilor Publici pentru a cere clarificari cu privire la dispozitiile primite.

Unul dintre cei caruia i se imputa plata TVA este Cristian Frincu, fost olimpic la informatica, care si-a cumparat mai multe pro­prietati imo­biliare cu banii obtinuti cat a lucrat la Google, pe care le-a vandut ulterior.

“Eu astept decizia de impunere a ANAF si daca mi se cere chiar si un euro, imi iau banii si plec din tara. Daca acesta este semnalul pe care Romania vrea sa-l dea olimpicilor care vor sa se intoarca, atunci acestia nu vor reveni niciodata in tara” a spus Cristian Frincu. Vincetiu Garbis Kehaian a sustinut la randul sau ca ANAF ii imputa plata TVA pentru terenurile intravilane arabile pe care le-a vandut, chiar daca nu erau destinate constructiilor, motivand ca terenurile pot obtine acest statut ulterior. APAF este decisa se mearga pana la capat in razboiul cu ANAF din cauza sumelor mari de bani aflate in joc.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...