Aproape un sfert dintre românii de la oraş vor să îşi cumpere o locuinţă în următoarele 12 luniAproape un sfert dintre românii care locuiesc la oraş vor să îşi cumpere o locuinţă în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu comandat de ISRA Center MR şi realizat pe un eşantion de 1.108 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbana (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 60 de ani. Marja de eroare este de ± 2,9% la un nivel de probabilitate de 95%.

Datele au fost culese într-un studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului faţă în faţă.

Potrivit studiului, şapte din zece români din mediul urban declară că deţin o locuinţă proprietate personală, dar cifrele se nuanţează considerabil în funcţie de factorul „vârstă”.

Astfel, procentul „proprietarilor de locuinţă” creşte odată cu vârsta: în timp ce doar 40% dintre tinerii români (20-34 de ani) deţin o locuinţă proprie, în cadrul grupei de vârstă 50-65 de ani propietarii de locuinţă reprezintă majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%.

În general, deţinerea unei locuinţe se dovedeşte a nu fi influenţată considerabil de alte variabile demografice (ex. venit, mărimea localităţii sau regiune) aşa cum este influenţat de vârstă.

Doar românii din regiunea Moldova deţin o locuinţă persoanală într-o măsură relativ mai mică - 58%, comparativ cu media de 69% la nivel naţional.

Ce vor proprietarii

Datele studiului arată că, dintre cei care au o locuinţă, 37% au contractat şi un credit. 15% dintre cei care deţin o locuinţă intenţionează să îşi reamenajeze casa în urmatoarele 12 luni, în timp ce 9% ar dori să îşi schimbe mobilierul.

În următorul an, 3% dintre cei care deţin deja o locuinţă ar vrea să şi-o schimbe în timp ce numai 1% ar vrea să îşi achiziţioneze o a doua locuinţă.

Dintre persoanele care nu deţin încă o locuinţă personală, 13% intenţionează să îşi cumpere una în urmatoarele 12 luni.

Sursa: Capital

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...