radu-mazare-planuriRadu Mazăre, primarul Constanţei, a declarat ieri ironic ca de obicei, dar și jignitor de această dată, că: „Am demarat lucrările la cartierul de case pentru amărâţi. (…) Prima etapă va fi gata spre sfârşitul lunii mai. Coincidenţă… înainte de alegeri. Şi vor intra cam 1.500 de oameni amărâţi. Următoarea etapă va fi gata în octombrie-noiembrie, cu încă 1.500-2.000 de amărâţi şi, dacă e nevoie, continuă şi anul următor în acelaşi ritm.”. Investiţia în construirea de locuinţe modulare pentru circa 3.500 de persoane este de aproximativ zece milioane de euro, ceea ce înseamnă „cel mult 3.000 de euro de om băgaţi în casă cu căldură, bucătărie şi aşa mai departe”.

Mazăre a mai spus că lucrările vor fi realizate de compania israeliană care asfaltează oraşul: „Compania israeliană care face drumurile a participat la licitaţie. Singura de fapt pentru că este un preţ foarte strâns şi din care nu se câştigă mai nimic. (…) Eu am discutat cu mai multe firme, inclusiv cu ei, şi le-am spus că am nevoie să mă ajute aici pentru că se şi finanţează, iar lucrarea se plăteşte în rate, în patru ani.”. Se pare că o firmă din Baia Mare fabrică aceste containere, „dându-se astfel de muncă românilor şi companiilor din România.”. Cifra totală a celor care vor putea locui acolo este potrivită pentru că, până în prezent, la Primăria Constanţa au fost depuse aproximativ 2.600 de dosare prin care persoanele nevoiaşe solicită locuinţe modulare.

Noul cartier va fi construit pe un teren cu o suprafaţă de circa 6 ha, în cartierul Tomis Nord, zona Grăniceri, şi va fi denumit Campusul social Henri Coandă pentru că acesta este inginerul care a inventat locuinţele modulare în 1921. Containerele vin gata făcute din fabrică, vor fi asamblate în clădiri cu un regim de înălțime de P+2E şi vor fi conectate prin pasarele. De ele pot beneficia constănţenii cu vârsta de peste 18 ani, care nu deţin contracte legale de închiriere cu fondul locativ de stat, nu au în proprietate imobil, autoturism, teren intravilan sau extravilan pe întreg teritoriul ţării, excepţie de la aceste condiţii făcând persoanele cu handicap.

În plus, condițiile financiare sunt foarte bune. „Cei foarte amărâţi nu vor plăti nimic. Vor fi alţii cu un venit cât de cât care vor plăti numai apa şi curentul, iar cei care sunt tineri şi asta reprezintă o etapă provizorie în viaţa lor, care au copii şi totuşi n-au unde să stea şi muncesc, vor plăti şi o chirie modică astfel încât să fie obligaţi să caute, ulterior, o locuinţă unde să stea”, a afirmat primarul. În cartier vor mai fi realizate: o cantină socială cu funcție de club, un pavilion administrativ, un pavilion politie locala, un pavilion dispensar, zonă cu grătare pentru picnic, două terenuri de sport, spații verzi, drumuri și căi de acces. Cu toate acestea, cei care locuiesc în zonă sunt speriați de acest proiect pentru că se crede că acolo vor locui constănțenii cei mai certați cu legea.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...