Grecii de la Alpha Bank si cei de la Banca Romaneasca (filiala locala a National Bank of Greece) au fost primii care au reactionat la semnalul transmis marti de BNR prin reducerea dobanzii-cheie la 7% pe an, taind dobanzile la depozite, dar si la creditele in lei.

Si la Volksbank dobanzile au coborat la 9,5% la depozitele pe o luna, respectiv la 7,75% pentru depunerile pe trei si sase luni. Piraeus Bank si RBS au redus de asemenea dobanzile, astfel ca doar Millennium mai ofera o dobanda de 10% pe an la depozitele pe trei luni.
Piata arata ca reactioneaza mult mai rapid decat in trecut la semnalele de politica monetara. Bancherii explica aceasta repliere rapida prin anticipatiile create de BNR privind continuarea tendintei de scadere a ratei-cheie, dar si prin conditiile de pe piata monetara, unde dobanzile au scazut spre 5% pe an, in conditiile in care Banca Nationala se asigura ca oferta de lei este mereu suficienta.

“Intrucat semnalele date de BNR sunt foarte clare privind directia dobanzilor, sunt de asteptat reactii rapide si ample. Dobanzi peste 9% pe an la depozite nu isi au justificarea in piata. Cum pe piata inca sunt cotatii pe multe produse de baza la 9% si chiar mai mult, e de asteptat ca reducerea sa fie de circa un punct procentual”, spune Sorin Mititelu, director Dezvoltare afaceri si produse retail la BCR.

Banca Romaneasca a facut un pas hotarat, coborand dobanda de baza la lei cu doua puncte, pana la 9,38% pe an. Acest indicator este luat in calcul la stabilirea costului creditelor de nevoi personale cu sau fara garantii, banca adaugand marje de trei pana la sase puncte procentuale. Astfel, acum dobanzile la creditele de nevoi personale sunt de 12,38% pe an (la cele cu garantii reale) si de 15,38% pe an, la cele fara garantii.

“Noile rate de dobanda pentru creditele de consum au fost modificate tinand conte de evolutia pietei si a indicilor de referinta”, spune Lakis Couninis, director executiv retail la Banca Romaneasca. Banca a redus si dobanzile la depozite, astfel ca la lei sunt intre 6,5% si 10% pe an.

Alpha Bank a taiat pana la trei sferturi de punct procentual din dobanzile platite la depozitele in lei ale clientilor individuali, astfel ca acum sunt cuprinse intre 8,5% si 9,25% pe an. Pe de alta parte, analistii subliniaza ca incertitudinile legate de nivelul dobanzilor pe piata interbancara fac ca bancile sa fie reticente fata de o ajustare foarte rapida a dobanzilor fata de clienti, mai ales la credite.

“Utilizarea termenului «adecvat» in loc de «ferm» pentru managementul lichiditatilor si ultimele operatiuni ale bancii centrale arata clar ca vom vedea o volatilitate mai mare a dobanzilor. Asta nu inseamna ca vor merge doar in jos. Daca BNR va vedea ca acesti lei lasati in piata vor merge in altceva decat creditare, respectiv in presiuni pe curs, isi va schimba din nou tactica”, spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania.

Astfel, desi BNR cerea bancilor sa intre cu dobanzile la depozite sub nivelul ratei de politica monetara, acestea s-ar putea sa fie reticente. De altfel, pe piata inca persista diferente mari intre dobanzile platite de banci, unii jucatori fiind in continuare concentrati pe atragerea de lichiditati. Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING, se asteapta de asemenea la o volatilitate ridicata a dobanzilor pe piata interbancara in perioada urmatoare.

“Avand in vedere ca BNR a taiat doar jumatate de punct procentual din dobanda-cheie, probabil ca presiunile de apreciere a leului se vor mentine datorita perceptiei pozitive asupra Romaniei. Cum urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR va fi probabil la sfarsitul lui martie, BNR ar putea fi nevoita sa intervina pentru a tempera intarirea leului”, spune Chidesciuc.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...