Blocul rezistent la cutremure costa 400.000 € in plusDacă blocurile din România anului 1977 aveau sisteme care să absoarbă energia cutremurelor, bilanţul victimelor era mult mai mic.

Problema este că şi astăzi multe dintre clădirile Capitalei sunt slab sau deloc pregătite pentru un seism de proporţii, spun specialiştii în domeniu. Un sistem care să păzească un bloc de zece etaje de efectele unui cutremur costă circa 400.000 de euro.

“Sistemul funcţionează prin frecare. Este ca un sistem de frână (absorbitor de şoc) instalat în interiorul clădirii. În timpul unui cutremur, energia seismului este transformată în căldură, prin frecare”, explică Imad Mualla, un reprezentant al unei companii daneze de profil. El spune că aceste sisteme pot fi instalate atât în clădirile noi, cât şi în cele vechi.

Dacă preţul ar putea fi socotit un dezavantaj, atuul unui astfel de sistem este că poate fi montat de specialişti din ţara de unde este efectuată comanda. Un exemplu este o şcoală din India, care a comandat un astfel de sistem şi l-a primit pe mare, alături de un manual cu instucţiuni. Sistemul a fost instalat de specialiştii locali.

Între 200 şi 400 de mii de euro

Mualla a acceptat să facă o estimare de preţ pentru blocurile de zece etaje. Specialistul spune că un asemenea bloc de locuinţe are nevoie de amortizoare pe şapte dintre cele zece niveluri. Firma daneză a avut recent o comandă pentru două blocuri de zece etaje, fiecare nivel având o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.

Firma a considerat necesară montarea a 12 amortizoare pe etaj, ceea ce înseamnă 84 de unităţi în tot blocul şi 168 în ambele clădiri. Cum preţul unui amortizor este de 4.800 de euro, valoarea totală a comenzii a fost de aproximativ 805.000 de euro.

În cazul blocurilor de patru etaje, preţul aproximativ ar fi de 200.000 de euro, crede expertul.

Singura pagubă: se sparg geamurile

“În timpul unui seism, singura daună de care poate avea parte o clădire asigurată prin acest sistem este spargerea geamurilor. În rest, nu ar trebui să fie nicio problemă, chiar şi în cazul unor cutremur precum cele din Haiti şi Chile”, completează Mualla.

Două dintre ţările care au instalat multe astfel de sisteme sunt Japonia şi Grecia. Ele au preferat asigurarea unor unităţi industriale şi a unor cartiere de locuinţe. “În cazul construcţiilor vechi, sistemele trebuie adapatate în funcţie de caracteristicile fiecărei clădiri: starea sa actuală, materialele din care a fost construită, vechimea etc”, spune Mualla.

Bucureştiul - unic în lume

În Bucureşti, lista clădirilor cu diferite grade de risc seismic include 2.636 de construcţii. Un raport recent al ONU arată că “nu există o concentrare de populaţie atât de expusă la cutremure provenind sistematic din aceeaşi sursă” ca aceea din Bucureşti.

În timpul cutremurului din 4 martie 1977, 35.000 de locuinţe din România s-au prăbuşit. În Bucureşti, unde au căzut 33 de blocuri şi clădiri de mari dimensiuni, au murit 1.424 de persoane.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...