Banca Naţională a decis să mai taie 0,5 procente din dobânda de politică monetară, până la nivelul de 7%. Chiar dacă acesta este minimul istoric, prognozele privind ieftinirea creditelor nu sunt foarte optimiste, arată o analiză www.conso.ro. Băncile vor asimila reducerea gradual şi numai în condiţiile în care alte opţiuni de plasare a lichidităţilor nu vor mai fi disponibile.

Dobânda de politică monetară a fost redusă în mod constant de BNR, de la 10,25% în august 2008, până la 7% în prezent. Acesta este de altfel şi minimul istoric al dobânzii-cheie, o valoare similară fiind înregistrată doar în vara anului 2007, în plin boom al creditării.

Acesta este însă singurul element pe care cele două perioade îl au în comun. În ceea ce priveşte costurile la care populaţia şi companiile se pot împrumuta, diferenţele sunt majore. În 2007, dobânda medie la un credit ipotecar se situa la 10,7%. În prezent, piaţa oferă aceeaşi finanţare la o dobândă de 13,3%.

Creditele se vor ieftini în pas domol

“Impactul deciziei BNR asupra ofertei din piaţă va fi unul gradual şi băncile vor urma cu întârziere această mişcare pentru că nu sunt pregătite încă să reia creditarea. Încă există o aversiune foarte mare la risc”, a precizat Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko.
Printre motivele care stau la baza acestei reticenţe a băncilor, Crăciun a pus pe primul loc perspectivele negative legate de creşterea ratei şomajului.
O părere similară are şi Alexandru Chidesciuc, economist şef la ING Bank. El consideră că reducerea de 0,5% era aşteptată de piaţă şi deja asimilată în reducerile de costuri pe care băncile le-au operat în ultima perioadă.

“Nu e suficient să tai rata de dobândă, ci e necesar să laşi şi lichiditatea pe piaţă. Pe măsură ce statul nu va mai atrage bani din piaţă la dobânzi atractive, băncile vor fi nevoite să plaseze această lichiditate în economia reală, prin acordarea de credite”, a menţionat Chidesciuc.

Pe de altă parte, analistul ING vede o flexibilitate mult mai mare a băncilor în privinţa dobânzilor la depozite. Acestea se vor reduce mai rapid decât cele aferente ofertei de creditare.  Ceva mai optimist este Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank. El consideră că trendul de reducere al dobânzilor la credite se va accelera în viitorul apropiat.  “Cred că reducerile de dobândă operate de către BNR în ultima perioadă vor fi un stimul important pentru creditarea în lei în perioada următoare, fiind de aşteptat ca dobânzile la credite să îşi continue şi chiar să îşi accelereze trendul descendent pe care s-au înscris. De asemenea, probabil că şi dobânzile la depozite vor continua să scadă în perioada următoare”, a precizat Dumitru.
Dumitru îşi susţine afirmaţiile prin faptul că, în ultima perioadă, dobânda de politică monetară s-a corelat mult mai bine cu piaţa interbancară, unde Robor a scăzut într-un ritm alert.

Dobânda nu va coborî sub 6%

Chiar dacă Banca Centrală a demonstrat mult mai multă determinare în a ajuta economia să iasă din recesiune prin reducerea dobânzilor, o scădere prea bruscă nu este de dorit.
“Previziunea noastră este de atingere a unui nivel de 6,25% în iunie, după care acesta va rămâne constant până la finalul anului. În orice caz, sub 6% nu are cum să scadă deoarece ţintele de inflaţie asumate sunt deja destul de ridicate”, a precizat Alexandru Chidesciuc.
Rata anuală a inflaţiei s-a situat la nivelul de 4,74% în luna decembrie 2009, cu 0,24 puncte procentuale deasupra intervalului de variaţie din jurul ţintei. Pentru 2010, ţinta de inflaţie este de 3,5%, cu un interval asumat de variaţie de 1 procent.

Băncile au început să taie din costuri

Chiar dacă nu sunt încă pregătite să acorde credite pe bandă rulantă, băncile nu au rămas chiar indiferente la modificările aduse de BNR. O parte din jucătorii din piaţă au operat reduceri de 1-2 procente în marja de dobândă aplicată peste Robor.  BCR, Bancpost, OTP Bank, UniCredit Ţiriac Bank, GE Money, RBS Bank, GarantiBank, ATE Bank sunt exemple în acest sens. Un caz aparte se întâlneşte la Emporiki Bank, unde marja de dobândă la creditul imobiliar a fost redusă la 2%, cu 0,5 procente sub nivelul costurilor aferente programului Prima Casă.
Cu toate acestea, costurile totale fac creditele în lei mai puţin atractive decât cele în euro. Cel mai mic nivel al DAE pentru un credit imobiliar de 200.000 lei pe 30 ani este de 10,7%, iar rata lunară se ridică la 1.660 lei. Dar, în funcţie de oferte, rata poate urca chiar şi la peste 2.700 lei.
Clienţii care optează pentru obţinerea unui credit echivalent în euro (50.000 euro) plătesc în cel mai rău caz o rată lunară de 500 euro. Ofertele cele mai avantajoase implică însă un DAE de sub 7% şi o rată lunară de numai 315 euro.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...