Băncile comerciale s-au grăbit să reducă dobânzile la depozite, însă mai întârzie cu cele la credite.

După ce Banca Naţională a României (BNR) a decis, miercuri, să taie dobânda-cheie cu 0,5 puncte, până la 7% pe an, cetăţenii şi firmele aşteaptă ca împrumuturile bancare să se ieftinească. „Nu putem să îmbrâncim băncile să reia creditarea decât în ritmul lor şi pe baze sănătoase”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, ieri, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

În opinia sa, nivelul la care a ajuns dobânda de referinţă este potrivit situaţiei economice actuale a României. Şeful BNR admite că, din cauza dobânzilor în scădere la depozite, economisirea nu va mai fi atât de atractivă, iar banii „se vor duce în consum”.

La rândul său, viceguvernatorul Cristian Popa spune că, din experienţa altor ţări, „de obicei, o relansare a creditului întârzie faţă de momentul de minim al creşterii economice”, care a fost, în opinia sa, în ultimul trimestru din 2009.

Inflaţie de 3,5% în 2010

Banca centrală a majorat prognoza de inflaţie pentru anul în curs de la 2,6% la 3,5%. Pentru anul viitor, estimează o inflaţie de 2,7%. Potrivit reprezentanţilor BNR, efectul scumpirii ţigărilor se va vedea şi în luna ianuarie, când va fi înregistrată cea mai mare inflaţie lunară din 2010.

Ţintele de inflaţie anunţate de BNR sunt de 3,5% plus/minus un punct procentual în 2010 şi de 3% plus/minus un punct în anul următor. Mugur Isărescu este mai optimist şi consideră că, anul acesta, inflaţia se va încadra în ţinta anunţată.

Asta datorită unui număr mai mic de riscuri, datorită stabilizării climatului politic, reducerii primelor de risc pentru plasamentele în lei, menţinerea deficitului bugetar din 2009 în limitele convenite cu FMI, precum şi derularea în continuare a acordului de finanţare cu FMI şi UE.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...