Din cei 15 miniştri ai Cabinetului Boc nouă ar urma să fie afectaţi de creşterea impozitelor aplicate celor care deţin mai mult de o casă. Cel mai mult ar putea scoate din buzunar Gabriel Oprea, proprietar a opt imobile, dintre care trei case de locuit şi două case de vacanţă.

Anunţul premierului Emil Boc privind aplicarea unor impozite mai mari celor care au mai multe proprietăţi a stârnit reacţii contrare în rândul celor vizaţi.

În timp ce Culiţă Tărâţă, proprietarul a peste 500 de hectare de terenuri, susţine că este o soluţie bună, în comparaţie cu scăderea pen-siilor, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, spune că măsurile anunţate de premier sunt simple “perdele de fum”.

“Decât să reducem pensiile cu 15% mai bine mărim impozitele pe proprietăţi. Vrând-nevrând, când ai două-trei proprietăţi nu poţi să te plângi că nu ai cu ce plăti”, a declarat pentru Gândul Culiţă Tărâţă, deputat independent şi unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România, care deţine 500 de hectare ca proprietatea personală.

El ţinut să precizeze că zilele astea “îţi şi este ru-şine să spui că eşti parlamentar” din cauza problemelor sociale, a situaţiei în care este România şi că oricând este mai bună o taxă mai mare în locul scăderii pensiilor.

În momentul de faţă imobilele sunt impozitate progresiv după cum urmează: prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu are un impozit cu 15% mai mare, a doua cu 50%, a treia cu 75% iar pentru toate celelalte începând cu a patra impozitul este dublu faţă de cel impus locuinţei de domiciliu.

Marian Oprişan: “Astea sunt perdele de fum”

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat pentru Gândul că astfel de măsuri constituie doar perdele de fum, care nu fac decât să descurajeze populaţia. “Cum au descurajat totul până acum partidele de dreapta, în ţara asta, aşa fac şi în continuare.

Rezultatul este emigrarea masivă a oamenilor. Vă dau un singur exemplu: numai în 2009, din spitalul de Urgenţă Floreasca au emigrat 60 de medici” spune Oprişan. El s-a declarat, o dată în plus, surprins de politica Guvernului. “Scopul oricărei puteri este să facă în aşa fel încât lumea să trăiască mai bine, nu mai prost.

Dacă iei astfel de măsuri dând vina permanent pe criza economică, nu faci decât să întinzi perdele de fum”.

Honorius Prigoană: “O propunere foarte bună. Sunt de acord cu ea”

Honorius Prigoană, în schimb, se declară foarte încântat de o astfel de măsură “Este o propunere foarte bună, iar eu sunt de acord cu ea”. Juniorul crede că este cât se poate de normal să se modifice grila de impozitare la imobile. “Eu am locuit în America foarte mult timp, iar acolo în funcţie de zonă şi mărime, taxele pe imobile sunt diferite”, spune el.

Marin Anton, secretarul de stat cu 25 de terenuri şi 8 case, spune că “e OK”

Contactat de Gândul, Marin An-ton, secretar de stat în ministerul Transporturilor responsabil cu pro-blemele aviaţiei civile, s-a declarat perfect de acord cu propunerea pre-mierului. “E ok. Ce să spun? Nu am nimic de comentat.

Este o măsură bună. Aşa e în toată lumea: cei care au mai multe proprietăţi plătesc mai mult. Cum e în toată lumea trebuie să fie şi la noi”, ne-a declarat Anton, care deţine, conform declaraţiei de avere, 25 de terenuri şi opt imobile.

Ce miniştri scapă de impozitarea suplimentară

“Intenţia” premierului Emil Boc de a impozita suplimentar a doua proprietate “faţă de ceea ce avem în momentul de faţă” nu îi pune pe jar câtuşi de puţin pe unii dintre membrii Cabinetului Boc.

Nouă miniştri ar urma să intre sub incidenţa noii taxări, după cum reiese din declaraţiile lor de avere, postate pe site-ul oficial al Guvernului. Mai precis, dacă ne limităm la capitolul proprietăţi imobiliare (apartamente, case, terenuri).

Miniştri precum Vasile Blaga, Se-bastian Vlădescu, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea, Mihail Dumitru, Cătălin Predoiu şi Daniel Funeriu vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a plăti impozitele mărite.

La capitolul case, de departe cel mai mult va scoate din contul personal pentru a da dări suplimentare la stat ministrul Apărării, Gabriel Oprea, care este proprietarul a opt imobile: 3 case de locuit, 2 case de vacanţă, 2 apartamente şi un spaţiu comercial.

Şi vicepremierul Marko Bela ar urma să plătească mai mult pentru cele două apartamente (din Bucureşti şi Cluj-Napoca) şi o casă. La capitolul terenuri, şefa de la Dezvoltare Regională şi Turism, Elena Udrea, va deţine topul celor mai mulţi bani de dat la buget, având în vedere cele 4 terenuri intravilane care îi apar în declaraţia de avere.

Sunt şi miniştri cărora noul impozit al lui Boc nu le va afecta veniturile. Teodor Baconschi, Mihai Şeitan, Laszlo Borbely, dar mai ales Kelemen Hunor şi Gabriel Sandu -, care nu au nici case, nici terenuri -, pot răsufla liniştiţi.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...