21 de banci au semnat conventia pentru acest program, care va fi operational incepand de astazi doar pentru achizitia de locuinte vechi si noi  Procedurile pentru constructia in asociere vor fi gata peste alte cateva saptamani

Un numar de 21 de banci au semnat con­ventia-cadru pentru programul „Prima casa 2“, urmand ca toti cei interesati de cumpa­ra­rea unei locuinte sa poata depune cereri de creditare chiar incepand de astazi. Momentan, doar solicitantii de credite pentru cumpararea de locuinte pot depune cereri, urmand ca procedurile pentru constructia de locuinte in asociere sa fie aprobate in urmatoarele doua saptamani, a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

Anul acesta guvernul a pus la bataie o suma mai mica, doar 700 de milioane de euro, comparativ cu precedenta editie a progra­mului, cand a oferit un miliard de euro. Din cele 21 de banci agreate de „Prima casa 2“, BRD si BCR vor gestiona aproximativ 54% din volumul total de credite care se vor putea acorda in acest an cu garantii de stat.

BCR va elibera imprumuturi in valoare maxima de 215,6 milioane de euro, iar BRD - 161,7 mili­oane de euro. Bancile cu cele mai mari pla­foane de creditare dupa cele doua sunt Banca Romaneasca - 53,9 milioane de euro, Alpha Bank - 45,8 milioane de euro, Piraeus - 37,7 mi­lioane de euro si Banca Transilvania, ultima primind un plafon de 26,9 milioane de euro. Primele 11 banci dupa cota alocata vor livra credite in valoare totala de peste 630 de mili­oane de euro, adica in jurul a 90% din suma disponibila  pentru pro­gramul „Prima casa“ in acest an.

2.850 € - avans pentru 57.000 €

Pentru o locuinta cu un pret de vanzare de 57.000 de euro, cumparatorul ar trebui sa di­spuna de un avans de minimum 5%, respectiv 2.850 de euro.

Prima rata in cazul unui ase­me­nea imprumut va varia la bancile prinse in program intre 287 de euro si 310 euro, cu o DAE de 4,82% pana la 6,21%. In prezent, cele mai mici dobanzi anuale efective (DAE) sunt prac­ticate la Banca Romaneasca (4,82%), Volksbank (5,04%), BRD (5,26%) si BCR (5,26%). Conditiile de creditare sunt identice indi­ferent de valoarea locuintei, dar numai pana in limita impusa prin „Prima casa“, respectiv 60.000 de euro pentru imobile vechi ori deja incepute si 70.000 de euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute.

In cazul locuintelor cu preturi care depasesc plafoanele stabilite, diferenta poate fi finantata de banca, dar in conditiile unui credit ipotecar clasic.

Cum­pa­ratorii organizati in asociatii vor avea o ga­ran­tie de 75.000 de euro fiecare. In varianta initiala, creditele bancare pentru locuinte con­­trac­tate prin acest pro­gram, indiferent de anul constructiei, au fost garantate de stat in limita a 60.000 de euro.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...