Planurile de dezvoltare a 20-25 de malluri in Capitala sunt nerealiste, tinand cont de puterea de cumparare a bucurestenilor, spune Ali Ergun Ergen, CEO al firmei Baneasa Developments, administratorul zonei de retail a proiectului Baneasa din nordul Capitalei.

Ergun, 39 de ani, unul dintre cei mai experimentati dezvoltatori de centre comerciale din Romania, alaturi de omul de afaceri Iulian Dascalu apreciaza ca ce a fost mai greu pentru piata de retail nu a trecut inca.

“Nu am crezut niciodata in varianta cu constructia a 20-25 de malluri in Bucuresti (vehiculata de mai multi dezvoltatori si consultanti care comparau Bucurestiul cu Varsovia si Praga - n.red.).

Dezvoltarea trebuie controlata pentru a evita situatiile care se intampla in afara Bucurestiului, unde pot fi gasite proiecte fara retaileri.

Mai multe centre comerciale nu inseamna ca oamenii au mai multi bani de cheltuit. Toti (administratorii de malluri - n.red.) merg spre acelasi buzunar”, a declarat Ergen pentru ZF.

In Bucuresti sunt in prezent opt malluri clasice, alte cinci parcuri comerciale si un centru de tip outlet, in care sunt vandute produse la pret redus. Pe hartie insa mai sunt alte aproximativ zece proiecte, dar doar o parte dintre acestea ar urma sa fie realizate in urmatorii ani.

“Unele zone sunt chiar prea populate de centre comerciale - nu ma refer doar la malluri, ci si la hipermarketuri cu galerii comerciale sau proiecte de tip outlet. Daca ma gandesc la constructia unor proiecte cu o suprafata de cel putin 40.000 de metri patrati, nu cred ca orasul mai poate absorbi mai mult de 3-4 proiecte. Cand vorbesti de mall, trebuie sa te gandesti cat de mare si unde: daca cineva ar face in mijlocul Pietei Victoriei este posibil sa mearga, dar nu cred ca acest lucru se va intampla”, spune Ergun.

Mai vin bani in proiectul Baneasa

Pentru a completa gama de servicii oferite, dar si pentru a profita de actuala conjunctura, in care majoritatea competitorilor au stopat dezvoltarile, Ergun si proprietarul complexului din Baneasa, omul de afaceri Gabriel Popoviciu, vor incepe in urmatoarea perioada lucrarile de constructie la un cinematograf cu 13 sali, o benzinarie si o zona de distractii cu bowling si sali de biliard, in urma unei investitii de 22 de milioane de euro.

Cinematograful va fi pozitionat undeva in spatele mallului, fara a afecta lotul pe care este operat in prezent cinematograful drive-in. Zona de entertainment va fi situata intr-un spatiu de la etajul mallului, din zona restaurantelor, unde pana la sfarsitul acestui an ar trebui sa fie operationale pistele de bowling. Pe de alta parte, benzinaria va fi situata in mijlocul parcarii, in apropierea statiilor de autobuz care au capat de linie la proiectul Baneasa si va fi operata de o echipa proprie, “dupa modelul Carrefour”.

Benzinarie proprie

“Am avut alti parteneri - schema era mult mai mare si eram pe punctul de a incepe constructia, dar a venit criza si operatorii si-au schimbat planurile. Poate este mai bine pentru noi sa operam singuri cinematograful si benzinaria, deoarece putem crea sinergii si le putem marketa mai usor”, spune Ergun.

Banii pentru continuarea investitiilor in Baneasa vor proveni atat din fondurile actionarilor, care au vandut recent magazinul si franciza retailului de mobilier IKEA, dar si dintr-un credit de la acelasi consortiu de banci care a finantat dezvoltarea mallului (Société Générale, BRD, UniCredit Austria si UniCredit Tiriac).

“Exceptand Grand Arena, eram singurul mall din Bucuresti fara cinematograf si zona de entertainment. Daca anul trecut a fost unul bun, cu circa zece milioane de vizitatori in Baneasa, anul acesta sigur va fi mai bine. Finalizarea pasajului din dreptul aeroportului Baneasa a crescut traficul de vizitatori cu 20-25% si numarul de oameni continua sa creasca”, spune managerul proiectului comercial Baneasa, in care vanzarile retailerilor s-au apropiat anul trecut de 250 de milioane de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...