Bugetul slabit ar putea grabi schimbarea modului de taxare a proprietatilorÎn prezent, taxarea proprietăţilor ţine prea puţin cont de valoarea de piaţă a acestora. Unii analişti consideră că nevoia de fonduri suplimentare la buget ar putea grăbi implementarea unei noi metode de taxare. “Această măsură va fi luată probabil în acest an, nu va mai aştepta. Este foarte important însă cum se va face”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian DRS.

În acest moment, taxarea depinde mai ales de materialul din care este făcută construcţia. “Realistă ar fi aplicarea mai multor criterii precum: casă la curte sau la bloc, zona, materialul de construcţie, suprafaţă, apartament locuit sau nu. Aceste informaţii pot să apară foarte simplu în declaraţia de impunere”, adaugă Crivii.

În opinia sa, primăria nu ar mai fi nevoită să inspecteze sau să facă poze unor imobile, nu va fi vorba neapărat de un efort financiar mare de susţinere a unor asemenea contabilizări, pentru că în funcţie de informaţii se pot face medieri anuale pe zonă, care apoi se ajustează la noua valoare de piaţă din anul următor. “Există pericolul ca anumite declaraţii false să fie făcute şi în astfel de situaţii, pe propria răspundere. Important este însă ca acestea să se reducă prin modul de implementare şi prin deducerile aplicate”, adaugă Crivii.

Această perspectivă de schimbare a taxării a fost confirmată de curând şi de ministrul finanţelor. Acesta a amintit că majoritatea apartamentelor au, în prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, drept consecinţă taxa pe apartament este de doar câteva zeci sau cel mult sute de euro. „Utilă pentru noua taxare ar putea fi deducerea din impozitul pe venit a impozitului pe proprietate sau a dobânzilor plătite la bancă pentru achiziţie.În acest fel ar putea fi declarate chiriile, şi acest lucru ar fi din nou benefic pentru buget”, consideră Crivii.

Procentul perceput ar putea fi stabilit de Guvern sau de primării. Evaluatorul de la Darian subliniază că i se pare mai firesc să fie impozitate mai degrabă proprietăţile decât munca sau majorarea TVA-ului. Principala temere a evaluatorului este aceea că implementarea noii taxe ar putea fi făcută fără a se lua în calcul o perspectivă pozitivă a colectării. Cât despre diferenţele dintre actualele taxe pe proprietăţi şi viitoarele, Crivii susţine că acestea nu au cum să fie atât de mari încât să descurajeze achiziţiile de proprietăţi valoroase.

Sursa: Saptamana Financiara

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...