_mg_7826Century 21 şi Coldwell Banker se comportă copilăresc. Oare mămica lor din America ştie ce fac? Amândouă au deschis filiale în Titan, una lângă alta, perete în perete. Pentru cât timp?

Piața imobiliară crește. Foarte încet, dar crește în ultima perioadă. Tot mai mulți brokeri imobiliari își înființează PFA-uri pentru a-și putea desfășura activitatea și urmează cursuri de perfecționare.

Unele agenții imobiliare autohtone se dezvoltă: își deschid sucursale, își măresc numărul de brokeri, își reamenajează sediul sau se mută într-un sediu mai mare ori într-o zonă mai bună.

Cu toate acestea și chiar dacă „agențiile imobiliare de apartament” au dispărut de mult, mai sunt unele care dau impresia că se duc spre faliment, oricât de tare se chinuie să supraviețuiască și să „dea bine” prin presă cu tot felul de comunicate „avizate”. În această situație se află două francize imobiliare venite cu surle și trâmbițe în România în urmă cu câțiva ani: Coldwell Banker și Century 21.

DecebalInformațiile care duc la această concluzie sunt chiar cele de pe website-urile companiilor despre care vorbim. De exemplu, Century 21 România anunță „retragerea francizei” a trei sucursale. Mai pe românește vorbim despre închiderea celor trei sedii. La ultima deschisă, cea din Decebal, în ianuarie 2011, compania se lăuda că a ajuns la șase francize. Comparând-o cu Coldwell Banker, Century 21 România dă impresia că va fi prima care va „ceda nervos” și va dispărea de pe piața noastră. Dar să vedem cum stă cealaltă.

BatisteiColdwell Banker anunța anul trecut în octombrie, când a deschis ultima sucursală în București, că a ajuns la 20 (16 în Capitală și 4 în țară). Conform informațiilor de pe website-ul propriu, acum funcționează 16 în București și 8 în țară. În plus, este anunțată deschiderea altor 2 în Capitală (Turda și Vasile Lascăr) și a altor… 16 în țară. Dar cred că informațiile nu sunt actualizate pentru că nu am mai văzut de ceva vreme deschisă sucursala din Batiștei, de exemplu. Și nu cred că este singura aflată în această situație. Dar, față de Century 21, pare că stă mai bine.

Coldwell Banker si Century 21Însă, cei cu francizele imobiliare nu reușesc să înțeleagă faptul că rețetele imobiliare din țări cu o piață total diferită și bazată pe cu totul alte reguli decât a noastră nu au șanse de supraviețuire aici. În plus, după ce că nu le merge prea bine, deși sunt surori, Century 21 și Coldwell Banker își mai fac și concurență neloaială deschizând-și sedii una lângă cealaltă (vezi foto). Așa ceva găsești mai rar. Este evident că una dintre ele trebuie să cedeze. Dacă nu chiar amândouă. Pentru cine nu ştie, Century 21 și Coldwell Banker au acelaşi acţionar – compania americană Realogy. Deci sunt firme surori. Și, în loc să se susțină reciproc – pentru că profitul se duce în același buzunar -, încearcă să-și fure clienții între ele. Asta da rețetă americană de succes!

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...