bucuresti

Într-o perioadă în care toţi ochii sunt aţintiţi pe dinamica piaţă a chiriilor, preţurile de vânzare ale caselor din marile oraşe au ajuns să fie, în unele cazuri, chiar de două ori mai mici decât cele ale apartamentelor cu 3 şi 4 camere. O analiză Imobiliare.NET, care a luat în calcul preţul mediu pe metru pătrat al locuinţelor din marile oraşe ale ţarii, arată că în aprilie, apartamentele cu 3 şi 4 camere sunt mai scumpe în medie cu 26%-51% decât casele/vilele.

În Bucureşti, preţul mediu pentru o casă/vilă este de 613 E/mp, cu 43% mai mic decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 45% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. În aprilie, preţul mediu al unui apartament cu 3 camere în Capitală este de 1.071 E/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 1.116 E/mp.

În Cluj, preţul mediu al unei case/vile este mai mare decât în Bucureşti, ridicându-se la 645 E/mp. Cu toate acestea, trendul se păstrează şi aici, preţul unei case/vile fiind mai mic cu 37% decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 35,5% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. În aprilie, preţul mediu al apartamentelor din Cluj cu 3 camere este de 1.026 E/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 1.000 E/mp.

Conform statisticilor Imobiliare.NET, cel mai scăzut preţ mediu al caselor/vilelor din oraşele importante de provincie se înregistrează în Constanţa, 400 E/mp, la jumătate faţă de preţul mediu al apartamentelor cu 4 camere şi cu 51% mai mic decât cel al apartamentelor cu 3 camere. În aprilie, preţul mediu al apartamentelor din Constanţa cu 3 camere este de 826 E/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 803 E/mp.

În Iaşi, preţul mediu pentru o casă/vilă este de 485 E/mp, cu 45% mai mic decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 46% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. În aprilie, preţul mediu al unui apartament cu 3 camere în Iaşi este de 889 E/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 897 E/mp.

Cele mai echilibrate valori se întâlnesc în Braşov, acolo unde preţul mediu al unei case/vile este de 550 E/mp, un preţ cu 35% mai mic decât cel al unui apartament cu 3 camere şi cu 26% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere. În aprilie, preţul mediu al apartamentelor din Braşov cu 3 camere este de 847 E/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 746 E/mp.

Avantajele şi dezavantajele locuirii la casă/vilă

Din perspectiva pretului pe mp., o casă poate părea mai avantajoasă decât un apartament la bloc, dacă luăm în considerare raportul dintre preţul plătit şi spaţiul alocat, însă trebuie avute în vedere şi dezavantajele care vin la pachet cu locuitul la casă. În primul rând, este vorba despre costurile de întreţinere, care sunt mult mai mari decât cele ale unui apartament. La fel de mari sunt şi costurile de exploatare, care în cazul unei case revin exclusiv în grija proprietarului, faţă de cele de la bloc, unde problemele administrative sunt rezolvate de asociaţiile de proprietari, iar costurile de reparaţii sunt împărţite între locatari. Impozitul este un alt aspect de luat în calcul, acesta crescând în funcţie de suprafaţa construită şi de rangul localităţii în care este amplasată locuinţa. În plus, la impozitul pentru case se adaugă şi cel pentru terenul pe care aceasta este construită, rezultând astfel costuri mult mai mari decât în cazul apartamentelor. Cu toate acestea, cei care pot trece peste aceste inconveniente şi sunt dispuşi să se mute la casă se vor bucura de mai mult spaţiu, o mai mare intimitate, şi de confort superior, faţă de cei care preferă să locuiască la bloc.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...