PIAŢĂ BLOCATĂ. Chiar dacă scad preţurile cu 30%-40%, proprietarii nu reuşesc să găsească clienţi.

A scos casa la vânzare în urmă cu un an şi a scăzut, până acum, 40% din preţ, fără să aibă mai mult succes. Maria Colette Babin este una dintre proprietarele de case din Capitală care nu reuşeşte să găsească un cumpărător. Asta deşi construcţia, operă a aceluiaşi arhitect care a ridicat Palatul Cotroceni, se impune pe un mare bulevard bucureştean.

Nu există acum clienţi pentru astfel de construcţii

Criza a prăbuşit ca pe un maldăr de moloz piaţa proprietăţilor de lux din Capitală. Clienţii dispuşi să plătească numeroase milioane de euro pentru o casă-monument, amplasată central, sau o vilă ultra modernă, au dispărut fără urmă. În lipsa lor, cei care vor să vândă astfel de proprietăţi scad preţurile pe zi ce trece, fără să aibă mai mult succes.

Lunile trec, vizitatorii se perindă prin locuinţe şi pleacă aşa cum au venit. „Achiziţiile de vile erau investiţii de portofoliu. Unii mai cumpărau ca să închirieze ulterior, dar pentru că acum şi chiriile sunt foarte jos, nu mai e rentabil. Oamenii cu bani preferă să distribuie finanţele de care dispun către alte nevoi”, explică Ion Cătutoiu, managing partner agenţia Real Time.

Preţul a scăzut de la 12 milioane de euro la 7

După un proces de revendicare de aproape zece ani şi cheltuieli de mii de euro, femeia, alături de alţi doi moştenitori, a obţinut de la RA-APPS cheile unei impunătoare vile de pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

Construită în stil neobaroc, în 1936, de bunicul ei moşier, casa a găzduit, în cele 16 camere ale sale, întâi Ambasada Japoniei şi apoi a Chile. De doi ani, însă, e nelocuită şi asta a lăsat urme: pereţii s-au scorojit, frumoasele vitralii sunt acoperite de praf, iar în aer pluteşte un miros stătut.

„A fost renovată de-a lungul timpului de cei de la RA-APPS. Noi n-am putut să investim în ea, nu ne permitem”, mărturiseşte Maria Babin. Spune că procesul a durat mult, pentru că RA-APPS cerea plata pentru renovări, deşi în tot acest timp primise chirie.

Femeia îşi aminteşte cum, copil fiind, trecea pe lângă somptuoasa vilă, despre care părinţii îi povestiseră că aparţinuse bunicului ei, moşierul Dimitrie Bălescu.

A păşit pentru prima dată în casă anul trecut, când a început să-i conducă pe potenţialii cumpărători. „Au fost mai mulţi doritori, dar să spunem că nu am reuşit să ajungem la un acord”, spune Babin.

Iniţial, preţul cerut a fost de 11-12 milioane de euro, dar, în timp, a scăzut la şapte milioane de euro. Chiar şi acest preţ le-a părut însă prea mare potenţialilor clienţi.

OFERTĂ RESPINSĂ

Anul trecut a refuzat 5 milioane de euro, în prezent nu ia nici măcar 3

Şi o vilă modernă, din zona 13 Septembrie, îşi aşteaptă cumpărători. „Trei ani, cât a durat construcţia, soţul meu, de profesie medic, şi-a suspendat toată activitatea, ca să supravegheze lucrările. A participat personal la fiecare etapă”, povesteşte Mihaela S.

Construcţia cu circa 16 încăperi, o suprafaţă de 1.200 mp, dispusă pe trei niveluri, cu patru jacuzzi şi trei şeminee, este acum disponibilă la vânzare pe site-urile de profil, de şase luni.

A scăzut preţul cu 30%, dar degeaba

„Agenţii imobiliari mi-au spus că nu sunt clienţi acum pentru astfel de proprietăţi. „Am pus la închiriere duplexul din casă, de 454 mp, care a mai fost închiriat de-a lungul ultimilor zece ani unei ambasade şi unei firme, dar anul acesta am decis să luăm în calcul şi vânzarea întregului imobil,” povesteşte Mihaela S. Dacă, la început, preţul de vânzare era de 3,7 milioane de euro, proprietarii se mulţumesc acum şi cu 2,85 milioane de euro.

Asta după ce, acum aproape un an şi jumătate, cineva i-a oferit aproape şase milioane de euro. „Atunci nici nu-mi trecea prin cap să vând. Am tot sperat că măcar unul dintre copii va veni să locuiască aici. Asta nu se va întâmpla, aşa că vindem”, explică femeia.

Ea spune că majoritatea agenţilor au sfătuit-o să nu vândă acum, în perioada asta. „Mi-au spus să mai aştept, dacă nu mă grăbesc, dar eu şi cu soţul meu vrem să ne mutăm pe un spaţiu mai mic”, spune ea.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...