Pentru că sub 10% dintre anunţuri atrag clienţi, bancherii spun că nu au de ales şi vor trece la scăderi sensibile de preţ, pentru a nu sta luni de zile cu banii blocaţi în apartamente sau vile nevândute

În ciuda miilor de anunţuri de licitaţii de terenuri sau de locuinţe afişate pe siturile băncilor, foarte puţine persoane cumpără de la bancheri bunurile scoase la vânzare în urma procesului de executare silită a rău-platnicilor.

Fie că este vorba despre vile în cartierul Dorobanţi din Bucureşti, evaluate la aproape un milion de euro sau de terenuri bune pentru uscatul fânului, evaluate la câţiva euro metrul pătrat, ofertele băncilor nu au succes la clienţi.

Oficialii bancari sunt primii care recunosc acest lucru şi spun că soluţia este una foarte simplă şi ar putea fi pusă în practică până la finele acestui an: preţurile cerute, fie că e vorba de apartamente sau maşini, trebuie să scadă consistent.

“În momentul de faţă nu e un proces eficient. Mai puţin de 10% dintre bunurile executate silit sunt cumpărate de cineva la licitaţii. Preţurile sunt încă mari iar puterea de cumpărare e aşa cum e.

În câteva luni am putea ajunge să scădem preţurile poate până la jumătate, pentru că altfel nu vom vinde nimic”, au declarat pentru Gândul surse bancare.

Se pot găsi preţuri sub media pieţei

În momentul de faţă preţurile la apartamente situate în Capitală, de exemplu, variază de la 600 la peste 1.600 de euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care preţul mediu pe metrul pătrat construit la imobilele vechi este de circa 1.200 de euro.

BCR, de exemplu, a încercat recent să vândă un apartament cu trei camere în sectorul 4 al Capitalei, de peste 60 de metri pătraţi, la un preţ de circa 53.000 de euro, respectiv de 818 euro pe metrul pătrat construit.

În acelaşi sector, ING încearcă să vândă un apartament de trei camere cu 75.000 de euro, respectiv 1.200 de euro pe metrul pătrat.

Tot în Capitală, în sectorul 3 însă, pentru un apartament cu două camere, de 57 de metri pătraţi, executorul bancar al Leumi Bank cere aproximativ 91.000 de euro, circa 1.600 de euro pe metrul pătrat.

Preţul, se precizează în anunţul de licitaţie, este de 75% din cel estimat în vara anului trecut.

Există un motiv suplimentar, dincolo de scăderea puterii de cumpărare pentru care vor avea loc scăderi sensibile de preţuri: nu poţi cumpăra aceste bunuri decât cu bani gheaţă, ceea ce înseamnă că pentru a le putea vinde bancherii ar trebui să ceară oricum mai puţin decât preţul de vânzare din piaţă.

“Nu poţi cumpăra în rate bunurile licitate de bănci în urma executărilor silite. Nu poţi să le iei cu credit”, au subliniat sursele bancare, care au ţinut să precizeze că nu există un mecanism exact de reducere a preţurilor în funcţie de numărul licitaţiilor fără succes.

În fiecare lună apar zeci de noi oferte

Siturile oficiale ale băncilor sunt pline de anunţuri de licitaţii. Raiffeisen Bank, de exemplu, a programat pentru luna mai circa 30 de licitaţii, fiind deja programate pentru luna iunie cinci noi licitaţii. BCR, cea mai mare bancă din România, are şi ea pe site oferta de bunuri scoase la licitaţie, în total fiind vorba despre câteva sute terenuri, apartamente sau vile.

Printre ofertele mai scumpe se numără o pensiune-centru de călărie în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru care banca cere 125.000 de euro şi o vilă cu opt camere în Braşov, al cărui preţ de pornire este de peste 410.000 de euro.

În ceea ce priveşte strategia de prezentare a licitaţiilor pe situl propriu, fiecare bancă are propria politică.

Dacă la ING, de exemplu, butonul de Licitaţii este în partea de jos a paginii, la Leumi este în partea din stânga sus, anunţurile fiind astfel situate deasupra ofertelor de credite sau de depozite.

Pentru a avea oferte şi mai atrăgătoare, oficialii Leumi au decis ca la anumite anunţuri, unde este posibil, să prezinte doritorilor şi poze, câte şase sau mai multe, cu proprietatea scoasă la licitaţie.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...