castigam de-sase-ori-mai-multIn prezent, un roman cu studii superioare cumpara de cinci ori mai greu un apartament decat o facea acum 20 de ani, desi salariul actual este de sase ori mai mare ca inainte de 1989, potrivit unui studiu efectuat de Impact.
“In urma cu 20 de ani, salariul unui inginer, economist sau medic era de circa 3.000 lei, adica aproximativ 100 de dolari la cursul de atunci. Un apartament cu doua camere se putea cumpara cu 140.000 lei, adica cu 46,66 salarii medii. Astazi, salariul mediu net al aceleiasi categorii profesionale este de circa 2.000 lei, iar dolarul este circa 3 lei, adica aproximativ 666 dolari. Si acelasi apartament cu doua camere costa circa 250.000 de lei, adica 125 de salarii. Deci românul mediu, cu pregatire superioara câstiga astazi, dupa 20 de ani, mai multi dolari, dar cumpara de cinci ori mai greu un apartament decât o putea face cu 20 de ani în urma”, este de parere Dan Ioan Popp, directorul Impact.
Potrivit acestuia, preturile de dinainte de 1989 nu erau fixate de piata, ci erau artificial administrate de guvernul comunist. Dupa anii ‘90, ca urmare a “împroprietaririi” a aproape 4 milioane de familii prin vânzarea la preturi simbolice de 1.000-2.000 dolari a apartamentelor în care locuiau, aproximativ 97% din populatia urbana a capatat statutul de proprietar. “Asa am avut dintr-o data 8 milioane de proprietari, care au început sa joace dupa regulile capitaliste - cerere si oferta - fixând practic pretul locuintelor. Adica si-au asumat rolul de market-makers. Astazi, pe aceasta baza, 90% din fondul actual de locuinte sunt cele vechi, circa 85% din acestea fiind tranzactionate de proprietari-persoane fizice, ceea ce înseamna ca formatorul pretului mediu este, de fapt, marea masa a populatiei, si nu o entitate sau un grup de entitati comerciale care practic sunt dispersate si de fapt nesemnificative. În realitate, dezvoltatorii imobiliari au avut o influenta inexistenta în primii 10 ani, iar recent cumuleaza sub 10% din totalul tranzactiilor anuale cu locuinte”, afirma Dan Ioan Popp.

Sursa: Gardianul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...