Cat castiga brokerii imobiliari?
icon1 Dan Calin | icon2 News | icon4 09 22nd, 2011  

Cat castiga brokerii imobiliari?Astăzi vorbim despre brokerii imobiliari. Iar. Dar de această dată vreau să vorbim despre cât câștigă aceștia (procentual și ca sume).

S-a tot vorbit, înainte de criză, despre sumele astronomice care intrau în buzunarele lor. Am auzit și eu bârfele invidioșilor.

De multe ori ele nu erau doar vorbe. Știu cazuri în care doar comisionul brokerului a fost de 200.000 de euro la o tranzacție. Dar erau alte vremuri, alte prețuri, alte bugete.

De câțiva ani cifrele au mai pierdut din zerouri și la prețurile de vânzare/închiriere ale proprietăților, dar și la comisioanele încasate de brokeri. Un exemplu recent este un alt caz de care știu, în care un broker a înregistrat în iulie 2011 un venit net de 15.000 de euro. Totuși, unde au ajuns cifrele?

Aceasta a fost întrebarea la care am căutat răspunsuri într-un studiu telefonic pe care l-am făcut printre brokeri și patroni de agenții imobiliare. Bineînțeles că ele au fost diferite în funcție de piața pe care activează brokerii și de firma respectivă (mărimea și felul ei). Totuși, câteva concluzii generale putem trage din acest demers. Astfel, în prezent, în funcție de interesul pe care și-l dă, un broker poate câștiga între… nimic și câteva mii de euro lunar sau chiar zeci de mii. Unii obțin venituri chiar și de 2.000 de euro/lună numai din închirieri în lunile bune (iunie-octombrie). Generalizând, media câștigurilor lunare ale unui broker este de 1.000 de euro.

Când ajungem la modul de salarizare, lucrurile se complică foarte mult. Fiecare companie are sistemul ei de stimulare a brokerilor, dar am încercat să găsesc câteva linii generale. Așa mi-am dat seama că se remarcă trei metode folosite cu precădere. Una dintre ele este oferirea unui salariu fix, de cele mai multe ori cel minim pe economie (6-700 de lei), plus comision. Însă acesta din urmă variază foarte mult în funcție de vechimea în branșă a brokerului și de rezultatele sale lunare. Pentru începători comisionul pornește de la 5-10% din încasări și poate ajunge, odată cu evoluția profesională, chiar și la 50-70%, crescând odată cu depășirea targetului. Fiind o activitate care se reduce la tranzacțiile realizate de brokeri, este firesc ca ea să fie remunerată cu un comision.

În principiu, cu cât agenția este mai mică cu atât mai mare este comisionul, ajungându-se chiar și la 100% dacă brokerul lucrează independent. O altă metodă este cea în care comisionul este singurul venit oferit. În aceste cazuri, el fluctuează între 30 și 50% din încasări. Mai este și cea de-a treia variantă, care începe să prindă teren, în care brokerul își înființează un PFA și lucrează în regim de colaborare cu agenția imobiliară, căreia îi emite facturi pentru sumele încasate. O altă discuție aprinsă este aceea a sumelor încasate efectiv din comisionul promis, ele depinzând de tipul de agenție imobiliară. Așa am ajuns la patru tipuri.

„Marile” rețele de francizați oferă brokerilor cel mai mic venit

În „marile rețele” importate în țara noastră, deși se promit comisioane de 70-80%, brokerul imobiliar primește circa 20% din încasări. Acest lucru se întâmplă deoarece i se scad din încasări taxele și impozitele, TVA-ul, publicitatea, chiria, fee-ul, softurile, lumina, telefonul, benzina ș.a.m.d. De aceea se ajunge de multe ori ca brokerul să prefere o înțelegere cu clientul și să „fenteze” agenția. Situația este asemănătoare ca procente și în companiile mari, dar aici vorbim, de obicei, despre orice piață imobiliară în afară de cea rezidențială. Chiar dacă oferă avantaje importante (calculator, telefon, sediu, mașină, softuri etc.), firmele mari acordă un comision efectiv mai mic brokerilor, de 20-30%.

Comisionul brokerilor din firmele medii este unul rezonabil

În agențiile imobiliare medii, procentul oferit brokerilor este unul rezonabil, fiind cuprins între 30 și 50%. El diferă în funcție de experiența brokerului și de rezultatele sale lunare. În acest caz există targeturi la care este specificat clar, prin contract, care este comisionul agentului, el crescând odată cu mărirea încasărilor. De obicei, la aceste companii se scad din comision doar impozitele și TVA-ul.

La firmele imobiliare mici comisionul ajunge la 70-80%

Brokerii care lucrează în firme imobiliare mici câștigă mai bine, comisionul putând ajunge și la 70-80%. Ține de negocierea dintre patron și angajat, dar și de rezultatele financiare lunare ale brokerului. De aceea mulți sunt atrași de aceste companii și de câștigurile potențiale, dar trebuie să îți faci bine treaba ca să ajungi la venituri importante valoric.

Brokerii independenți câștigă 100% din încasări

În fine, cea din urmă categorie în prezentare, dar cea dintâi ca venituri, este cea reprezentată de brokerii independenți. Aceștia au un comision de 100% din venituri pentru că lucrează pentru ei, din punct de vedere juridic fiind organizați ca PFA. În schimb, ei sunt nevoiți să-și plătească singuri dările către stat.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...