Pentru a avea apă caldă gratuit cu ajutorul unui sistem de panouri solare, un bloc de 24 de familii ar trebui să cheltuiască 10.000 de euro, adică puţin peste 400 de euro de apartament.

Dacă, după modelul anilor trecuţi, programul Casa Verde ar fi inclus anul acesta şi blocurile, suma s-ar fi redus la 150 de euro de familie (700 de lei), potrivit unor calcule efectuate de specialişti contactaţi de ”Green Report”.

Din păcate, AFM nu a inclus nici anul acesta blocurile în programul Casa Verde, din cauza dificultăţilor organizatorice care ar putea apare, dar şi a cererii mici înregistrate în sesiunile de finanţare în care s-au alocat bani pentru asemenea proiecte.

În 2009, programul Casa Verde derulat de Administraţia Fondului de Mediu oferea finanţări şi pentru sistemele de încălzire ale blocurilor de locuinţe. Cu toate acestea, cererea a fost mică, iar proiectele finalizate, şi mai puţine.

“Au fost foarte puţine cereri de la blocuri. Cel mult una-două pe judeţ, în majoritatea judeţelor nici una. E greu pentru asociaţiile de locatari să se organizeze”, a explicat pentru “Green Report” Gheorghe Popescu, directorul AFM.

Ghidul programului prevedea că asociaţiile de locatari pot primi cel mult 90% din valoarea investiţiei într-un sistem de energie regenerabilă, dar cel mult 25.000 de lei per sistem. Principalele motive care împiedică asociaţiile să obţină bani prin Casa Verde sunt lipsa de organizare şi opiniile diferite ale locatarilor.

10.000 euro pentru un bloc mediu

Potrivit unor estimări făcute de specialişti în domeniu, instalarea unor panouri solare pentru apa caldă pe un bloc de 24 de familii ar costa în jur de 10.000 de euro.

“Panourile se pot pune pe orice fel de bloc, indiferent de numărul de locuitori. Există două tipuri de sisteme: cu boilere instalate sus, pe bloc, şi altul cu boilere instalate jos.

Pentru cel cu boilerele instalate sus trebuie să existe un aviz de la arhitect, care să arate că structura blocului poate susţine instalaţia”, a explicat pentru “Green Report” Adrian Berneaga, directorul unei firme din domeniu.

Dacă s-ar păstra schema de finanţare prin care asociaţiile de locatari pot primi până la 25.000 de lei pentru un sistem de panouri, ar mai rămane de acoperit circa 17.000 de lei, adică, în cazul blocului oferit ca exemplu, 700 de lei de familie.

Exemple de succes în sectorul 6

Panourile solare s-au dovedit o soluţie bună în cazul blocurilor cu mai puţini locatari, unde au fost suficiente două-trei panouri solare pentru a produce suficientă apă caldă pentru toţi locatarii.

Un exemplu este Complexul de Servicii Sociale Sf. Nectarie din Militari, pe care au fost montate panouri solare pentru prepararea apei calde menajere. Finanţarea din partea AFM se ridică la 449.736 lei, sumă nerambursabilă, iar valoarea totală a investiţiei este estimată la aproximativ 601.800 lei.

Al doilea exemplu vine tot din sectorul 6, fiind vorba despre blocul de locuinţe sociale din strada Dealul Tugulea, prin montarea de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere şi încălzire.

Proiectul a obţinut de la AFM o finanţare de 1.136.440 de lei. Valoarea totală se ridică la 1.739.304 lei.

Sursa: National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...