Cat costa un metru patrat de locuinta in marile capitale europene?Londra si Paris reprezinta cele mai scumpe capitale europene in ceea ce priveste pretul pe metru patrat al unei locuinte, diferentele fiind destul de mari comparativ cu orase precum Roma, Madrid sau Berlin.

Capitala britanica ocupa in continuare locul intai, in ciuda declinului dupa criza de la sfarsitul lui 2007.

Spre deosebire de Paris, unde preturile sunt in continua crestere, in ultimele luni, la aparatamentele de pe malurile Tamisei s-a inregistrat o scadere de aproximativ 1,2%.

Pentru a-ti permite o casa in Londra ai nevoie, in medie, de 1,1 milioane de lire sterline (1,3 milioane de euro), potrivit indicelui Halifax. Asta inseamna un pret estimat la 10.000 de lire sterline (11.800 euro) pe metru patrat, adica de doua sau de trei ori mai scump decat in alte capitale europene.

In Londra, pretul mediu pentu vanzarea unei case a fost de 260.000 lire sterline (306.800 euro) la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 4,60% fata de ultimul an, dar in scadere cu 19% fata de septembrie 2007.

Cresterea preturilor locuintelor in Paris, unde un apartament costa acum peste 7.000 de euro pe metru patrat, a facut din capitala franceza una dintre cele mai scumpe din Europa, scrie Le Figaro.

In Roma in schimb, pretul mediu pe metru patrat a inregistrat o tendinta de scadere pe parcursul anului trecut, in ultima luna fiind de 4.149 de euro pentru o locuinta noua sau renovata si 3.547 de euro pentru o locuinta veche.

La Milano, capitala economica a Italiei, pretul este de 4.085 de euro pe metru patrat pentru constructii noi si 3469 pentru cele vechi.

La Madrid, pretul mediu pe metru patrat, de la spargerea bulei imobiliare la sfarsitul anului 2008, a ajuns la 3.180 de euro in al treilea trimestru din acest an, mai mic comparativ cu un pret de 3.813 de euro in al treilea trimestru al anului 2008.

In Berlin, preturile raman accesibile in comparatie cu alte orase. O casa noua in capitala germana costa 2.100 de euro pe metru patrat, in timp ce la o locuinta veche preturile sunt de 1.000 de euro pe metru patrat.

Dar daca preturile la locuintele noi au continuat sa urce (5% fata de anul precedent, 23% fata de 2005), cele ale lcouintelor vechi au scazut (-16% fata de anul precedent, -28% fata de 2005).

Potrivit specialistilor, aceste preturi sunt atat de jos in principal din cauza situatiei economice a orasului, a carui rata a somajului este mai mare decat media nationala germana (12% fata de 7,2%).

Sursa: Ziare.com

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...