Numeroasele facilităţi din ansamblurile rezidenţiale costă destul de mult, mai ales când nu sunt ocupate toate locuinţele din proiectul disponibil. Dar şi apartamentele vechi pot crea dificultăţi prin amplasarea nu prea bună sau într-un cartier prea aglomerat

În cele mai multe cazuri, achiziţionarea unui apartament reprezintă un proces lung şi dificil, iar la final, când primeşti cheile şi te gândeşti că ai terminat cu toate bătăile de cap, mai gândeşte-te o dată că s-ar putea să apară alte probleme, legate de contract, sau un cost prea ridicat pentru întreţinerea proprietăţii.

Iar problemele nu se opresc aici - de aceea Curierul Naţional a discutat cu câţiva specialişti din domeniu pentru a identifica cele mai frecvente dificultăţi pe care le întâmpină proprietarii după cumpărarea unei locuinţe.

Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă noii proprietari

“Cele mai importante două probleme sunt costurile de întreţinere şi contractele cu utilităţile. Marea majoritate a cumpărătorilor nu ştiu exact ce vor, de aici rezultând multe probleme după achiziţie.

Aproape toţi se uită la proprietatea în sine şi la preţ, fără să se intereseze (şi să-şi facă un calcul) de costuri şi dacă îşi pot permite să întreţină aceste proprietăţi”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Ionuţ Bordei, Head of Land Department and Residential Development CB Richard Ellis.

Potrivit reprezentantului CBRE, în momentul în care alegi o locuinţă într-un ansamblu rezidenţial ai multiple avantaje (pază, parc, firmă de administrare, independent de utilităţi) avantaje care evident costă - dezvoltatorul a plătit pentru a fi construite, dar proprietarii trebuie să le întreţină, mai există şi problema costurilor de întreţinere mai mari atunci când blocul/ansamblul rezidenţial nu este locuit.

Dacă multe dintre aceste utilităţi se împart în raport de suprafaţa deţinută, sunt alte utilităţi cum ar fi partea de consum electric şi gaze, care sunt plătite doar de cei care locuiesc şi utilizează efectiv aceste componente. “Atunci când ai un complex de 100 de apartamente din care doar 10 sunt locuite, iar centrala termică şi liftul sunt concepute pentru un complex întreg, costurile de utilizare se împart doar la cei ce locuiesc acolo”, a mai adăugat Ionuţ Bordei.

În ceea ce priveşte contractele cu utilităţile, aici există o mare problemă, pentru că trecerea de contract pe numele noului proprietar sau constituirea de contract nou pentru gaze şi curent electric durează luni de zile, drumuri multe şi foarte mult timp pierdut, a subliniat oficialul CBRE.

În cazul locuinţelor vechi există o altă serie de probleme.  “După achiziţie, noul proprietar descoperă că cea mai apropiată grădiniţă la care îşi poate duce copiii este la câţiva kilometri, că sunt cheltuieli care îi măresc întreţinerea şi despre care nu a ştiut, că se află într-un cartier cu trafic auto intens şi face o oră până la serviciu, că statutul juridic al locuinţei este neclar şi că ea nu se află în proprietatea celui care a vândut-o, că el este singurul din bloc ce nu are montate repartitoare etc.”, a declarat, pentru Curierul Naţional,  Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI).

Ce soluţii există?

În cazul problemei cu costul utilităţilor - nu prea poate fi rezolvată, ci trebuie prevăzută. Costurile ridicate de întreţinere faţă de blocurile vechi sunt normale, pentru  că orice facilitate înseamnă şi efort financiar. Pentru utilităţi însă, chiar şi firmele specializate întârzie foarte mult. “Cred că cele două companii de distribuţie energie ar trebui să schimbe sistemul foarte greoi şi anevoios”, a subliniat Ionuţ Bordei.

Totul trebuie prevăzut, este de părere şi preşedintele ABI. El spune că brokerul imobiliar încearcă să afle de la client toate aşteptările sale de la noua locuinţă, el nu oferă doar date despre suprafaţă, amplasare, preţ şi utilităţi.

“Ci orice altceva ar ajuta clientul să ia o hotărâre în cunoştinţă de cauză: vecinătatea pieţelor agroalimentare sau a magazinelor, facilităţi de parcare auto, nivelul mediu al costurilor de întreţinere lunare, spaţiu verde, locuri de joacă pentru copii, spaţii de petrecere a timpului liber”, a mai adăugat Dragoş Vîlceanu.

Sfaturi pentru cei ce doresc să-şi cumpere o locuinţă

“Sfatul meu pentru cumpărători este să nu se lase influenţaţi de diverse forumuri, pentru că acolo părerile sunt de foarte multe ori subiective, fiecare având mai mult o problemă personală, ci să încerce să vadă cât de mult le place şi cât de mult îi influenţează plusurile şi minusurile fiecărei proprietăţi, din punct de vedere personal.

În orice situaţie este important ca fiecare cumpărător să vadă dacă îşi poate permite locuinţa vizată, nu doar din punctul de vedere al ratelor lunare la bancă, dar şi din punctul de vedere al costului de întreţinere al proprietăţii respective!”, a spus Ionuţ Bordei, Head of Land Department and Residential Development CB Richard Ellis.

“Nicăieri în lume, legea şi instituţiile abilitate nu pot proteja cetăţenii care au semnat un act fără să ştie foarte clar care sunt urmările acestuia şi cine răspunde de eventualele probleme apărute ulterior. De aceea, ele trebuie stipulate foarte clar în contractul de vânzare-cumpărare.

La locuinţele noi, înainte de semnarea procesului verbal de predare-primire, clientul trebuie să verifice dacă au fost respectate toate obligaţiile din contract şi să sesizeze dezvoltatorul asupra eventualelor neconcordanţe pentru că, odată ce a semnat de primire în bune condiţii, clientul nu mai poate pretinde nimic de la dezvoltator.

În cazul locuinţelor vechi, clientul trebuie să se informeze asupra problemelor şi să le negocieze în sensul scăderii preţului de achiziţie în conformitate cu cheltuielile pe care trebuie să le facă ulterior pentru remedierea lor sau să ceară proprietarului să le remedieze”, a afirmat Dragoş Vîlceanu, preşedinte ABI.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...