Pe cele 600 apartamente din Bucureşti, companiile imobiliare estimează că vor încasa 85-90 mil. euro.

Valoarea celor 600 apartamente din Bucureşti pe care RA-APPS le va scoate la vânzare prin licitaţie cu strigare este de 85-90 milioane de euro, cele mai scumpe fiind trei locuinţe din imobile aflate pe Bulevardul Kiseleff, fiecare cu preţuri estimative de circa 310.000 de euro.

Evaluarea estimativă a fost realizată de reprezentanţii mai multor companii imobiliare, luând în calcul o suprafaţă medie de 120 de metri pătraţi utili şi imobile construite după 1975 sau, după caz, perioada în care s-a construit în respectivele zone, informează Mediafax.

Pe baza acestor elemente de evaluare, preţurile rezultate se situează între 108.000 de euro şi 308.000 de euro.

Pe lista imobilelor pe care Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) le va scoate în perioada imediată la vânzare prin licitaţie cu strigare figurează 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active aflate în portofoliul regiei, printre care atât spaţii folosite de mai mulţi ani de diferite fundaţii şi organizaţii neguvernamentale, cât şi unităţi turistice importante, precum hotelurile Triumf din Bucureşti şi Mara din Sinaia, Clubul Floreasca şi peste 20 de vile din staţiuni montane şi de pe litoral.

Din cele 733 imobile, 600 sunt apartamente

Din totalul celor 733 imobile, un număr de 600 sunt însă apartamente din Bucureşti ocupate în prezent de miniştri, secretari de stat, consilieri guvernamentali, inclusiv de la Cancelaria premierului, şi de foşti miniştri în regimul comunist, majoritatea fiind amplasate în zone centrale ale Capitalei.

Apartamentele vor fi vândute la un preţ de pornire care va fi stabilit de experţi autorizaţi, prin licitaţie publică cu strigare la care vor putea participa şi actualii demnitari.

În lista RA-APPS nu sunt prezentate informaţii, cu câteva excepţii, privind suprafaţa, număr de camere, anul construcţiei imobilului în care este amplasată locuinţa.

Cele mai scumpe imobile se găsesc pe Kiseleff

Din totalul apartamentelor care vor fi scoase la vânzare de RA-APPS, 17 sunt amplasate pe Bulevardul Kiseleff din centrul Bucureştiului.

Pornind de la criteriile utilizate pentru evaluare, reprezentanţii companiilor imobiliare au calculat preţuri pe apartament plasate între 156.000 de euro şi 308.000 euro.

Structurat pe zone, cele mai multe apartamente sunt amplasate pe Strada Mihai Eminescu, respectiv 139 de unităţi. Preţul mediu în zonă este de 115.000 de euro.

Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sunt amplasate 35 de apartamente, preţul mediu fiind de 144.000 de euro, pe Bulevardul Ion Mihalache sunt 38 de apartamente, preţul mediu fiind estimat la 120.000 de euro, iar pe Strada Nicolae Racotă se găsesc un număr de 31 de unităţi (156.000 de euro).

În sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti se află majoritatea imobilelor în care sunt amplasate apartamentele care urmează să fie vândute, alte artere cu o ofertă semnificativă din sectorul 1 fiind Strada Polonă (31 de apartamente pentru care estimarea de preţ este de 144.000 de euro pentru fiecare), Bulevardul Magheru (22 de locuinţe, 144.000 de euro), Bulevardul Iancu de Hunedoara (25, cu un preţ estimat de 132.000 de euro), Bulevardul Dacia (14 apartamente, preţul în zonă pentru o unitate similară fiind de 144.000 de euro), în timp ce pe Strada Icoanei vor fi disponibile 14 locuinţe, care ar putea fi vândute cu 156.000 de euro fiecare.

În sectorul 2, RA-APPS va vinde 23 de apartamente pe Strada Drobeta, 24 pe Strada Aurel Vlaicu şi 19 pe Bulevardul Mircea Vodă. În aceste cazuri, preţurile estimate sunt cuprinse între 108.000 euro şi 144.000 de euro.

În sectorul 3, cele mai multe apartamente sunt amplasate pe Bulevardul Unirii, respectiv 15, caz în care preţul estimat este de 144.000 de euro.

Pentru întreaga listă, companiile imobiliare au utilizat preţul mediu pe metru pătrat util la care se încheie în prezent o tranzacţie în respectiva zonă, care s-a înmulţit cu 120. Preţul final ar putea să fie însă mai redus, ţinând cont că suprafaţa utilă este mare.

De exemplu, dacă în zona Eminescu locuinţele se vând la 950-1.000 euro/mp, acesta este de regulă valabil la apartamentele de 1-2 camere, iar cu cât numărul camerelor creşte, cu atât preţul pe metru pătrat este plauzibil să scadă.

Nu se va apela la companii de consultanţă imobiliară

Totodată, evaluarea a fost realizată luând în calcul o stare relativ bună a imobilului, nu însă şi suprafeţele de teren adiţionale proprietăţilor.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare au declarat că statul va vinde probabil prin mijloace proprii locuinţele RA-APPS, bucată cu bucată, fără să apeleze la companii de consultanţă imobiliară.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...