Caut locuinta ieftina. Mai scad preturile?Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta. Altii asteapta ca preturile sa scada in continuare, cum au asteptat sa scada si pana acum. Sa vedem cat ar mai trebui sa astepte.

Prima Casa a dezmortit putin piata locuintelor, a doua varianta a programului e pe teava, preluarea unor mari proiecte rezidentiale de catre bancile finantatoare intarzie sa apara, iar preturile au ajuns chiar si la jumatate fata de varful atins in perioada de boom a pietei. Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta in timp ce altii asteapta ca preturile sa scada in continuare.

“Asta e camera cea mare, aici e baia si aici e bucataria. In camera asta o sa pun o canapea.” Iuliana, in varsta de 30 de ani, creioneaza fericita pe o coala de hartie schita locuintei sale, prima ei casa. Originara din Iasi si locuind de cativa ani in Bucuresti, Iuliana este proaspata proprietara a unui apartament cu doua camere intr-o zona semicentrala a Capitalei. “Am platit 80.000 de euro. In decembrie costa 88.000, la prima vizionare era 85.000, mi-a placut, insa am zis ca e cam scump. Un alt potential cumparator negociase la 82.000 de euro, am sunat imediat si am oferit 80.000 si au fost de acord.”

Cumparatoarea povesteste ca intentia de a-si cumpara o locuinta a aparut la sfarsitul anului trecut, iar ceea ce a incurajat-o a fost programul Prima Casa si modificarile care urma sa fie aduse acestuia - “am dorit sa prind prima varianta, nestiind in ce vor costa modificarile”. “Evident ca a contat Prima Casa. Acum un an si jumatate nu imi permiteam creditul, mi-as fi permis cel mult o garsoniera in Drumul Taberei.”

Din decembrie incoace, Iuliana a facut peste 30 de vizionari ale unor proprietati scoase la vanzare in zona unde si-a luat in cele din urma apartamentul. A fost si in cateva ansambluri rezidentiale, si in cartiere ca Berceni sau Militari, insa apropierea de centru a a contat in final. “Am avut raspunsuri de genul <uite, sunt apartamente la 40.000, 60.000 de euro> si am vazut si apartamente la 60.000, dar nu mi-au placut.”

Aprobarea garantiei statului pentru achizitia locuintei prin Prima Casa si restul actelor au fost gata in cateva saptamani, iar Iuliana a ajuns astfel unul din cei aproape 5.400 de cumparatori ai unei locuinte in Bucuresti prin programul guvernamental si unul dintre cei aproape 17.000 la nivel national. Luand in calcul si achizitiile realizate si prin alte metode decat Prima Casa, ajungem la cateva zeci de mii de persoane care au considerat, in ultimele sase luni, ca e un moment propice pentru achizitia unei locuinte. Au luat ei decizia potrivita? Cine sunt cei care cumpara si ce ii detemina pe proprietari sa vanda intr-un moment cand preturile apartamentelor vechi s-au redus, in medie, la aproape jumatate fata de maximul atins la inceputul lui 2008?

Opiniile consultantilor, ale agentilor de vanzari, dar si ale celor care au facut pasul de a-si lua o locuinta, fie in ultima vreme, fie mai demult, in perioada de varf a preturilor, sunt impartite. “Singura sansa a dezvoltatorilor e sa coboare preturile. Pentru locuintele vechi vad o variatie de cel mult 5-10%, in plus sau in minus” (Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker). “Cei care au nevoie sa stea undeva cumpara acum, fiindca au nevoie” (Daniel Raeceanu, director general Rasig Group). “Eu as cumpara acum, dar as incerca sa speculez la maximum” (Sorin Mihai, actionar al Media House Consulting). Sau, in fine, “99% dintre vanzatorii pe care i-am avut au spus ca pretul e negociabil, deci se pot obtine reduceri suplimentare” (Cristina Paduraru, agent al Imob Veritas).

Un exemplu de reduceri fata de preturile cerute il da Ionut Ciolca, unul dintre asociatii agentiei Aphora Real Estate Office. El spune ca proprietarii care vand se impart, in cea mai mare parte, in doua categorii: cei ce fac trecerea de la doua camere la trei camere si cei care au foarte multe datorii si vand ca sa se mute inapoi cu parintii sau ca sa ia ceva mai ieftin. “Chiar ieri (saptamana trecuta - n.r.) am vandut un apartament cu doua camere pe Giurgiului, scos la vanzare din pricina unor datorii pe care proprietarul le acumulase. Pretul de pornire era 63.000 de euro, proprietarul a lasat la pret 10.000 de euro si pana la urma l-a vandut cu 52.000 de euro.”

Sursa: Business Magazin

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...