Ce face directorul Asmita: case in regie proprie la SnagovDupă ce i-a adus pe indienii de la Asmita, care au construit unul dintre cele mai înalte ansambluri rezidenţiale din Capitală, Grigore Enache, executive manager al filialei locale s-a decis că vrea o casă cu iarbă verde şi a gândit mini-proiectul Grădina De Vis la Snagov.

Sătuli de statul printre betoanele din Bucureşti, Grigore Enache şi câţiva prieteni s-au hotărât să-şi facă case în regie proprie. În toamna anului 2007 au început căutările pentru teren, iar zona luată în vizor a fost Snagov-Ghermăneşti, şi asta pentru că pe acolo va trece autostrada Bucureşti-Braşov care va avea un nod de ieşire spre Snagov.

„De la autostradă nu o să mă întâlnescu cu găini şi femei care vorbesc la poartă”, spune zâmbind Enache.

După două-trei luni de căutări, au găsit un teren de 10.000 de metri pătraţi. Banii i-au pus împreună şi au cumpărat terenul la un preţ de 50-60 de euro pe metru pătrat. În total, Grădina de Vis are o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi, iar loturile disponibile spre vânzare au între 700 şi 800 de metri pătraţi.

Snagov - pol de atracţie pentru cei cu bani

Enache spune că Snagovul va deveni noul „Primăverii” al Capitalei, şi asta pentru că în zonă s-au anunţat investiţii masive, ceea ce va atrage oameni din clasa medie şi de lux.

Pe lângă autostradă, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului declara încă de anul trecut că doreşte realizarea unor parteneriate publice-private pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic, iar la începutul acestui an afirmase că Primăria Snagov este dispusă să ofere locul necesar construcţiei unui teren de golf, investiţie care se ridică la câteva milioane de euro. Localitatea a fost inclusă şi pe lista de investiţii în turism a ministerului, anul acesta fiind alocate fonduri pentru dezvoltarea unui complex balnear.

„Am cumpărat un hectar de teren şi l-am parcelat. Am discutat şi cu vecinul care deţine terenul din dreapta şi stanga şi l-am convins să lăsăm un teren de acces mai lat, de nouă metri, cu trotuare şi o peluză de cinci metri. În 2008, valoarea terenului se dublase deja şi preţurile cerute în zonă ajungeau la 125 de euro/mp”, spune Gabriel Dulan, unul dintre viitorii locatari ai proiectului Grădina de Vis, care are o firmă de web desingn.

Astfel, terenul proprietarului din apropierea celui deţinut de Enache şi prietenii lui a fost şi el parcelat, scos la vânzare şi face practic parte din mini-proiectul gândit de directorul de la Asmita. Din cele 20 de loturi de teren care aparţin vecinului, au fost vândute doar două, restul fiind disponibile, şi au toate utilităţile necesare demarării construcţiei (apă, gaze, canalizare).

„Noi nu am impus conceptul. Scopul nostru a fost să realizăm o mică zonă urbană, o comunitate. De sunat, nu a mai sunat nimeni de un an, iar acum preţurile s-au mai redus şi se poate cumpăra cu 60-70 de euro un metru pătrat în zonă, numai să vină cineva cu banii. Le-am propus şi celor de la Asmita să se implice în proiect, însă acesta e de mici dimensiuni şi nu au dorit să devină parteneri”, mai spune Grigore Enache.

Investiţie de 400.000 de euro

Criza şi-a spus cuvântul, iar din cei 11 proprietari, doar trei, printre care şi Enache au continuat să-şi ridice o casă. „Construcţia caselor a început acum un an şi s-a ajuns la roşu, cu geamuri şi ne apucăm de finisaje. Nu am fost presaţi de credite sau de nevoia de a ne muta, aşa că am construit pe măsură ce aveam bani.

Casa mea are o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, iar celelalte două de 200 de metri pătraţi”, spune Enache. Cât despre finalizare acestora, viitorii locatari spun că la sfârşitul acestui an se vor muta în casă nouă. Pentru cele trei case, cu tot cu terenul, investiţia se ridică la 400.000 de euro.

Cei care şi-au cumpărat aici teren pentru construcţia unei case nu au apelat la o firmă de construcţii ci la muncitiori, peste care au numit un diriginte de şantier, prieten care muncea în Spania. Au trebuit să-i ofere un salariu atractiv pentru ca acesta să rămână în România. Dacă la primele faze de construcţie echipa de muncitori depăşea zece persoane, acum nu lucrează decât trei, care se ocupă de finisaje.

Avocaţi şi directori de firme, vecini cu directorul Asmita

În plus, cele trei case sunt construite pe sistemul celor pasive. „Costul unei case este de sub 500 de euro pe metru pătrat, depinde de ce pui în ea. Am avut ocazia să cumpărăm materiale şi obiecte sanitare mai ieftin, de la depozite. Am luat lucruri foarte scumpe, la preţuri bune”, mai spune directorul Asmita România.

Când şi ceilalţi vecini vor fi dispuşi să pornească construcţia caselor, Enache va fi vecin cu un coleg indian de la Asmita, cu avocaţi şi directori care lucrează în middle-management.

Deşi nu au avut presiunea băncilor, iniţiatorii proiectului au avut de dat piept cu sistemul birocratic. „Cel mai greu lucru l-am întâmpinat la cadastru. Snagovul nu are toate loturile înregistrate, iar faţă de GPS au fost abateri. Una era pe foaie, alta în natură.

Complicaţii birocratice sunt peste tot, dar la Snagov nu e chiar aşa ca în Bucureşti şi oricum, noi nu ne grăbeam cu lucrările”, mai spune Gabriel Dulan. Printre planurile pe care viitorii locatari le au se numără şi un loc de joacă pentru copii şi o piscină comună.

Sursa: Money.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...