chinae28099s-solar-powered-office-complexEnergia solară este, fără îndoială, cea mai curată și mai întâlnită sursă de energie regenerabilă disponibilă. De aceea, nu este nicio supriză faptul că în toată lumea arhitecții incorporează tehnologia solară în clădirile noi pentru a le face cât mai verzi posibil. Cu ajutorul inhabitat.com am căutat pe glob câteva dintre cele mai interesante proiecte solare construite sau în curs de execuție.

sanyo-solar-arkArca solară a Sanyo

Este incredibil ce poate fi realizat cu ajutorul unor materiale care urmau a fi aruncate la gunoi. Acesta se pare că este mesajul Sanyo care intenționează realizarea celui mai mare sistem PV system din lume, o instalație de 3,4 MW, pentru a-și serba 50 de ani de activitate. Cum a apărut Arca? După scandalul cu celulele monocristaline care a făcut să fie retrase de pe piață mii de produse, dar și cu telefoanele vechi recuperate ce trebuiau aruncate, Sanyo a hotărât să construiască un monument masiv închinat tehnologiei lor solare.

Astfel, Arca este o clădire impresionantă care colectează 630 kW de energie solară cu mai mult de 5.000 de panouri și produce peste 500.000 kWh/an. În plus, pe toată latura exterioară a terenului (315 m) sunt montate mai mult de 75.000 de LED-uri colorate care luminează feeric. În Arcă mai există un muzeu solar și un laborator unde cei de la Sanyo lucrează la viitoarea generatie de tehnologii solare.

chinae28099s-solar-powered-office-complexComplex de birouri din China

Nu doar japonezii sunt adepții tehnologiei solare, ci și chinezii. Și, fiind lideri mondiali în producerea de celule solare, nu este de mirare că vor să realizeze cel mai mare din lume complex de birouri alimentate cu energie solară. Amplasat în Dezhou, în provincia Shangdong din nord-vestul Chinei, clădirea cu o suprafață de 75.000 mp și cu o formă de tribună de stadion este una multifuncțională, cuprinzând: centre expoziționale, laboratoare de cercetare științifică, săli de ședințe și un hotel, toate alimentate cu energie solară. În plus, forma sa ajută la obținerea de economii la consumul de energie de până la 30%.

enviromissione28099s-solar-towersTurnurile solare EnviroMission

Turnurile solare nu sunt o idee nouă. Ba chiar datează din anii ’80, când compania australiană EnviroMission Ltd intenționează realizarea unui proiect impresionant. Planul lor este să construiască două două turnuri solare masive de circa 730 m (aproape la fel de înalte ca Burj Khalifa) ale căror panouri solare să se întindă pe câteva sute de ha în La Paz County, Arizona. Folosindu-se de energia solară, panourile de pe pământ ar trebui să genereze abur care să fie direcționat în turnuri unde să învârtă turbine care să producă electricitate. Chiar dacă proiectul se află încă în dezvoltare și ar urma să coste 750 de milioane de dolari, autoritățile au recunoscut deja firma EnviroMission ca furnizor de energie electrică, așa că este posibil să înceapă lucrările în scurt timp.

the-sahara-forest-projectPădurea din Sahara

Proiectul Sahara Forest și-a propus să facă posibilă reapariția vieții în cea mai aridă regiune din lume – Deșertul Sahara. Echipa care a creat acest proiect a fost invitată la realizarea unui studiu de fezabilitate. Acum, proiectul este programat pentru demararea lucrărilor în anul 2015 și, dacă va avea succes, va aduce beneficii foarte mari mediului.

the-desertec-initiativeInițiativa Desertec

Desertec Industrial Initiative este cel mai mare proiect solar din lume. Cu 550 de miliarde de dolari se dorește dezvoltarea unui furnizor de energie în nordul deșertului Sahara care să acopere necesarul regiunii MENA, dar și ceva pentru Europa. În iulie 2009, când a fost anunțat, a fost luat în râs pentru că părea imposibil. Dar, când s-a aflat că el poate, până în 2050, să furnizeze 15% din necesarul de electricitate al Europei, oamenii au început să-l ia în serios. Prima plantație de panouri solare din proiect este deja în construcție, va costa 822 de milioane de dolari și va fi de 150 MW.

the-vaticanVatican

Nu există o dovadă mai bună că energia solară va fi viitorul decât faptul că Biserica Catolică investește în așa ceva. Așa s-a ajuns ca Vaticanul să fie orașul cu cea mai mare suprafață de panouri solare din Europa. Chiar dacă este cea mai mică țară din lume, Vaticanul a cheltuit 660 de milioane de dolari pentru a construi o instalație fotovoltaică impresionantă – 100 MW – care poate asigura tot necesarul țării. Instalația principală este amplasată pe un teren de 300 ha în apropierea Santa Maria di Galeria.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...