lotus-apartmentsDin ciclul Să ne bucurăm că au și ei uscăturile lor, vă prezentăm cele mai mari 10 greșeli de proiectare și de execuție a construcțiilor din toată lumea. Unele sunt de cascadorii râsului…

Aon Center rămâne fără marmură

aon-centerAon Center este cea de-a treia cea mai înaltă clădire din Chicago. Ea a fost terminată în 1973 și s-a numit inițial Standard Oil Building. Atunci oferea o perspectivă minunată datorită deciziei de a fi îmbrăcată în totalitate în marmură italiană de Carrara. Clădirea arăta foarte bine, dar această fațadă a costat foarte mult. Dar, în 1974, una dintre dale s-a desprins și a căzut pe acoperișul clădirii vecine care se numea, ironia sorții, Prudential Center. O investigare a fațadei descoperit faptul că toate plăcile erau fisurate și îndoite. În cele din urmă a fost înlocuită toată fațada cu granit pentru peste 80 de milioane de dolari.

Locul de joacă Pier One din parcul Brooklyn Bridge frige

brooklyn-bridage-parkMulți dintre părinții care își duc copiii la un loc de joacă știu procedura și, înainte de a a-și așeza copilul într-un leagăn, verifică dacă scaunul este fierbinte pentru că a stat în soare toată ziua. Totuși, cei care au proiectat locul de joacă Pier One din parcul New York’s Brooklyn Bridge au uitat de acest lucru și au realizat trei structuri de joacă pe care să se cațere copiii, structuri în totalitate din oțel. Așa că era prea fierbinte să le atingi (127 de grade!!!), darămite să te cațeri pe ele. În iulie 2010, New York Post a anunțat că ele vor fi înlocuite cu unele care, se presupunea, vor putea fi atinse în orice perioadă a anului.

Turnului John Hancock îi cad geamurile și dansează

john-hancock-centerTurnul John Hancock are 60 de etaje și a fost realizat în Boston în 1976. Are un stil de arhitectură minimalist, dar este recunoscut pentru problemele pe care le-a creat. Una dintre ele a fost aceea că geamurile cădeau zeci de metri și se spărgeau pe asfalt din cauza fluctuațiilor de temperatură. Până la urmă, toate cele 10.000 de ferestre au fost înlocuite cu un cost de cinci milioane de dolari. Totuși, turnul a mai avut o problemă majoră. Ele ar trebui proiectate astfel încât să nu fie afectate de curenții puternici de aer. Nu a fost și cazul acestei clădiri în care, atunci când bătea vântul mai tare, locatarii de la ultimele etaje se simțeau ca la cutremur. Și această problemă a fost rezolvată.

Vdara Hotel & Spa își arde clienții

vdara-hotelCând te cazezi la un hotel în vacanță te aștepți să beneficiezi de un mini-bar, de o piscină, de o sală de forță, de o priveliște interesantă etc. La Vdara Hotel & Spa, deschis în decembrie 2009 în Las Vegas, lucrurile stau puțin diferit din cauza structurii sale unice curbată. Această oglindă uriașă colectează razele solare și le proiectează spre piscina hotelului. Clienții care se bronzau acolo au reclamat multe probleme din cauza acestei raze mortale. Unul dintre ei a declarat că i-a ars părul și sacoșa din plastic pe care o avea cu el.

Podul Tacoma Narrows s-a prăbușit după patru luni

tacoma-narrows-bridgePodul Tacoma Narrows făcea legătura dintre Tacoma, Washinghton și Kitsap Peninsula. Era cel de-al treilea cel mai lung pod suspendat din lume și a fost deschis pentru public în iulie 1940, dar a fost închis după doar patru luni după ce s-a prăbușit spectaculos. Cauza a fost folosirea unor grinzi de susținere inadecvate cu scopul de a micșora cheltuielile. Din cauza acestora podul nu stătea fix, ci se balansa când bătea vântul mai puternic. Podul s-a prăbușit în totalitate în noiembrie 1940, ajutat de un vânt foarte puternic. Asta da economie de buget: au aruncat la gunoi tot ceea ce au investit!

Un bloc din ansamblul Lotus Riverside s-a culcat

lotus-apartmentsComplexul rezidențial Lotus Riverside din Shanghai cuprinde mai multe clădiri de 13 etaje. În dimineața de 27 iunie 2009, una dintre ele a căzut pur și simplu milimetric pe lângă o alta vecină. Norocul chinezilor a fost că nu a afectat-o și pe cealaltă pentru că putea crea un efect de domino. Cauza a fost atribuită săpăturilor pe care le realizau în apropiere pentru construirea unei parcări subterane. Pământul excavat pentru fundația clădirii a fost aruncat pe un teren din apropierea unui pârâu, greutatea pământului provocând prăbușirea malului râului. Apoi, apa s-a infiltrat în pământ transformând fundația clădirii în noroi.

Ray and Maria Stata Center a crăpat și a mucegăit

ray-maria-stata-centerRay and Maria Stata Center din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) a fost proiectat de un arhitectul premiat Frank Gehry și a fost deschis în 2004 pentru a găzdui Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, Department of Linguistics and Philosophy și Laboratory for Information and Decision Systems. Clădirea de 300 de milioane de dolari a fost lăudată pentru unghiurile și pereții care sfidau logica și legile fizicii. După trei ani, MIT a acuzat arhitectul de neglijență care a dus la probleme majore ale structurii. Sistemul defectuos de scurgere a apelor pluviale a dus la crăpături ale pereților din cauza țurțurilor de pe acoperiș. În plus, mucegaiul s-a dezvoltat pe cărămizile exterioare ale clădirii. Școala a plătit peste 1,5 milioane de dolari pentru reparații.

Biblioteca W.E.B. Du Bois se scufundă

web-dubois-libraryUniversity of Massachusetts Amherst găzduiește trei biblioteci renumite care cuprind și Music Reserve Lab și Science and Engineering Library. Totuși, cea mai cunoscută este W.E.B. Du Bois Library, o clădire cu 26 de etaje, fiind cea mai înaltă bibliotecă din SUA. La doar două luni după ce a fost dată în folosință, între cărămizile clădirii au început să apară fisuri ale rosturilor. Vina a fost dată pe greutatea celor 60.000 de cărți din bibliotecă. După ce au fost mutate s-a descoperit că, de fapt, imobilul se scufunda în pământul saturat de apă din cauza lacului din apropiere.

Stadionul Kemper Arena a rămas fără acoperiș

kemper-arenaKemper Arena este un stadion acoperit din Kansas City care a fost deschis în 1974, câștigând premii pentru forma sa unică. În locul stâlpilor care ar fi afectat vizibilitatea spectatorilor, acoperișul a fost suspendat pe grinzi exterioare. Pe 4 iunie 1979, acoperișul s-a prăbușit când o furtună puternică a lovit orașul. Din fericire nu era nimeni pe stadion. Acoperișul a fost proiectat să elibereze încet apa de ploaie pentru a nu inunda zona West Bottoms din apropiere. Acest lucru a dus la colectarea a mult prea multă apă pe acoperiș, mai multă decât putea suporta. Totuși, grinzile de susținere a acoperișului au fost calculate greșit, după ce s-a prăbușit una dintre ele au fost atrase toate în acest dezastru.

Turnul CNA Center a omorât un om

cna-centerCNA Center este un bloc turn din Chicago care a fost finalizat în 1972 și are 44 de etaje. El a fost vopsit roșu, așa că este foarte greu să nu-l observi. În 1999, o bucată foarte mare de geam s-a desprins la etajul 29 și a căzut pe stradă omorând un om. Vina a fost dată pe dilatarea termică și, după o investiție de 18 milioane de dolari, au fost înlocuite toate ferestrele clădirii. Cu toate acestea, fiecare dintre ele a fost verificată lunar de atunci și până în prezent.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...