Volumul total al investiţiilor în sectorul imobiliar în România în a doua jumătate a anului 2011 a fost de 71,3 milioane euro, mai mic cu 29% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, potrivit unui studiu realizat de CBRE România.

Aproximativ 60% din totalul investiţiilor din a doua jumătate a anului 2011 a fost realizat prin tranzacţionarea a două centre comerciale, evidenţiază raportul despre piaţa investiţională în România în 2011, realizat de CBRE România.

ERA Shopping Park Oradea şi ERA Shopping Park Iasi au intrat în portofoliul Argo Real Estate Opportunities Fund Limited (AREOFL), aceeaşi companie care deţine în România alte trei proiecte de centre comerciale.

Cele două tranzacţii, împreună cu vânzarea Macromall de către fondul de investiţii Carpathian Plc, însumează o valoare totală de 41,5 mil. euro. Se remarcă, de asemenea, şi tranzacţia de 10 mil. euro de tip “sale and leaseback” prin vânzarea unei proprietăţi din portofoliul lanţului hotelier Continental.

Potrivit raportului CBRE România, există un interes din ce în ce mai crescut pentru locaţii din provincie în detrimentul Capitalei, din perspectiva dezvoltării proiectelor de spaţii comerciale şi al volumului de investiţii, atât ca număr, cât şi ca valoare.

“Dacă în a doua jumătate a anului trecut, centrele comerciale au fost cele mai atractive investiţii din sectorul imobiliar din România, în perioada următoare, clădirile de birouri vor deveni subiectul celor mai numeroase tranzacţii în ţara noastră, având în vedere creşterea cererii în contextul unui stoc constant”, a declarat, în comunicat, Răzvan Iorgu, director general CBRE România.

Randamentul prime în S2 2011 a scăzut la 8,75% (centre comerciale) şi 8,25% (birouri), aceasta datorându-se în special aşteptărilor investitorilor de pe piaţa românească. Pe termen scurt, numărul tranzaţiilor va creşte, dar într-un ritm redus, în timp ce valoarea proprietăţilor prime va rămâne stabilă, se estimează în raportul CBRE.

În ceea ce priveşte activitatea pe piaţa de terenuri, în a doua jumătate a anului trecut, aceasta a rămas stabilă, cu un volum total de investiţii de 50 mil. euro la o suprafaţă de 40,2 hectare. Terenurile tranzacţionate au fost achiziţionate în scopul dezvoltării de centre comerciale, clădiri de birouri şi centre medicale.

Dintre tranzacţiile importante încheiate, CBRE România menţionează în raport un lot de 35 hectare cumpărat de Maveco Holdings pentru dezvoltarea unui proiect de retail şi un teren de 2 hectare pentru construirea unei clădiri de birouri, acum parte din portofoliul InterPrime.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...