Certificatele energetice vor fi introduse in doua luni Certificatele energetice la tranzacţionarea locuinţelor ar putea fi aplicate probabil în maxim două luni, pentru că auditorii sunt acum în curs de pregătire, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

„Nu le-am introdus pånă acum, pentru că nu existau destui auditori energetici şi ne-am temut de o eventuală blocare a pieţei imobiliare”, a spus Udrea. Potrivit ministrului, pe långă problema numărului auditorilor energetici, exista şi una care ţinea de evaluarea efectivă a locuinţelor.
„Şi această problemă este în curs de rezolvare, pentru că s-au achiziţionat două softuri care, în funcţie de datele introduse, pot face această evaluare în doar cåteva minute. Eu cred că în două luni putem introduce certificatele energetice”, a menţionat ministrul.

Udrea a precizat că cine doreşte să obţină un certificat energetic al locuinţei poate să îl comande şi acum, însă este vorba despre obligativitatea obţinerii acestui certificat la tranzacţiile imobiliare.

„Oricine doreşte să-şi evalueze locuinţa poate să o facă şi acum. Prin introducerea noii legislaţii devenea obligatorie existenţa certificatului energetic la orice tranzacţie. Acest lucru va fi obligatoriu pentru că aşa prevede legislaţia europeană. Tocmai de aceea nu am vrut să blocăm piaţa imobiliară introducåndu-l fără ca lucrurile să fie pregătite”, a precizat Udrea.

La începutul lunii februarie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului anunţa că se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate cåteva programe de calcul utile auditorilor energetici.

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în luna decembrie să amåne termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic.

Sursa: Curentul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...