Chiriile din retail sunt inca prea mari
icon1 redactor | icon2 News | icon4 10 6th, 2011  

Musial: Este mai profitabil câteodată să investeşti în cumpărarea unei clădiri decât în închirierea ei
Cu un singur magazin în proprietate, la Drobeta-Turnu Severin, retailerul ia în calcul construcţia cât mai multor spaţii proprii

Investiţiile într-un magazin sunt, în medie, de câteva sute de mii de euro

Nivelul chiriilor de pe piaţa de retail românesc este prea ridicat, iar câteodată este mai rentabil să investeşti în cumpărarea unei clădiri decât în închirierea ei, consideră directorul general al retailerului Profi, Pawel Musial, potrivit Mediafax.
Cu un singur magazin în proprietate, la Drobeta-Turnu Severin, retailerul ia în calcul construcţia cât mai multor magazine proprii.

“Câteodată, chiriile sunt atât de mari, încât e mai profitabil să investeşti în cumpărarea unei clădiri decât în închirierea ei”, crede Musial, care conduce lanţul de retail din septembrie 2010.

El a precizat că investiţiile într-un magazin sunt, în medie, de câteva sute de mii de euro.

Retailerul Profi, deţinut de fondul de investiţii Enterprise Investors, intenţionează să deschidă anul viitor peste 25 de magazine, reţeaua având în prezent 102 magazine, şi ia în calcul pentru următorii ani listarea la Bursa din Varşovia, a mai spus directorul general al companiei.

“Anul trecut am deschis 15 magazine, iar în acest an ne-am propus 20, dar vom deschide 25. Anul viitor vom deschide mai multe”, a declarat Musial la o întâlnire cu presa, fără să precizeze numărul noilor unităţi pe care intenţionează să le deschidă în 2012.

Compania ia în calcul listarea la Bursa de la Varşovia

Referitor la un eventual exit al fondului de investiţii Enterprise Investors Romania, care a achiziţionat integral în 2009, de la grupul belgian Delhaize, reţeaua Profi, Musial spune că acesta nu se va întâmpla în următorii 3-5 ani. Fondul de investiţii a plătit pentru Profi 66,5 milioane de euro.

“Proprietarul unui fond de investiţii se gândeşte să facă exit, dar dacă analizăm piaţa în momentul acesta nu există un cumpărător care poate plăti atât cât e ţinta de vânzare a companiei, adică de trei ori mai mult decât a plătit Enterprise Investors. Nu cred că în următorii 3-5 ani cineva ar putea plăti această sumă”, a afirmat directorul companiei, care la momentul schimbării acţionariatului avea 67 de magazine. El a adăugat că un scenariu plauzibil pentru următorii ani ar putea fi listarea companiei la Bursa din Varşovia.

Compania a avut anul trecut afaceri de 616,5 milioane de lei (147 milioane de euro), în creştere cu 25% faţă de anul precedent.

Comerţul alimentar românesc va supravieţui  dacă va deveni performant

Despre comerţul alimentar românesc format din magazine mici, el spune că va supravieţui doar dacă va deveni performant, acesta putând fi comparat cu un taxi vechi, care miroase a fum de ţigară, cu şofer transpirat.

“Micile magazine alimentare au dispărut şi vor dispărea în următorii ani, pentru că nu vor putea oferi produse de calitate. Dacă proprietarul magazinului mic şi-ar face meseria cum trebuie, ar fi de nebătut de către orice concurenţă, pentru că niciun magazin mare nu-şi poate cunoaşte clienţii şi nu poate personaliza vânzarea aşa cum o poate face un comerciant mic”, a spus Musial.

El compară competiţia dintre magazinele mici şi hypermarketuri cu cea dintre taxi şi autobuz. “Dacă în taxi nu ai aer condiţionat, miroase a ţigări şi e şi greu să-l găseşti, iar în schimb autobuzul are aer condiţionat şi opreşte aproape de tine, iei autobuzul. Când găseşti un taxi de calitate, îl preferi autobuzului, pentru că serviciile acestuia sunt mai personalizate. Însă câtă vreme taxiurile noastre vor arăta rău, vor fi maşini vechi, cu şofer transpirat, autobuzul va avea mai multe şanse”, a spus Musial.

Întrebat dacă Profi simte concurenţa lanţului de magazine mici Mic.ro, deţinut de Dinu Patriciu, Pawel Musial a evitat să răspundă direct. “Nu cred că există un viitor pentru Mic.ro. Cred că în România lucrurile se vor îndrepta tot mai mult spre retailul modern. Formatul mic are nevoie de o logistică mult mai bună, dar infrastructura dificilă din România nu permite acest lucru”, a mai spus directorul general al Profi.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...