Cine vrea un apartament cu trei camere langa Cismigiu pentru 75.000 de euro? Explodeaza executarile silite: 300-400 de anunturi la o bancaCele mai mari zece bănci locale au pus în vânzare aproximativ 2.200 de case, tere­nuri, dar şi spaţii comerciale sau industriale recuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit creditele, numărul acestora fiind mai mult decât dublu comparativ cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut.

Numărul anunţurilor cu imobile exe­cu­ta­te silit continuă să crească accelerat, băncile mari - precum BCR, BRD sau Banca Tran­sil­vania - afişând fiecare pe site-urile proprii lis­te cu 300 sau chiar 400 de bunuri recuperate.

Cel mai mare stoc de bunuri scoase la vânzare este înregistrat de BRD, a doua bancă locală după activele deţinute, care încearcă să valorifice peste 370 de case şi apartamente, la care se adaugă alte 200 de terenuri, spaţii comerciale şi industriale. Banca Transilvania are la vânzare peste 400 de imobile, în timp ce pe site-ul BCR sunt afişate circa 360 de anunţuri.

Bancherii au ţinut până acum de preţ, dar în­cep să cedeze pe măsură ce stocul de imobile exe­cu­tate silit creşte şi cererea nu dă semne de re­venire. Executorii bancari spun că un bun executat silit se vinde în medie după trei-cinci licitaţii şi după ce banca renunţă la preţul minim iniţial

De exemplu, BRD vinde cu 75.000 de euro un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 97 de metri pătraţi, situat în zona parcului Cişmigiu. Anunţurile cu proprietăţi similare de pe site-urile imobiliare afişează preţuri între 95.000 şi 125.000 de euro.

Legea permite creditorilor să taie un sfert din preţul de evaluare al imobilului începând cu a doua licitaţie, iar ulterior aceştia pot să vândă proprietăţile executate silit la cel mai bun preţ oferit.

De exemplu, majoritatea caselor scoase la licitaţie de Raiffeisen au un preţ de pornire echivalent cu 75% din preţul de evaluare. Banca are în prezent la vânzare peste 200 de imobile, în condiţiile în care în primăvară numărul ofertelor nu depăşea 70, numai în Bucureşti fiind scoase la licitaţie 20 de case şi apartamente.

De exemplu, banca cere 26.000 de euro pentru un apartament de două camere în Sectorul 4, care a fost evaluat iniţial la 35.000 de euro.

Şi grecii de la Bancpost au la vânzare 325 de proprietăţi, în timp ce pe site-ul băncii de stat CEC Bank există circa 150 de anunţuri. Câteva zeci de imobile executate silit au şi Alpha Bank, ING sau UniCredit Ţiriac. Listele de pe site-uri nu sunt însă exhaustive.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...