Este propusa si obligativitatea unei autorizari a intermediarilor bancari. Comisia Europeana va incepe in luna septembrie o serie de dezbateri pentru consolidarea si responsabilizarea pietei creditelor ipotecare, atat din punctul de vedere al bancilor, cat si al societatilor de brokeraj.

Viitoarele regle­mentari urmaresc, in principiu, aceleasi dispozitii prevazute de Directiva creditelor de consum: publicitatea, determinarea solvabilitatii clientilor si obligativitatea utilizarii unui contract standardizat pentru compararea ofertelor.

Comisia Europeana a finalizat deja un document de lucru menit sa regle­menteze atat activitatea bancilor, cat si pe cea a brokerilor de credite ipotecare din punctul de vedere al pu­blicitatii, al contractelor de imprumut si al solva­bilitatii clientilor.

Executivul de la Bruxelles considera ca piata acestor imprumuturi  are o importanta vitala pentru economia Uniunii, cu o pondere de 50% in PIB-ul UE.

Comisia mai noteaza ca problemele care au aparut din cauza crizei nu au fost determinate doar de situatia din Statele Unite, ci si de bula imobiliara din tari mem­bre, pre­cum statele baltice, Romania, Spa­nia, Marea Britanie si Irlanda.

Docu­mentul  va fi supus unor dezbateri in luna septembrie, care vor ajuta Execu­tivul de la Bruxelles sa redacteze in cele din urma proiectul unei Directive a creditelor ipotecare.
Fisa cu informatii standard

Orice campanie de publicitate pri­vind oferta de credite ipotecare trebuie sa indice rata dobanzii, costul anual al imprumutului, inclusiv costul tuturor serviciilor obligatorii, perioada credi­tu­lui, plata lunara si costul total al credi­tului, se arata in documentul Comisiei Europene (CE).

Totodata Comisia insista asupra fap­tului ca „bonitatea clientului se efec­tu­eaza de catre creditor, pe baza unor in­for­matii suficiente, obtinute de la cli­ent”. In cazul unui rezultat negativ in pro­cesul de evaluare al bonitatii „credi­torul trebuie sa respinga acor­darea creditului ipotecar si sa informeze clientul imediat si gratuit asupra cauzei acestui refuz”.

Comisia a intocmit de asemenea proiectul unei fise cu informatii stan­dardizate care va contine toate datele necesare pentru ca persoanele care vor sa acceseze un credit ipotecar sa poata compara mai usor ofertele diferitelor insti­tutii financiare.

In principiu,  infor­matiile obligatorii sunt similare celor din fisa standardizata pentru creditele de consum, inclusiv in ceea ce priveste comisionul de ram­bursare anticipata si perioada in care clientul se poate retrage din contract dupa semnarea acestuia.

Brokerii ar putea opera si in afara tarii

In ceea ce ii priveste pe brokerii de credite ipotecare, Comisia le va impune noi obligatii. In primul rand, societatile acestora vor  trebui sa fie inregistrate de catre un organism competent, lucru care in Romania trebuie construit de la zero. Alte tari europene au demarat un astfel de proces.

De exemplu, in Franta, o ordonanta adoptata in februarie 2010 a reglementat infiintarea unei Autoritati de Control Prudential  care va superviza si activitatea brokerilor bancari.

Documentul Comisiei mai indica si faptul ca intermediarii de credit pot opera si in afara tarii lor de origine, cu conditia ca autoritatea de supraveghere sub incidenta careia se afla sa formuleze o cerere in acest scop organismului similar din tara-gazda, iar solicitarea sa fie acceptata.

Analistii spun ca aceasta propunere este un prim pas spre liberalizarea creditelor ipotecare la nivel eu­ropean, dar, in acelasi timp, nu re­zolva o alta chestiune aflata de ani intregi in dezbaterea Comisiei Euro­pene: o banca europeana poate, la ran­dul ei, sa acorde credite cetatenilor din toate tarile Uniunii?

FSA va impune teste de accesibilitate

Autoritatea de supraveghere a serviciilor financiare din Marea Britanie (FSA - engl.) a demarat un proces asemanator celui initiat de Bruxelles.

Scopul principal este introducerea obligativitatii pentru creditori de verificare a veniturilor fiecarui aplicant, dupa ce FSA a descoperit ca, in primele trei luni din 2010, 43% din contractele de imprumuturi ipo­tecare au fost incheiate in lipsa unor astfel de informatii.

Totodata, noile propuneri includ si o serie de teste de accesibilitate, FSA urmarind responsabilizarea creditorului pentru evaluarea capacitatii unui client de a plati ratele.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...