Complex rezidential pe groapa de gunoi: dai mai putini bani, dar stii ca miroaseBlocurile din Confort City nu se supun reglementărilor din domeniul protecției mediului.

Garda de Mediu avertizează că în acest complex rezidențial nu ar trebui să stea nimeni pentru că dezvoltatorul nu a primit avizul de funcționare ca ansamblu de locuințe.

Chiar dacă blocurile au fost construite pe o groapă de gunoi și locatarii inhalează zilnic mirosul pestilențial al leșurilor animale procesate la Protan mulți dintre ei spun că sunt mulțumiți de Confort City.

Frații Negoiță nu par să dea mai mult de doi bani pe protecția mediului sau pe sănătatea clienților lor. Cu prețuri ceva mai mici față de competitori, cei doi oameni de afaceri au atras clienții cu magnetul chiar dacă acest complex imobiliar de pe groapa de gunoi din imediata apropiere a Protanului nu corespunde normelor din domeniul protecției mediului.

Comisarii Gărzii de Mediu avertizează că dezvoltatorul a construit Confort City în zona de protecție sanitară a depozitului de deșeuri “Ochiul Boului”, ce aparține SC Ecorec SA, iar acest proiect imobiliar nu ar trebui să fie utilizat ca ansamblu de locuințe.

În perioada 2008-2011, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Ilfov a primit sesizări din partea locuitorilor ansamblului rezidențial Confort City.

În reclamațiile lor, locatarii se plângeau de mirosul produs de activitățile societăților Protan SA și Ecorec SA. De asemenea, în august, a fost înregistrată și o reclamație cu privire la mirosul creat de canalizarea din ansamblul rezidențial Confort City.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au precizat, pentru B365.ro, că s-au efectuat controale doar la concesionarul activității de ecarisaj de la nivel național, Protan SA, și la firma care administrează depozitul ecologic de la Glina, societatea Ecorec SA.

“În răspunsurile transmise către petenți - locuitori din ansamblul rezidențial Confort City- a fost făcută precizarea expresă că aceste construcții nu dețin acte de reglementare pe linie de protecția mediului, din punctul de vedere al destinației ansamblu de locuințe. Mai mult, imobilele au fost construite în zona de protecție sanitară a depozitului ecologic de deșeuri Ochiul Boului aparținând SC Ecorec SA”, au declarat oficialii Gărzii de Mediu, pentru B365.ro.

Unii dintre cei care și-au achiziționat apartamente au făcut plângeri și cu privire la calitatea apei furnizate în complex.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Județului Ilfov au făcut verificări la microcentrala de apă din complex și au luat probe de apă. “Rezultatele analizelor de laborator au fost corespunzătoare atât chimic, cât și bacteriologic, pentru toate probele analizate”, au declarat pentru B365.ro oficialii DSP Ilfov.

Inspectorii DSP Ilfov spun că și compania care se ocupă cu distribuția apei potabile a fost înștiințată cu privire la rezultatele analizelor de laborator.

De asemenea, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, s-au făcut recomandări cu privire la modul de întreținere și exploatare a microcentralei astfel încât apa distribuită către locatarii din Confort City să corespundă limitelor calitative impuse de cadrul legislativ în domeniu, respectiv Legea 458/2002 și Legea 311/2002.

Contactați de reporterii B365.ro, reprezentanții ApaNova au declarat că acest ansamblu, din Popești-Leordeni, nu este situat în aria de operare și de responsabilitate a instituției și din acest motiv nu pot primi reclamații cu privire la serviciile de alimentare cu apă și/sau canalizare de la locatari din Confort City.

Cei care vor să se convingă, în urma unor analize de laborator, de calitatea apei furnizate în complexul rezidențial pot efectua, la cerere și contra cost, analize ale unor probe de apă care nu sunt recoltate din sistemul de alimentare cu apă potabilă al Municipiului București. În astfel de cazuri, probele de apă sunt recoltate doar de către clienți.

Reprezentanții ApaNova au verificat toate buletinele de analiză emise pentru anii 2010 și 2011, pentru clienți, persoane fizice sau juridice, care au declarat, la prezentarea pentru analize că au recoltat probe de pe raza localității Popești-Leordeni.

“Probele declarate de clienți ca provenind de pe teritoriul localității Popești-Leordeni nu prezintă caracteristicile apei potabile din sistemul centralizat de alimentare al Municipiului București, fiind o dovadă în plus a absenței oricărei conexiuni cu acest sistem”, a declarat, pentru B365.ro, Epsică Chiru, directorul adjunct al ApaNova București.

Oficialul ApaNova a mai menționat că rezultatele analizelor sunt “proprietatea clientului” și pot fi puse la dispoziție de acesta sau cu acordul acestuia.

Dacă forumul dedicat acestui ansamblu rezidențial abundă de reclamații cu privire la situația apei ori este semnalat mirosul pestilențial, în cadrul ansamblului rezidențial Confort City unii locatari par destul de mulțumiți.

Reporterii B365.ro au discutat cu cei care și-au cumpărat locuințe în complexul imobiliar și au aflat că problemele întâmpinate de-a lungul timpului au fost generate de intemperiile care au dus la căderea curentului electric și, uneori, de disconfortul olfactiv provocat, în special, de Protan.

Oamenii din ansamblu spun însă că mirosul pestilențial își face simțită prezența, puternic, e drept, de vreo două ori pe zi, când bate vântul. Doar o singură persoană, fratele unui locatar, care ar vrea să se mute totuși în acest ansamblu rezidențial, a spus că “în apă se simte puternic mirosul de clor”.

Alte două femei, una viitoare mămică, iar cealaltă mamă a unei fetițe în vârstă de doar câteva luni, au spus că nu au nimic de obiectat la adresa Confort City pentru că acum s-au rezolvat și problemele cu curentul electric.

Deși au spus că nu au semnalat nicio neregulă în privința apei potabile, cele două locatare din complex au recunoscut că nu folosesc apa de la robinet nici măcar pentru gătit, darămite pentru băut. “Cei de pe forum debitează și vorbesc numai prostii, nu-i luați în seamă”, a spus una dintre mămici.

Alte două persoane, proprietarul unui apartament din Confort City și prietena unei locatare, sunt foarte nemulțumiți de condițiile din ansamblul rezidențial.

Astfel, bărbatul a spus că, uneori, apa de la robinet are culoarea gri, este deranjat de mirosul puternic de clor și spune chiar că din această cauză i-au apărut “pete roșii pe corp care au provocat o senzație de usturime și apoi de mâncărime, iar în timp ce făcea un duș a avut și senzații de amețeală și vomă”.

Acesta a mai menționat că îl deranjează și “mirosul foarte puternic de canalizare, prezent pe o porțiune de aproximativ 100 de metri”, în fața Confort City.

El se teme și de faptul că țevile de apă, după cum spune, sunt situate deasupra firelor de curent electric și, dacă țevile s-ar sparge, ar putea produce un scurt-circuit.

De cealaltă parte, prietena unei locuitoare din cadrul Confort City a spus că a constatat nenumărate nereguli la acest ansamblu rezidențial, printre care “apa verde” de la robinet, pereții subțiri care s-ar putea deteriora la o lovitură medie, distanța prea mare față de București și perioada la care circulă autobuzul de pe linia 223 ce face legătura cu orașul, care circulă la intervale mai mari de 40 de minute.

Contactați de reporterii B365.ro, reprezentanții companiei Domus Stil, dezvoltatorul proiectului Confort City, nu au dat nicio declarație cu privire la problemele semnalate de locuitorii din ansamblul rezidențial.

Sursa: B365.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...