Constructiile de locuinte au scazut si anul trecutVolumul lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale a scazut cu 2,3% in 2011, indica datele Institutului National de Statistica. Chiar si ajustat sezonier si la zilele lucratoare, volumul la constructia de locuinte s-a redus cu 3,3%.

Activitatea a crescut insa pe constructii ingineresti si pe cele nerezidentiale. Astfel, la constructiile ingineresti volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 2,6%, iar la cladirile nerezidentiale cresterea a fost de 6,3%.

Dupa ajustarile sezoniere si in functie de numarul de zile lucratoare, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 1,1%, crestere evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+11,6%) si la lucrarile de constructii noi (+1,0%).

Lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 1,4%.

Au avut loc insa cresteri la cladirile nerezidentiale (+8,7%) si la constructiile ingineresti (+0,8%).

In luna decembrie 2011, comparativ cu luna noiembrie 2011, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,6%.

Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri astfel: lucrarile de intretinere si reparatii curente (+3,8%), lucrarile de constructii noi (+3,6%) si lucrarile de reparatii capitale (+1,2%).

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale (+4,2%) si la constructiile ingineresti (+3,3%). La cladirile rezidentiale s-a inregistrat o scadere cu 5,2%.

Terminologie

Cladiri rezidentiale sunt cele destinate exclusiv sau in principal pentru locuit (imobile pentru care peste 50% din spatiul locuibil sau din volumul construit este utilizat pentru locuit). Cladirile pentru colectivitati (case de batrani, orfelinate, camine) se considera cladiri rezidentiale.

Cladiri nerezidentiale sunt cele destinate in principal unor hale industriale, magazine, cinematografe, birouri, spatii administrative etc.

La constructii ingineresti figureaza in special drumuri, cai ferate, poduri, aeroporturi sau stadioane.

Sursa: Finantistii

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...