zf-summit

Anul 2015 a început foarte bine pentru piaţa de construcţii, o piaţă evaluată la aproximativ 9 miliarde de euro, însă marii jucători din acest sector, chiar dacă privesc cu optimism spre viitor, încă au reţineri în a se avânta cu toate resursele în proiecte. Aceasta a fost concluzia principală a evenimentului ZF Construction & Infrastructure Summit 2015, organizat ieri în Bucureşti.

Cele mai mari aşteptări vin dinspre sectorul public, acolo unde există proiecte pentru drumuri, căi ferate, metrou, aeroporturi sau infrastructură de mediu. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Metrorex, principalii furnizori publici de lucrări pentru sectorul construcţiilor, au în derulare o serie de proiecte de infrastructură, precum şi mai multe proiecte ce urmează a fi demarate, care depind însă de aprobarea Master Planului General de Transport, prin care se stabiliesc priorităţile României la nivel de infrastructură de transport. “Nu aş putea spune că 2015 este un an mai bun sau mai puţin bun ca 2014, contractele de autostrăzi sunt în derulare, cu plusuri şi minusuri pe fiecare contract. La sfârşitul acestui an, cu puţină şansă, sper că vom putea da în trafic maximum 84 de km de autostradă”, a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNADNR. Metrorex lucrează în prezent la ultimul tronson al magistralei 5 ( Drumul Taberii - Eroilor), cel dintre Academia Militară şi Eroilor, pentru care speră să semneze în perioada următoare un contract de 793 de milioane de lei pentru lucrări de finisaje şi instalaţii. “În semestrul al doilea din 2016 va fi gata metroul Eroilor - Drumul Taberii”, a spus Cătălin Homor, directorul general al Metrorex.

În sectorul proiectelor private piaţa este mai dinamică, jucătorii din piaţă fiind şi cei mai optimişti. “Este al patrulea an în care piaţa birourilor creşte. Este un sentiment pozitiv, avem o creştere constantă, piaţa se maturizează”, este de părere Mihai Păduroiu, Head of Office Agency în cadrul CBRE România. Opinia acestuia este susţinută şi de cea a lui Richard Burleigh, preşedinte al companiei Skanska Construction România: “Credem în piaţa românească, suntem fericiţi, am început primul proiect în Bucureşti (Green Court) şi ne uităm la alte terenuri, pentru că vrem să ne continuăm <<călătoria>>”.

Lucrurile par să intre pe făgaşul normal şi pe piaţa clădirilor rezidenţiale, atât datorită scăderii dobânzilor, cât şi datorită sporirii încrederii cumpărătorilor. “Vorbim de o nouă generaţie care are nevoie de locuinţe şi are acces la finanţare pentru că nu este supraîndatorată. Mi-ar plăcea să cred că în criză am învăţat că cel mai bun credit e cel pe care pot să îl plătesc, nu cel mai mare credit pe care îl pot lua mâine”, a afirmat Aurelia Cionga, preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...