Constructorii mai multor mall-uri din Capitala, judecati pentru evaziune fiscalaCinci persoane de cetăţenie turcă au încheiat contracte fictive de subantrepriză pentru construcţia Carrefour Băneasa, Millenium Business Center, Floreasca Tower, BCC Tower şi Connex Tower.

În 2005, Salih Saginda era director general al Summa România, firma care a construit Plaza România

Cinci cetăţeni turci, o parte dintre ei având funcţii de conducere în cadrul unor mari companii care au construit sau au contribuit la construcţia mai multor mall-uri din Capitală şi clădiri de birouri, au fost deferiţi ieri Justiţiei pentru prejudicierea bugetului de stat cu aproximativ 4,5 mil. euro.

Potrivit structurii centrale a procurorilor de la Crimă Organizată, magistraţii Tribunalului Bucureşti vor stabili gradul de vinovăţie al inculpaţilor Boyalikli Onder, în vârstă de 47 de ani, Bora Fatih, în vârstă de 34 de ani, Saginda Salih, în vârstă de 38 ani, Uner Merter, în vârstă de 39 de ani,  şi Yilmaz Fuat, în vârstă de 51 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în sarcina membrilor grupării se reţine că, în calitate de directori generali şi reprezentanţi legali ai unor societăţi comerciale, au încheiat cu firme controlate de către alţi coinculpaţi, trimişi anterior în judecată de către procurorii DIICOT, contracte fictive de subantrepriză pentru diverse activităţi de construcţii şi de livrări materiale pentru obiective mari de construcţii, ca Plaza România, Carrefour Băneasa, Millenium Business Center, Floreasca Tower, BCC Tower şi Connex Tower.

“În realitate, aceste activităţi fie au fost realizate cu alte societăţi comerciale, fie au fost realizate cu forţe proprii de către firmele coordonate de către inculpaţi”, notează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT).

Plăteau lucrări neefectuate şi retrăgeau banii în numerar

În ceea ce priveşte modalitatea de lucru, procurorii DIICOT susţin că cei cinci cetăţeni turci semnau situaţiile de lucrări, confirmau plăţile facturilor fiscale şi semnau ordinele de plată pentru decontarea facturilor fiscale, “deşi aveau cunoştinţă de împrejurarea că, în realitate, materialele de construcţii nu au fost livrate, iar lucrările de construcţii nu au fost realizate şi plata acestora nu era datorată”.

Ulterior, alţi membri ai grupării retrăgeau sumele de bani în numerar, folosind borderouri false pe care era menţionat că s-a achiziţionat fier vechi de la persoane fizice. Banii erau predaţi apoi inculpaţilor Boyalikli Onder,  Bora Fatih,  Saginda Salih,  Uner Merter  şi Yilmaz Fuat.

Prin înregistrarea acestor cheltuieli nereale, a fost  diminuat impozitul pe profit, având drept consecinţă eludarea plăţii acestuia, precum şi a TVA aferentă activităţii derulate de societăţile comerciale pe care inculpaţii le-au reprezentat. În această modalitate, inculpaţii au cauzat bugetului de  stat un prejudiciu de aproximativ  4.500.000 de euro.

Bunurile au fost sechestrate

Procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, aparţinând inculpaţilor şi societăţilor comerciale coordonate de către aceştia.

S-a cerut arestarea preventivă în lipsă

Dat fiind faptul că, de la data sesizării şi până la momentul trimiterii în judecată, inculpaţii s-au sustras urmăririi penale, procurorii DIICOT au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă în lipsă a acestora.

La momentul inaugurării Plaza România, Salih Saginta era directorul general al companiei de construcţii Summa România. În ceea ce-l priveşte pe Fatih Bora, acesta este din 2004 membru în Consiliul de Administraţie al Summa şi este preşedinte al Brooklyn Investments.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...