saphir-steinNici constructorii ansamblurilor cel mai bine plasate din capitală nu scapă de problema datoriilor. Astfel, pe numele firmei Stein Construct Imob, firma care a construit ansamblul Saphir din apropierea complexului studenţesc Grozăveşti, s-au emis anul trecut mai multe somaţii de plată din partea mai multor creditori.

Una dintre datorii este către firma Fortza Ro din Mediaş şi este în valoare de aproximativ 380 milioane de lei vechi. „Am plătit şi vom plăti datoriile pe care le avem, iar pe unele le vom plăti chiar dacă nu sunt aşa de presante, asta pentru a nu avea discuţii”, a declarat avocatul Cristina Dică, apărătorul intereselor debitoarei.

Aceasta a precizat că firma Stein, divizia de construcţii a firmei Glina, nu este în insolvenţă, aşa cum eronat a apărut la Tribunalul Bucureşti ca urmare a unei confuzii cu altă firmă cu denumire asemănătoare. „Informaţiile legate de datorii au fost transmise în primă instanţă unei alte firme iar despre deschiderea procedurii de insolvenţă am depus deja recurs, fiind de asemenea vorba de o confuzie. În plus, nu avem cum să fim în insolvenţă, nefiind în incapacitate de plată”, a declarat Cristina Dică.

În ceea ce priveşte datoriile către firma din Mediaş, avocata a indicat două ordine de plată prin care pretinde că toţi banii au fost plătiţi. Acest fapt este infirmat însă de către avocatul firmei sibiene, Dorin Flucuş, care spune că respectivii bani nu figurează în contabilitate ca fiind încasaţi. „Nu au plătit banii şi nu sunt convins că îi vor plăti în curând. În plus, se pare că mai au datorii şi pe la alţii”, a declarat Flucuş. „Deşi de la data rămânerii irevocabile a ordonanţei judecătoriei Mediaş au trecut peste 240 de zile, debitoarea nu numai că nu a achitat debitul dar nici nu ne-a contactat în vederea stabilirii de comun acord a unui grafic de plăţi”, a declarat Flucuş. Acesta a amimtit că Stein, deşi constructor de amploare, are o „activitate contabilă care lasă de dorit”, după ce în primă instanţă datoria nu a fost recunoscută ca figurând în contabilitatea firmei de construcţii.

Discuţii similare despre neînregistrarea unor facturi fiscale în contabilitatea constructorului au fost în trecut şi cu firma Indac Investment Group, nefiind deci ceva nou pentru constructor. Interesant este faptul că acţionarii acestor companii, Glina şi Stein Construct Imob nu sunt nişte persoane oarecare. Morad Haydar Hassan, acţionar majoritar şi administrator al Stein Construct Imob şi Mohd-Halimeh Abdulkadir, acţionar minoritar au mai construit complexul Rubin Stein. Haydar este vicepreşedinte şi la Glina. Complexul Rubin Stein, din zona Bucureştii Noi este vestit printre altele şi prin faptul că o parte a fost cumpărat, în urmă cu doi ani, cu destinaţia de locuinţe sociale de către fostul primar al capitalei, Adriean Videanu. Asta în ciuda faptului că suprafeţele utile şi calitatea respectivelor apartamente este mult peste ceea ce legea prevede ca având destinaţia permisă de locuinţă socială. Oamenii de afaceri de mai sus sunt puternic implicaţi şi în industria hotelieră şi în cea alimentară. Drept urmare, este vorba de nişte persoane influente, a căror firmă de construcţii plăteşte unele datorii cu mare întârziere, după somaţii de plată. Cât despre insolvenţa firmei, rămâne de văzut.

Sursa: Saptamana Financiara

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...