Ratele medii ale dobânzilor au înregistrat cele mai mari scăderi la creditele cu garanţii ipotecare în luna iulie, atât pentru finanţările în lei, cât şi pentru cele în euro.

La creditele de nevoi personale, dobânzile au evoluat diferit în funcţie de monedă, iar la depozite dobânzile au rămas neschimbate, arată o analiză conso.ro.

Dacă în lunile anterioare băncile au ieftinit cu precădere creditele imobiliare, în iulie reducerile s-au concentrat în zona creditelor de nevoi personale cu ipotecă, conform raportului lunar Conso.ro privind evoluţia dobânzilor.

La lei, rata medie a dobânzii a coborât cu 0,2 puncte procentuale faţă de nivelul din iunie, ajungând la 12,6%. La împrumuturile în euro, scăderea a fost chiar mai amplă - 0,3 puncte procentuale - rata medie a dobânzii ajungând la 7,7%.

Ratele dobânzilor de la creditele imobiliare au suferit modificări mai puţin semnificative în iulie. Împrumuturile în euro au continuat să se ieftinească, rata medie a dobânzii scăzând pentru a 15-a lună consecutiv. Ca şi în lunile anterioare, scăderea a fost una lentă (0,1 puncte procentuale), rata medie a dobânzii ajungând la 7%, un minim istoric pentru băncile din România.

La creditele în lei, rata medie a dobânzii a stagnat la 11,7%, după ce în luna anterioară înregistrase o creştere. Creditele personale: finanţările în lei reintră în sezonul reducerilor
Dobânzile medii la creditele de nevoi personale au avut evoluţii diferite în iulie, în funcţie de moneda creditului.

La creditele în lei, rata medie a dobânzii a scăzut cu 0,5 puncte procentuale până la 14%, după ce în iunie a înregistrat o creştere de 0,2 puncte procentuale.
În schimb, la creditele în euro, rata dobânzii a crescut cu 0,1 puncte procentuale, până la 12,4%.

În urma acestor evoluţii, diferenţa dintre dobânda  medie la creditele în lei şi la cele în euro s-a îngustat la numai 1,6 puncte procentuale. În urmă cu 12 luni, ecartul era de peste 5 puncte procentuale.
La creditele auto, evoluţia a fost asemănătoare. La lei, rata medie a  dobânzii a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, până la 14,6%. În schimb, la împrumuturile în euro, ratele dobânzilor au stagnat la 10,9%.

La cardurile de credit, rata medie a dobânzii a crescut uşor în iulie, cu 0,1 puncte procentuale, până la 23,9%.

Dobânzile la depozite rămân neschimbate

Dacă, în iunie, dobânzile la depozite au înregistrat modificări minore, în iulie acestea au rămas la fel de inerte. Singura modificare care a intervenit este la depozitele în lei cu scadenţa de 12 luni. Rata medie a dobânzii a crescut cu 0,1 puncte procentuale, până la 6,3%.

Cel mai înalt randament la lei - 6,4% - se obţine pentru depozitele cu scadenţa de 3 luni. Pentru celelalte scadenţe se obţine o dobândă medie de 6,3%. Pentru depozitele  în euro, ratele  medii ale dobânzii au rămas nemodificate în intervalul 2,5%-3%.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...