Chiar dacă dobânzile în ­piaţă au scăzut, permiţând obţinerea unui credit mai mare, solicitanţii unui credit ipotecar mai au încă un hop important de trecut până la mutarea în casă nou: avansul. Majoritatea ofertelor solicită minimum 25% din preţul de achiziţie, iar în practică se ajunge chiar la 50% din valoarea locuinţei.

La Alpha Bank exis­tă o ofertă promo­ţională până la finalul lunii martie ce presupune un avans minim de 20% faţă de 25% cât este nivelul standard. În unităţile băncii, însă solicitanţii de credit află că această facilitate este valabilă doar pentru cei care decid să cumpere un imobil într-un proiect rezidenţial finanţat de Alpha Bank. Dacă vor să îşi finanţeze achiziţia unui alt imobil, trebuie să suporte cel puţin 50% din preţul acestuia.
O situaţie similară se întâlneşte şi la MKB Romexterra Bank. Avansul minim este de 30%, însă numai pentru cei care se încadrează în clasa I de risc, ce presupune „să aveţi proprie­tăţi, salariu mare”, aşa cum ne-a explicat un ofiţer de credit al băncii.

O familie formată din două persoane cu un venit de 4.000 lei/lună, fără proprietăţi şi cu o rată de 60 euro la altă bancă, se încadrează însă în clasa III de risc şi va trebui să suporte din surse proprii 40% din preţul locuinţei.

Costuri mai mari la creditele cu avans redus

Alte bănci sunt ceva mai transparente şi precizează încă de la început că cei care doresc să suporte un avans mai mic trebuie să plătească mai mult. Spre exem­plu, oferta de credite ipo-tecare a BRD presupune un avans de minim 20%. Cei care doresc un avans mai redus plătesc o dobândă cu 0,1 procente mai mare.

La BCR, oferta stadard implică un avans de cel puţin 25%, dar permite şi un avans de minim 10%, caz în care dobânda cre­di­tu­lui creşte cu 0,2 procente. Cel puţin oficial, BCR a rămas singura bancă ce permite şi finanţarea achiziţiei de imobile cu avans 0%. Rata dobânzii este cu 0,4 procente mai mare faţă de nivelul standard, iar creditul poate fi contractat pe cel mult 25 ani.

La Raiffeisen Bank, avansul minim plătit de client este de 35%, la Volksbank 25%. La Bancpost clienţii pot alege între varian­ta de credit ipotecar cu avans 20% sau 30%. În cazul avansului mai redus, dobânda este cu 0,25 procente mai mare.

Aceeaşi strategie o adoptă şi Millennium Bank care are două variante de costuri pentru niveluri diferite de avans. Cel mai mic nivel acceptat de bancă este de 20%. În cazul în care clienţii reuşesc să pună mai mult de 40% din preţ din surse proprii, dobânda este mai mică cu 0,55 procente.

La OTP Bank contează zona în care este amplasat imobilul. Cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă într-o reşedinţă de judeţ sau în zona turistică trebuie să aducă doar 30% avans. Restul soli­citanţilor vor fi nevoiţi să supor­te un avans de 35%.

Sursa: Romania Libera

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...