Rata restantelor la creditele in valuta a urcat la 4,2%, in timp ce la lei a ajuns la 6,6%, somajul si intarzierea relansarii economice fiind cauzele principale.

Creditele restante in valuta ale populatiei si companiilor au avansat cu 820 de milioane de lei (200 mil. euro) in martie fata de februarie, pana la 5,16 miliarde de lei (1,26 mld. euro), semn ca restructurarea de anul trecut a creditelor corporate nu a avut efectul scontat si din ce in ce mai multi clienti cu credite ipotecare incep sa aiba probleme cu plata ratelor, arata datele BNR.

“Viteza de crestere a restantelor a fost foarte mare in ultimele luni, ceea nu se justifica decat prin defaulturi la creditele pentru companii in conditiile in care nu a existat deloc presiune pe curs.

Pe partea de persoane fizice este vorba de credite imobiliare pentru care clientii au facut pana acum eforturi sa plateasca”, comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

La nivelul primului trimestru, creditele restante in valuta au avansat cu 49%, in timp ce restantele la lei au urcat cu aproximativ 24%. In total, creditele restante au ajuns in martie la 10,4 miliarde de lei (2,54 mld. euro), ponderea acestora in total imprumuturi avansand la 5,19% fata de 4,6% in februarie si 2,19% in aceeasi perioada a anului trecut.

Bancile au restructurat in 2009 o buna parte din creditele companiilor cu probleme, prin acordarea unor perioade de gratie sau prin rescadentare. Lichiditatile firmelor nu s-au imbunatatit insa semnificativ, in timp ce bancherii spun ca nu vor accepta sa restructureze de doua ori acelasi imprumut.

“Era de asteptat ca restantele sa apara mai tarziu in cazul companiilor pentru ca anul trecut bancile au mai restructurat din credite asteptand o imbunatatire a situatiei, care nu a venit si multe firme au ramas fara lichiditate. Nici perspectivele pentru urmatoarele luni nu sunt deloc incurajatoare”, mai spune Hancila.

La companii, cele mai mari probleme se inregistreaza in cazul IMM-urilor, care s-au confruntat cu scaderea cererii si implicit a cifrelor de afaceri. In ultima perioada insa, si companiile mari au inceput sa dea semne ca au dificultati la rambursarea liniilor de finantare in conditiile in care piata nu isi revine.

In ceea ce priveste persoanele fizice, problemele in crestere cu creditele ipotecare sunt indicate de numarul mare de proprietati executate silit si scoase de banci la licitatie. In prezent, bancile au la vanzare peste 400 de case si terenuri recuperate de la clienti, termenele pentru licitatii ajungand pana la jumatatea lunii iunie.

Tinand cont ca imprumuturile ipotecare au valori mai mari, si restanta medie la creditele contractate de persoanele fizice a crescut in ultimele luni, ajungand la circa 800 de euro in februarie, dublu fata de aceeasi luna din 2009.

Restantele au urcat in ultimul an influentate aproape exclusiv de cresterea somajului, creditele in valuta fiind protejate de o relativa stabilitate a cursului de schimb. Rata somajului a ajuns in martie la 8,36% pe an, fata de 5,9% in aceeasi perioada a anului trecut.

Restantele la valuta au ajuns in martie foarte aproape de nivelul de 5,25 miliarde de lei al restantelor la creditele in moneda nationala, dar ca pondere in total imprumuturi acestea continua sa fie semnificativ mai mici. In martie, din totalul creditelor in valuta erau restante circa 4,2%, in timp ce la lei restantele ajungeau deja la 6,6% din soldul total.

Regiunea cu cele mai mari probleme este in continuare judetul Bistrita-Nasaud, unde din totalul imprumuturilor acordate de banci 9,4% erau restante. In Arad si Arges, rata restantelor ajungea la 7,6%, respectiv 7,2% din totalul creditelor. La polul opus se situa judetul Gorj, cu o rata a restantelor de 3,1%, in timp ce in Bucuresti aproximativ 4,9% din credite erau restante.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...