creditul-pentru-casaPentru prima dată în ultimii ani, statul în chirie este mai ieftin decât o rată la bancă în Capitală. Pentru că bancherii cer în continuare dobânzi mari la creditele ipotecare, dacă le aprobă, şi din ce în ce mai multe apartamente nevândute sunt scoase la închiriat, chiriile din Bucureşti au ajuns să fie cu până la 25% mai mici decât rata lunară la bănci.

Analiştii imobiliari susţin că, de regulă, pe o piaţă imobiliară matură, chiriile ar trebui să fie de cele mai multe ori mai mici decât rata la bancă. Dacă în ultimii ani însă, chiria pentru o locuinţă depăşea cu brio rata care trebuia plătită la bancă, şi erau numeroşi clienţi care au preferat achiziţia unui apartament în locul chiriei, acum fenomenul s-a inversat.

“În timp de criză, când nu sunt finanţări, proprietarii scot la închiriere locuinţele, ceea ce face ca oferta să crească, iar chiriile să scadă. Totuşi, România nu este o ţară a chiriilor, cu excepţia oraşelor mari, unde vorbim de studenţi care au nevoie de o locuinţă. Nu merită să închiriezi, dar nu ai ce face. Dezvoltatorii stau cu apartamentele goale în braţe şi preferă să le închirieze, dacă nu le cumpără nimeni”, a declarat pentru Gândul Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.

Cât mai e chiria şi cât mai e rata la bancă

Preţurile apartamentelor vechi s-au redus semnificativ în ultimul an, astfel că, spre exemplu, pentru cine doreşte să cumpere prin credit ipotecar un apartament de două camere cu o valoare de 60.000 de euro într-o zonă bună a Capitalei, pe o perioadă de rambursare de 30 de ani, rata lunară la bancă variază de la 340 la peste 400 de euro.

În acest caz, suma de rambursat după cei 30 de ani de plată variază de la 130.000 de euro la 154.000 de euro. Pentru un credit de 50.000 de euro, cu aceeaşi perioadă de rambursare, rata variază de la 290 la 340 de euro, iar suma totală de rambursat este cuprinsă între 110.000 de euro şi 130.000 de euro.

Chiriile însă sunt mai mici. Spre exemplu, un apartament cu două camere într-o zonă precum Vitan, când anul trecut chiria medie a fost de 463 de euro, acum valoarea este de 285. La fel se întâmplă şi în cazul locuinţelor din Drumul Taberei: anul trecut, chiria medie a fost de 445 de euro, iar acum a ajuns la valori de 305 euro. Nu doar chiriile apartamentelor cu două camere au suferit modificări, ci şi cele pentru garsoniere.

Spre exemplu, dacă anul trecut o garsonieră în zona Dristor se închiria în medie cu 378 de euro, acum chiria este de 262 de euro. “Cine are venituri şi nevoie de o locuinţă şi este ferm hotărât că vrea să se stabilească în Bucureşti acum e timpul să îşi cumpere o locuinţă, pentru că preţurile sunt bune, chiar dacă creditele sunt scumpe. Peste un an, preţurile la locuinţe vor creşte, iar creditarea se va ieftini”, ne-a mai declarat Crivii.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...